Alaptarea protejeaza femeile de infarctul de miocard si accidentele vasculare cerebrale - studiu

Publicat: 22 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cu cat o femeie alapteaza mai mult timp, cu atat are un risc mai mic de a suferi infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale sau alte boli cardiovasculare, potrivit unui studiu al Universitatii din Pittsburgh, informeaza presa americana de specialitate.

"Bolile de inima reprezinta principala cauza de deces la femei, deci este important pentru noi sa stim ce putem face sa ne protejam. stim de ani de zile ca alaptarea este importanta pentru sanatatea copiilor, iar acum stim ca este importanta, de asemenea, si pentru sanatatea mamelor", a declarat Eleanor Bimla Schwartz, unul dintre autorii studiului.

Potrivit studiului, femeile la menopauza care au alaptat in tinerete cel putin timp de o luna au risc scazut de diabet, hipertensiune si colesterol crescut, toate cunoscute ca fiind factori care cauzeaza boli de inima. Femeile care au alaptat pentru mai mult de un an un risc cu 10% mai scazut de a suferi un atac de cord, atac vascular cerebral sau boli de inima decat femeile care nu au alaptat niciodata.

Cercetatorii sunt de parere ca beneficiile aduse de alaptare se pastreaza pe termen lung, avand in vedere faptul ca au trecut in medie 35 de ani de cand femeile care au participat la studiu au alaptat ultima oara.

"Cu cat o mama isi alapteaza mai mult copilul, cu atat este mai bine pentru ei", a subliniat dr. Schwartz, care a adaugat ca studiul ofera un bun motiv pentru organizarea unor campanii de incurajare a femeilor sa isi alapteze copiii.

in studiul Women Health Initiative, initiat in 1994, s-au inscris 139.681 de femei la menopauza.


Citeste si despre:

Dieta si bolile cardiovasculare Anghinarea – beneficii si contraindicatii Bolile cronice Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol Bolile cardiovasculare Cele mai eficiente moduri de a reduce aportul de sare in organism. Inima ta va fi sanatoasa! De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie Encefalopatia hipertensiva Hipertensiunea si alimentatia Accidentul vascular cerebral (AVC) Adevaruri despre fibrilatia atriala Care este nivelul normal al colesterolului? Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei