Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Cabinet Cardiologie Rocordis
Ateroscleroza este afectiunea principala responsabila de deces ca urmare a nivelelor crescute de colesterol si trigliceride in sange.
Principalii factori care cauzeaza cresterea numarului persoanelor afectate de hipercolesterolemie sunt regimul alimentar bogat in grasimi si sedentarismul.
Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca organismul uman are nevoie de colesterol, deoarece acesta prezinta un rol important in diverse procese biochimice.
Exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul „rau” (LDL), care se depune pe peretii vaselor de sange, si cel „bun” (HDL), pe care ficatul il proceseaza si ulterior il elimina din organism.
LDL colesterol se poate depune pe peretii arterelor, ducand la cresterea riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.
De aceea, cu cat valoarea acestuia este mai mica, cu atat riscul de a dezvolta astfel de probleme este mai scazut.
Valorile normale si cele care ar trebui sa va ingrijoreze sunt:
LDL < 100 mg / dl – foarte bun;
LDL 100 – 129 – bun, dar la limita;
LDL 130 – 159 – crescut la limita;
LDL 160 – 189 – crescut;
LDL ≥ 190 – foarte crescut/
In cazul in care un pacient are LDL colesterol foarte mare, de exemplu peste 190, este posibil ca medicul cardiolog sa prescrie statine/ezetimib/ inhibitori de PCSK9 recomandand in acelasi timp respectarea unui regim alimentar.
HDL colesterol sau colesterolul bun ne protejeaza impotriva bolilor de inima, deoarece curata arterele de colesterolul rau.
Cu cat nivelul acestuia este mai mare, cu atat mai scazute sunt riscurile unor afectiuni cardiovasculare. Valoarea lui poate creste cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si al exercitiilor fizice.
Valorile normale si anormale sunt:
HDL colesterol < 40 scazut;
HDL colesterol ≥ 60 crescut.
Colesterolul total este alcatuit din HDL colesterol, LDL colesterol si alte lipide. Medicul va solicita aceasta analiza pentru a stabili riscul unui pacient de a prezenta diferite boli cardiovasculare.
Valorile normale si cele care pot fi un semn de ingrijorare:
Sub 200 – optim;
200 – 239 – crescut la limita;
≥249 – mare.
Din pacate, atunci cand colesterolul incepe sa creasca, pacientul nu va putea fi constient de acest lucru, deoarece nu va prezenta niciun simptom.
De aceea, numai prin analiza sangelui se poate stabili valoarea colesterolului. Daca nu sunt probleme, puteti sa repetati analiza la 2 -3 ani, insa daca aveti un stil de viata neadecvat sau daca in familie exista persoane care au colesterolul marit, atunci este recomandat ca analiza sa fie facuta anual.
Studiile au aratat ca nivelul crescut al colesterolului pot prezice riscul evenimentelor cardiovasculare, motiv pentru care tintele terapuetice trebuiesc atinse si mentinute.
Efectele asupra scaderii nivelului profilului lipidic au fost demonstrate atat in preventia primara, cat si in cea secundara.
• Acizii grasi omega 3, care se gasesc in peste si in suplimente din ulei de peste.
• Alunele, nucile, migdalele, alunele de padure contin grasimi sanatoase, care contribuie la reducerea colesterolului.
• Uleiul de masline este indicat deoarece contine grasimi sanatoase si antioxidanti, care scad nivelul colesterolului rau.
• Branza tofu si iaurturile de soia ajuta ficatul sa scada colesterolul rau, crescandu-l in acelasi timp pe cel bun.
• Carnea grasa, mezelurile, conservele, ouale, pastele fainoase cu oua, fasolea uscata sau mazarea uscata.
• Untul, smantana, untura si frisca.
• Fructele sunt permise cu exceptia smochinelor, curmalelor, prunelor si bananelor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.