Cercetatorii suedezi au facut un progres remarcabil in descoperirea unui tratament pentru maladia Parkinson, afectiune pentru care nu exista in prezent alternative terapeutice, in afara de controlul simptomelor. Celulele stem pot fi solutia pentru repararea celulelor nervoase afectate de boala.
Maladia Parkinson este provocata de distrugerea celulelor cerebrale responsabile cu productia de dopamina, hormonul care controleaza starile de spirit si miscarile. Oamenii de stiinta de la Universitatea Lund din Suedia au simulat celulele umane producatoare de dopamina, folosindu-le pe cele ale creierului cobailor de laborator si omorandu-le.
Cercetatorii au transformat apoi cateva celule stem embrionare in neuroni care secreta dopamina si le-au transplantat in creierul sobolanilor. Rezultatul experimentului a fost cel scontat: celulele lezate si regenerate cu celule suse au fost reparate prin transplant.
Oamenii de stiinta suedezi sustin ca mai au cateva aspecte de cercetat cu atentie inainte sa deruleze aceleasi teste pe subiecti umani, cu toate ca descoperirea este remarcabila si ofera o speranta imensa pacientilor diagnosticati cu Parkinson. Pana in 2017, specialistii spera sa poata efectua primele teste clinice pe oameni de acest fel.