Raul de miscare este senzatia pe care un pacient o are atunci cand miscarea resimtita de urechea sa interna difera de cea pe care o vizualizeaza. Practic, creierul primeste informatii contradictorii de la urechi, ochi si nervii din interiorul articulatiilor si muschilor.
Raul de miscare este o afectiune comuna in randul persoanelor care calatoresc cu masina, cu trenul, cu avionul sau cu barca.
- greata;
- varsaturi;
- pierderea sau probleme in mentinerea echilibrului;
- paloare;
- transpiratie;
- salivare excesiva;
- respiratie sacadata;
- ameteala;
- somnolenta;
- sentiment general de disconfort;
- durere de cap;
- anxietate;
- cascat.
Orice forma de calatorie, fie pe uscat, in aer sau pe apa, poate provoca stari de rau, inclusiv anumite jocuri din parcurile de distractii. Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani sunt cei mai predispusi raului de miscare.
Femeile gravide au, de asemenea, o probabilitate mai mare de a experimenta acest tip de afectare a urechii interne.
Diagnostic
Aceasta afectiune se trateaza de regula repede, de la sine, nu necesita asistenta medicala. Majoritatea pacientilor care au experimentat raul de miscare ii cunosc simptomele, cu atat mai mult cu cat tulburarea are loc doar in timpul calatoriilor sau in timpul unor activitati specifice.
Simptomele se opresc, de obicei, atunci cand miscarea care determina starea de rau inceteaza. Unele persoane pot manifesta insa simptome chiar cateva zile dupa calatorie.
Luati medicamente. Exista o serie de medicamente care trateaza raul de miscare. Majoritatea impiedica doar aparitia simptomelor. De asemenea, acestea induc somnolenta, ceea ce impiedica condusul autovehiculelor pe durata tratamentului.
Alegeti-va cu atentie locul. In cazul in care calatoriti cu avionul, cereti un loc la fereastra. In masina, autobuze sau in barci stati pe locurile din fata.
Multe persoane sustin ca nu au rau de masina atunci cand se afla la volan, ci doar cand circula ca pasageri in autovehicul. De asemenea, cand calatoriti cu trenul, solicitati un loc in care sa stati cu fata in directia de deplasare.
Odihniti-va. Este important sa va odihniti suficient inaintea unei calatorii si sa evitati consumul de alcool.
Priviti catre orizont. Priviti pe fereastra vehiculului aflat in miscare in directia de deplasare sau catre linia orizontului, daca va aflati pe mare.
Mentineti cat mai mult timp ochii inchisi. Incercati sa va mentineti capul fixat in aceeasi pozitie pentru a limita stimularea vizuala. Tineti ochii inchisi pe durata calatoriei.
Mestecati guma. Guma de mestecat este un mod simplu de a reduce raul de miscare. Puteti opta si pentru caramele sau orice alte alimente care presupun mestecare indelungata. De asemenea, puteti mesteca o bucatica de radacina de ghimbir, care are ca efect ameliorarea simptomelor.
Respirati aer proaspat. Aerul proaspat poate usura simptomele raului de miscare. Evitati orice tip de mirosuri, inclusiv cele ale odorizantelor de masina, care agraveaza raul de miscare.
Evitati consumul anumitor alimente. Mancati bine inainte de a pleca intr-o calatorie, insa consumati alimente usoare si evitati-le pe cele grase sau acide.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.