Ce reprezinta diskinezia?

Actualizat: 05 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diskinezia (dischinezia) este definita ca o miscare anormala, incontrolabila si involuntara. Exista multe tipuri de diskinezie, cu simptome ce variaza de la ticuri minore, pana la miscari ample ale intregului corp.

Diskinezia poate fi o boala de sine statatoare, insa, de regula este asociata altor boli neurologice, medicatiei antipsihotice, sau in tratamentul de lunga durata al bolii Parkinson.

Tratamentul diskineziei implica tratament medicamentos sau interventia chirurgicala asupra cauzei acesteia.

Simptome

Miscarile involuntare sunt semnul principal al diskineziei. Ele se agraveaza treptat, desi se pot instala si brusc, ca urmare a unei leziuni la nivelul creierului.

Fiecare tip de diskinezie da un simptom specific, de regula unic, astfel putem deosebi intre diferitele tipuri de diskinezii.

Tipuri

Cea mai mare cauza de diskinezie este o disfunctie chimica la nivel cerebral sau o leziune, de regula in zona numita nuclei bazali, responsabili pentru miscari voluntare si reflexe invatate.

Metoda preferata de tratament pentru fiecare tip de diskinezie depinde de cauza care a determinat modificarea la nivel cerebral.

Cele mai intalnite tipuri de diskinezie sunt:

Diskinezia Parkinsoniana - aproximativ 50% din bolnavii de Parkinson care se afla sub tratament dezvolta diskinezie dupa aproximativ 4-5 ani. Simptomele cele mai intalnite sunt:

- Leganatul;
- Miscari sacadate ale capului;
- Nelinistea si agitatia;
- Balansul si clatinatul.

Circa jumatate din pacientii cu diskinezie indusa de tratamentul bolii Parkinson nu considera aceste simptome suficient de deranjante incat sa necesite tratament.

Tremuratul

Tremuratul este definit de miscari ritmice. Tipuri comune de tremor sunt:

- Tremorul static: atunci cand tremuratul apare la un membru aflat in repaus, relaxat, si sprijinit complet. De obicei este asociata cu boala Parkinson si scleroza multipla;

- Chinetic: apare atunci cand se instaleaza in timpul miscarii unui membru superior, de regula bratul sau mana;

- Postural: acest tip apare la un membru atunci cand este in repaus, si se pastreaza si cand acesta este in miscare. Acest tip de tremor este cauzat de factori precum consumul de alcool, antidepresive sau intoxicatia cu metale grele.

Distonia

Este definita drept o contractura musculara prelungita, ce implica deseori miscari incrucisate, repetitive. Unii oameni ce sufera de distonie pot sa prezinte si clipit involutar, scris inghesuit sau mic, sau dificultati in a scrie din cauza unor contracturi anormale ale mainii.

Coreea (chorea)

Este definita ca o miscare continua, brusca, haotica ce se mentine cateva secunde. Membrele, capul, si fata sunt cel mai des afectate. Simptomele pot sa apara pe o singura parte a corpului, sau pot alterna aleator.

Coreea este de obicei un efect secundar al anumitor medicamente. Printre ele cele mai des intalnite sunt:

- Medicatia antiepileptica;
- Medicatia pentru Parkinson;
- Medicatia antipsihotica.

Coreea poate fi si dobandita, iar cele mai dese cauze sunt:

- Febra reumatoida;
- Boala Huntington;
- Lupus;
- Meningita;
- Encefalita;
- Boala Lyme;
- HIV;
- SIDA;
- Tratamente hormonale;
- Deficiente severe de vitamina B12 sau B1.

Diskinezia tardiva sau intarziata

Medicatia antipsihotica, folosita in tratamentul bolilor psihiatrice precum schizofrenia sau tulburarea bipolara, poate cauza miscari rigide si haotice. Aceste medicamente actioneaza prin blocarea dopaminei, ce intrerupe comunicarea la nivel celular.

Antipsihoticele mai vechi cauzeaza mai des diskinezie decat cele de clasa noua. Simptome incontrolabile ale diskineziei tardive sunt:

- Clipitul rapid;
- Fluturarul mainii;
- Scosul limbii;
- Miscari haotice ale buzelor, limbii sau a maxilarului;
- Uneori miscari ale membrelor, degetelor;
- Miscari de ondulare ale trunchiului, in unele cazuri severe;
- Dificultati in respiratie, in unele cazuri severe.

Potrivit unui studiu din 2013, riscul de a dezvolta diskinezie tardiva este de trei ori mai mare la indivizii cu psihoza sau diabet decat la indivizii normali. Cei ce sufera de schizofrenie sunt de 31,2 ori mai predispusi catre acest simptom.

Alti factori favorizanti ai diskineziei tardive sunt:

- Femeile sunt mai predispuse;
- Varsta peste 55 de ani;
- Etnie asiatica sau afro-americana;
- Abuzul de alcool sau droguri.

Miocloniile

Acest tip de diskinezii este definit drept contractura brusca si repetitiva a unor muschi. Ele cauzeaza simptome destul de severe, iar cele mai comune tipuri de mioclonii sunt:

- Encefalopatia mioclonica progresiva;
- Encefalopatia mioclonica stagnanta, cauzata de flux scazut de oxigen catre creier;
- Mioclonii epileptice, ce afecteaza de obicei femeile mai in varsta;
- Miocloniile benigne, ce se instaleaza din copilarie si afecteaza mare parte a corpului, cauzand spasme de pana la 50 de ori pe minut.

Torticolis spasmodic

Acest tip este definit prin rasucirea anormala a gatului si capului, de obicei aplecand capul intr-o directie si rotind barbia in cealalta directie. Este cauzata de scurtarea unuia dintre muschii gatului si se poate instala la orice varsta.

Catapultarea (Balismul)

Definita de aruncarea violenta a unui picior sau a unui brat. In functie de severitate, aceste spasme pot fi atat de puternice incat sa cauzeze accidente, mai ales dislocari ale umarului sau genunchiului.

Balismul de obicei afecteaza ambele parti ale corpului, iar hemibalismul este restrans doar pe jumatatea acestuia. Ambele forme de balism se instaleaza ca urmare a unei leziuni cerebrale, cel mai des accident vascular.

Atetoza

Acest tip este definit de miscari de rasucire, de strangere sau de curbare, de indoire, miscari lente ce apar mai ales la nivelul degetelor. Pot fi afectate si limba, bratele sau gatul. Este cauzata de leziuni ce determina lipsa oxigenului in creier.

Ticuri

Aceste diskinezii sunt definite drept miscari involuntare, stereotipe, sau contracturi musculare. Un individ poate avea un anumit control asupra lor, chiar le poate reduce. Din aceasta cauza, unii specialisti nu le considera ca facand parte din clasa diskineziilor.

Tratament

Tipul de tratament depinde de tipul de diskinezie. Alegerea unui medicament potrivit este destul de dificila, deoarece multe dintre medicatiile folosite pentru tratamentul spasmelor musculare au ca efect advers diskinezie.

Pe langa medicamente, injectiile cu Botox pot sa ajute la limitarea miscarilor involuntare ale fetei.


Citeste si despre:

Dieta pentru ADHD reprezinta o solutie? Carnea procesata. De ce reprezinta un pericol Ce reprezinta lanugo si care este rolul lui? Ce reprezinta Tulburarea de Adaptare? Psihoterapia atacurilor de panica Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Cauze anatomice de infertilitate - pelvis Sanatatea femeii - vulnerabilitati Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Bila lenesa – simptome, cauze, tratament Depresia - optiuni terapeutice