Cum sa evitati stresul de sarbatori

Actualizat: 11 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sarbatorile de iarna sunt un prilej pentru reuniunile de familie si pentru a va bucura de compania celor dragi. Insa, chiar si pentru cele mai iubitoare familii, aceste reintalniri pot duce la stres si conflicte sociale. De asemenea, sarbatorile pot fi solicitante, din cauza pregatilor intense pe care acestea le presupun: cumparaturi, curatenie si gatit. Pentru a evita stresul inutil, incercati sa rezolvati orice fel de problema familiala sau de alt gen, inainte de inceperea sarbatorilor.

Orice famile are dinamica sa si propriile sale provocari, exista unele probleme comune care pot duce la situatii si discutii stresante. Importanta este comunicarea si gestionarea eficienta si cu calm a momentelor tensionate. Exista numeroase moduri de a reduce stresul din timpul sarbatorilor si de a va bucura impreuna cu familia de acest moment frumos al sfarsitului de an.

Nu lasati probleme nerezolvate in familie

Sarbatorile pot fi stresante atunci cand familia se reuneste. Asta pentru ca in cadrul familiei pot exista conflicte nerezolvate, iar atunci cand familia se aduna aceste neintelegeri pot iesi la iveala.

Discutiile tensionate si in contradictoriu pot crea o atmosfera tensionata si stres. Aplanarea conflictelor ar trebui sa survina inainte de orice eveniment important al familiei. Inaintea sarbatorilor, incercati sa discutati si sa aplanati orice conflict mai vechi, pentru a evita situatiile neplacute si a va putea bucura de sarbatori. Adaugati la acestea si un fel culinar delicios si, lucrurile vor deveni mai placute.

Reluati legatura cu membrii familiei cu care sunteti poate certati, prin scrisori, e-mail-uri sau un telefon. Dialogul placut poate reduce tensiunea din trecut si astfel, sarbatorile vor deveni exact ce trebuie: un prilej minunat de a petrece timpul impreuna cu cei dragi.

Faceti miscare

Chiar si adeptii antrenamentelor regulate pot avea probleme cu respectarea programului de activitate fizica in sezonul de iarna, dar acestea sunt o necesitate absoluta. Exercitiile fizice sunt o modalitate buna de a reduce stresul si de a imbunatati functionarea organismului.

Persoanele care fac miscare observa o schimbare pozitiva a starii lor de spirit. Cei care nu au timp sa mearga la sala de sport, pot sa isi alcatuiasca propriul lor program de exercitii fizice chiar la domiciliu. 15 minute sunt suficiente pentru a diminua stresul si pentru a ve mentine in forma chiar si in timpul sarbatorilor.

Dormiti mai mult

Desigur, de sarbatori, poate fi tentant sa stati treji pana tarziu in noapte pentru a face cumparaturi online, pentru a impacheta cadouri sau a decora casa. Prea putine ore de somn va pot obosi si stresa. Trebuie sa dormiti cel putin 6-8 ore pe noapte pentru a tine sub control nivelul de stres si pentru a fi odihniti pentru evenimentele ce urmeaza.

Nu depasiti bugetul pentru cumparaturi

Nimic nu este mai stresant decat sa va ganditi constant la partea financiara, mai ales in aceasta perioada a anului. Stabiliti un buget pentru cumparaturi cu mai mult timp inainte de sarbatori si incercati sa nu il depasiti. Chiar daca pare tentant sa mai cumparati cateva cadouri, este important sa va asigurati ca nu cheltuiti mai mult decat ve permite bugetul.

Invatati sa spuneti nu

De sarbatori, aproape toata lumea incearca sa-si asume prea multe lucruri si sa se implice in prea multe activitati pentru a pregati tot ceea ce este necesar de Craciun. Decideti in mod realist, ce sarcini puteti aborda si refuzati persoanele care va suprasolicta. Este normal sa doriti sa-i ajutati pe ceilalti, dar sarcinile in plus va pot obosi si stresa inutil.

Nu este nimic in neregula sa spuneti nu, din cand in cand. Acest lucru va ofera mai mult timp pentru evenimentele la care doriti sa participati, cele care va fac placere.

Recompensati-va

Chiar daca nu aveti timp chiar acum de sarbatori, incepeti sa va ganditi la o recompensa pentru dumneavoastra, imediat ce sarbatorile s-au terminat. Acest tip de motivatie diminueaza stresul provocat de pregatirile intense pentru sarbatori. Programati-va la spa sau programati o intalnire cu prietenele pentru a merge la cumparaturi. O astfel de programare in avans va motiveaza sa va indeplinit sarcinile pe care le aveti, fara a va stresa.

Luati o pauza si respirati

Amintiti-va: acesta este sezonul veseliei. Faceti o pauza si lasati gatitul, decorarea casei, cumparaturile sau impachetatul cadourilor si respirati adanc. Eliminati frustrarile prin exercitii de respiratie. Desigur, haosul din jurul sarbatorilor este inevitabil, dar incercati sa va linistiti si sa faceti astfel incat sa fie un haos organizat. Astfel, reducerea stresului este foarte posibila. Nu grabiti lucrurile si gestionati eficient pregatirile si bugetul de sarbatori.

Masa de Craciun si schimbul de cadouri

Cumpararea si oferirea cadourilor de Craciun ar putea fi activitati stresante. Poate ca unii dintre membrii familiei nu-si permit sa achizitioneze cadouri pentru toti ceilalti membri. In cele mai multe dintre familii exista o persoana dominanta care organizeaza si coordoneaza intalnirile familiale din timpul vacantei de iarna. Discutati cu acea persoana, din timp, situatia dumneavoastra si explicati-i ca aveti nevoie de ajutor pentru a gasi solutiile potrivite.

Pentru ca situatia sa fie si mai simpla, puteti stabili o suma pe care sa v-o puteti permite, sa o cheltuiti atat dumneavoastra, cat si ceilalalti membri ai familiei, pentru cadouri. Astfel, majoritatea darurilor vor avea valori similare si va veti simti confortabil.

La masa la care se va strange intreaga familie, de Craciun, daca nu reusiti sa contribuiti cu preparate culinare, incercati sa va implicati in aranjarea mesei, taierea si aranjarea aperitivelor etc.

In caz de nevoie cereti ajutor

Sezonul de sarbatori poate declansa depresia la unele persoane. Aceasta poate fi deosebit de accentuata daca ati suferit o pierdere in familie sau relatia cu partenerul dumneavoastra s-a destramat.

Se poate sa va simtiti jenati sa cereti ajutor sau ati putea crede ca depresia va trece de la sine. Este posibil sa fie asa, desi cele mai multe persoane afectate de depresie in timpul sezonului rece, au nevoie de tratament pentru a se vindeca. Discutati cu medicul dumneavoastra despre consiliere si medicatie, in cazul in care sunteti stresati, anxiosi sau suferiti de depresie, indiferent de tipul acesteia.


Citeste si despre:

Cum sa iti mentii silueta de sarbatori Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate? 10 tipuri de foame si cum sa le tineti sub control Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cel mai frumos moment al anului este cel mai daunator inimii Dieta cu ciocolata Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile 9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori!