Simptomele discrete ale apendicitei cronice

Actualizat: 15 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Apendicita cronica este o afectiune mai putin frecventa, ce se caracterizeaza prin prezenta unei inflamatii de lunga durata a apendicelui. Desi apare in cazuri rare, apendicita cronica poate deveni extrem de dureroasa si chiar poate sa puna viata in pericol. Aceasta poate fi dificl de diagnostic, avand in vedere ca simptomele pot fi trecatoare si moderate ca intensitate, cel mai frecvent fiind durere abdominala.

Ce este apendicita cronica?

Apendicele este un organ conectat la portiunea initiala a intestinului gros, cecul. Acesta este un saculet subtire, sub forma saciforma, care se afla in prelungirea tubului intestinal, intre intestinul subtire si cel gros.

Apendicita apare atunci cand apendicele cecal (vermiform) se inflameaza. Primul simptom al apendicitei care se remarca imediat este, de obicei, durerea abdominala.

Persoanele cu apendicita cronica sufera de aceasta afectiune pe perioade lungi de timp. Durerea este localizata de obicei in flancul drept al abdomenlui, insa poate aparea si in jurul ombilicului, de unde migreaza in hipocondrul drept.

Apendicita cronica este relativ rara, facandu-si aparitia in mai putin de 1% din toate cazurile de apendicita.

Cauze

Apendicita cronica poate sa apara din mai multe motive diferite, multe dintre situatii neavand o cauza clara.

In general, apendicita cronica apare ca urmare a inflamatiei si a obstructiei apendicelui. Alte cauze posibile includ:

• acumularea materiilor fecale, care apare atunci cand o persoana este constipata;

• depozite de fecale calcificate;

• traumatisme ale abdomenului;

• tumori;

ganglioni limfatici si glande marite;

• viermi (paraziti) intestinali;

• o acumulare de obiecte straine, precum samburi de cirese.

Simptome

Apendicita cronica poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi destul de usoare si pot fi usor confundate cu ale altor afectiuni.

Majoritatea persoanelor sufera de dureri abdominale usoare la inceput, iar acest lucru poate sa ramana singurul lor simptom.

De obicei, durerea este localizata in partea inferioara dreapta a abdomenului, dar se poate raspandi in sus, spre ombilic. Durerea poate fi surda sau ascutita.

Mai mult, persoanele cu apendicita cronica pot suferi urmatoarele simptome:

- febra (nu foarte ridicata);

- balonarea si sensibilitatea abdomenului;

- senzatia de oboseala si lipsa de energie;

- greata, varsaturi sau diaree;

- stare generala de rau;

- constipatie;

- pierderea apetitului.

Nu toate persoanele cu apendicita cronica au aceste simptome. In plus, simptomele pot sa dispara pe cont propriu si apoi sa reapara, facand diagnosticarea mai dificila pentru medici.

Cu toate acestea, avand in vedere ca apendicita cronica poate pune viata in pericol, este important ca persoanele cu dureri abdominale recurente si cu simptomele de mai sus sa solicite asistenta medicala imediata, in special, daca simptomele devin mai severe.

Apendicita cronica vs. apendicita acuta

In timp ce apendicita cronica si cea acuta au simptome similare, exista cateva diferente importante intre ele.

Apendicita cronica apare atunci cand o persoana are simptome care dureaza pe o perioada mai lunga de timp si care apar si dispar fara motiv. Daca apendicita cronica nu este diagnosticata in timp util, persoana in cauza poate continua sa sufere simptomele acesteia ani de zile.

In schimb, apendicita acuta apare atunci cand o persoana sufera brusc simptome severe, de regula pe parcursul a 24-48 de ore. Aceste simptome sunt imposibil de ignorat si necesita un tratament medical de urgenta. Apendicita cronica este caracterizata de simptomatologie manifestata de-a lungul a cel putin 3 saptamani, fara a fi vorba de alt diagnostic, ameliorarea acesteia dupa apendicectomie si prin evidentierea histopatologica a inflamatiei active la nivelul apendicelui sau a fibrozei acestuia.

Cel mai cunoscut simptom al apendicitei acute este durerea abdominala care incepe in jurul ombilicului si se intinde spre partea inferioara dreapta al abdomenului.

Aceasta durere poate sa apara initial intr-un mod usor si bland, dar, in majoritatea cazurilor, se intensifica foarte repede.

Alte simptome de apendicita acuta includ:

greata cu sau fara varsaturi;

• febra mica;

• constipatie sau diaree;

lipsa poftei de mancare.

In mod obisnuit, apendicita apare atunci cand o obstructie, cum ar fi un obiect strain sau scaunul calcificat, blocheaza cavitatea interioara sau lumenul apendicelui.

Apendicita cronica poate sa isi faca aparitia atunci cand lumenul apendicular este blocat doar partial si este, de obicei, prezenta atunci cand simptomele apendicitei acute scad in intensitate.

Inflamatia din apendice devine mai intensa si provoaca dureri abdominale mai puternice sau dureri constante.

Diagnostic si tratament

Cel mai frecvent tratament utilizat pentru apendicita cronica este operatia acesteia. Se recomanda sa se trateze atat cazurile de apendicita acuta, cat si cronica in acelasi fel.

In primul rand, medicul va face un examen fizic pentru a determina daca abdomenul este tare la palpare si unde este localizata durerea. De asemenea, va pune intrebari despre simptomele si istoricul medical al pacientului.

In cele mai multe cazuri, medicul va face mai multe teste pentru a exclude alte afectiuni medicale care prezinta acelasi tip de simptome: analize de sange, tuseu rectal, examinare ginecologica, test de sarcina, sumar de urina, CT, ecografie abdominala, RMN, radiografii abdominale.

Afectiunile pe care medicul poate incerca sa le excluda, includ:

infectii ale tractului urinar;

• infectie urinara;

Boala Crohn;

• colita ulcerativa;

• chisturi ovariene;

boala inflamatorie pelvina (endometrioza);

• sindromul intestinului iritabil;

• alte tulburari gastro-intestinale.

Daca apendicita cronica este diagnosticata, medicul poate prescrie antibiotice sau poate recomanda montarea unui tub de dren pentru a elimina puroiul care s-a format in jurul apendicelui.

Cu toate acestea, tratamentul cel mai frecvent utilizat este eliminarea completa a apendicelui. Aceasta interventie chirurgicala este numita apendicectomie.

In general, o apendicectomie este efectuata utilizand o interventie chirurgicala laparoscopica, care este minim invaziva, pacientul aflandu-se sub anestezie generala.

Complicatii

Cele mai frecvente complicatii ale apendicitei cronice sunt:

• apendicita acuta;

• ruptura apendicelui si extinderea infectiei in tot organismul;

• un abces in jurul apendicelui;

• sepsis;

• peritonita (inflamatia peritoneului, tunica ce captuseste cavitatea abdominala).

Aceste complicatii sunt extrem de serioase si necesita asistenta medicala imediata. Este esential sa nu ignorati simptomele apendicitei si sa solicitati urgent asistenta medicala de specialitate.

Perspectiva

Apendicita cronica este o afectiune pe termen lung caracterizata prin simptome de apendicita care vin si trec in timp. Este diferita de apendicita acuta, dar poate avea complicatii foarte grave.

Chiar daca o persoana poate trai cu apendicita cronica ani de zile, este important sa nu ignore simptomele care apar.

Durerea recurenta in abdomenul inferior poate fi un simptom al multor afectiuni diferite, deci este important sa obtineti un diagnostic adecvat pentru a va trata in mod corespunzator.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Apendicita la copii Durerea abdominala acuta la copii – cand suspectam apendicita? Primele simptome in caz de apendicita Prim ajutor in durerea abdominala la copil Cum recunoastem simptomele apendicitei? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Perforatia gastrointestinala Cum functioneaza apendicele? Simptome la copii - semnificatii posibile Cauze anatomice de infertilitate – trompele uterine Pregatirea pentru interventia chirurgicala