Femeile in varsta care au prezentat cel putin un atac de panica pot fi supuse in urmatorii cinci ani unui risc crescut de a dezvolta infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral si implicit un risc mai mare de deces comparativ cu femeile varstnice fara atac de panica in antecedente.
Autorii studiului au precizat ca atunci cand femeile sufera un atac de panica apare brusc senzatia de frica, anxietate sau disconfort intens, insotite de cel putin patru simptome suplimentare. Aceste atacuri pot avea loc cu intermitente sau in cadrul unei tulburari anxioase, cum ar fi tulburarea de anxietate sociala, de panica sau o fobie.
Echipa de cercetatori de la Massachusetts General Hospital din Boston,SUA, a examinat 3369 de femei sanatoase aflate in perioada de postmenopauza, cu varsta medie de 65,9 ani. Intre anii 1997 si 2000, acestea au completat un chestionar care includea intrebari privitoare la aparitia atacurilor de panica in ultimele sase luni. Toate femeile au fost urmarite, iar dupa 5,3 ani s-a verificat daca suferisera un infarct miocardic sau accident vascular cerebral sau daca a survenit decesul indiferent de cauza.
Circa 10% dintre femei au raportat initial un atac de panica complet suferit in intervalul de sase luni anterioare celei in care au completat chestionarul. Dupa ajustarile in functie de alti factori de risc cardiovasculari, cercetatorii au constatat ca femeile care prezentasera cel putin un atac de panica erau supuse unui risc de patru ori mai mare de a suferi infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral si un risc de aproape doua ori mai mare de a deceda din oricare dintre aceste cauze. Corelatiile s-au mentinut chiar si dupa controlul starilor depresive, acest lucru sugerand cercetatorilor ca atacurile de panica pot fi la fel de bine un factor de risc independent separat pentru evenimentele cardiovasculare.