Cum sa supravietuiesti unui atac de panica cand esti singur!

Actualizat: 08 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Iulia Florea
Psiholog

Sa spunem ca e 7 seara si vii singur cu masina spre casa de la slujba... dupa o zi grea. Esti foarte obosit. Chiar esti stresat, suparat... te simti frustrat. Azi te-ai certat cu toata lumea, cu seful, cu sotia, etc.

Deodata simti un discomfort abdominal, greata. Inima incepe sa-ti bata cu putere, pulsul este accelerat. Corpul incepe sa-ti tremure, ai senzatia de ameteala. Crezi ca ti-a venit sfarsitul! Esti la 5 km de cel mai apropiat spital. Din nefericire nu stii daca vei putea ajunge pana acolo. Ce sa faci???

Cum sa supravietuiesti unui atac de panica cand esti singur?

Ce este de facut?

Nu intra in panica, incepe sa tusesti repetat si cu putere.

Inspira adanc inaintea fiecarei reprize de tuse - iar tusea trebuie sa fie adanca si prelungita, ca si cum ati vrea sa eliminati secretiile din adancul plamanilor.
Un inspir adanc si o repriza de tuse trebuie repetate la fiecare 2 secunde - fara pauza - pana soseste ajutorul sau simti ca inima incepe sa bata normal din nou. Inspirul adanc aduce oxigen in plamani iar miscarile de tuse comprima cordul si fac sangele sa circule. Presiunea exercitata astfel asupra inimii o ajuta sa-si revina la ritmul normal.

"Atac de panica" inseamna aparitia brusca a sentimentului de frica, acompaniat de semne si simptome fizice si psihologice si de teama de o urmare grava, cum ar fi un atac de cord. Frecventa atacurilor de panica variaza de la cateva pe luna, la cateva pe zi.

In DSM-IV-TR se considera ca, pentru diagnosticarea acestei tulburari trebuie sa existe o perioada distincta de frica sau discomfort intens, in care patru sau mai multe din simptomele urmatoare apar brusc si ating intensitatea maxima in decurs de pana la 10 minute:

1. palpitatii, batai puternice ale inimii sau puls accelerat;
2. transpiratii;
3. tremuraturi sau tremur al intregului corp;
4. senzatie de lipsa de aer sau de sufocare;
5. senzatia de a se innabusi;
6. durere toracica sau discomfort;
7. greata sau discomfort abdominal;
8. senzatia de ameteala, de instabilitate sau de lesin;
9. derealizare sau depersonalizare;
10. teama de a nu-si pierde controlul sau de a nu innebuni;
11. teama ca va muri;
12. parestezii (senzatii de amorteala sau intepaturi);
13. valuri de frig sau caldura.

Autor: Psiholog Iulia Florea
Sursa:
Psiholife


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Atac de panica Atacul de panica si tulburarea de panica Cum se manifesta un atac de panica Atac de panica sau atac de cord? Cum se face corect diferenta Masuri imediate in cazul unui atac de panica 8 metode de a spune „STOP” atacului de panica Cum abordam si gestionam atacul de panica? de vorba cu psihoterapeut Lavinia Stoian dm sprijina femeile din Romania menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Hipnoza si atacul de panica Diferenta dintre un episod acut de anxietate si un atac de panica Psihoterapia atacurilor de panica Scapa de panica si anxietate Gestionarea atacurilor de panica Cum sa scapati de atacurile de panica? Palpitatiile la copii