Anemia reprezinta o deficienta la nivelul eritrocitar si aceasta poate insemna de la un numar general redus al hematiilor, la o reducere a hemoglobinei cantitativa sau calitativa per hematie, insa exista mai multe tipuri de anemie ca si clasificare.
Din punct de vedere al dictionarului medical pur, anemia este definita ca o scadere stricta a hemoglobinei din sangele periferic.
O scadere sub 10-12 grame/100 ml la femei sau sub 10-14 grame la barbat, dar la care trebuie sa se tina cont in datele de anamneza si daca exista patologii colaterale, daca a existat o leziune sangeranda interna sau externa in ultima perioada si chiar daca in perioada efectuarii analizei paraclinice daca pacienta se afla la menstruatie.
Anemia pernicioasa (Biermer), falciforma, megaloblastica (deficit de vitamine), hemolitica (distrugerea prematura a globulelor rosii), feripriva (cu deficit de fier), anemia mieloftizica (leucemia), aplastica (pe toate cele 3 tipuri de celule : hematii, leucocite, trombocite).
Clasificarea in functie de concentratia medie de hemoglobina:
- hipocroma (numar eritrocitar este normal dar concentratia de hemoglobina este scazuta, hemoglobina dand culoarea rosie, anemia hipocroma inseamna ca aceasta colorizare este scazuta);
- normocroma;
- hipercroma.
Clasificarea in functie de volumul eritrocitar mediu, sau al corpuscului de hemoglobina:
- microcitara ;
- normocitara ;
- macrocitara.
Clasificarea in functie de factorii etiologici :
- scaderea excesiva a volumului sanguin (in hemoragie acuta sau cronica) ;
- distrugerea excesiva de globule rosii ( in boli hemolitice si hipersplenism) ;
- deficitul de fier din alimentatie (Anemia feripriva) ;
- a inhibarii maduvei hematogene (Anemia cronica);
- deficit de aport vitaminic (anemia megaloblastica) ;
- patologii tiroidiene;
Mecanismul anemiei se refera la o afectiune hematologica care poate fi fie acuta fie o patologie cronica.
Patologia acuta face referire cel mai adesea la o hemoragie interna sau externa care duce la o volemie redusa sanguina, la o pierdere a sangelui prin plaga si astfel odata cu scaderea volemiei scade si numarul eritrocitar in acelasi timp cu scaderea hemoglobinei, observabile pe analiza paraclinica de sange.
Eritrocitele traiesc o perioada medie de peste 3 luni (aproximativ 100 zile). Hematiile se formeaza in maduva spinarii.
In anemie mecanismul poate fi unul general adica o anemie aplastica in care toate elementele figurate ale sangelui : trombocite, hematii, leucocite sunt oprite in producerea lor in maduva hematogena (maduva rosie) printr-o inhibare a productiei de eritropoietina si o incapacitate de producere a hemoglobinei (anemie sideroblastica).
Deficitul de fier, care va cauza o sintetizare deficitara a hematiilor in maduva spinarii.
Patologii renale, deoarece aceste patologii intra in mecanismul de sintetizare al hematiilor din maduva spinarii;
Anemia fiziologica din timpul sarcinii, daca se mentine pana in anumite valori nu este neaparat o patologie, depinde cat de importanta este aceasta anemie din timpul perioadei de gestatie.
Alcoolismul va implica prin acest consum excesiv o anemie.
Nutritia deficitara si in special un aport alimentar defectuos in vitamine va duce iarasi la o patologie de tipul anemiei.
Ca si cauze ale anemiei nutritionale sunt cea datorate unei lipse de fier, lipsei de acid folic (vitamina B9) si lipsei de vitamina B 12.
In patologia celiaca (boala celiaca) sau asa numita intoleranta la gluten unul dintre simptomele observabile este aceasta anemie.
Ameteala, vertij care poate duce pana la patologii de concentrare si in final chiar lesin.
Dispneea colaborata cu o tahicardie, iar uneori tahipnee cu tahicardie.
Daca volumul sanguin sau gazele (oxigenul si carbonul) parcurg deficitar prin circulatia sanguina, mecanismul de compensare al acestora se realizeaza printr-o incercare de accelerare a batailor cardiace pentru a suplini acest deficit de oxigen. Contrar acestei tahicardii va aparea o hipotensiune, in special la anemia de cauza hemoragica.
Paloarea pielii in special la fata sau extremitati si racirea tegumentelor care poate semnifica si un alt gen de patologie din cadrul celor vasculare , dar care pot induce si spre aceasta anemie.
Cefaleea si senzatia de absenta a capacitatii de concentrare apare datorita unei hipoxii cerebrale, a faptului ca aportul de oxigen numai este suficient si astfel creierul este primul care sufera.
Anemia se depisteaza in principal prin analize paraclinice ce implica recoltarea de probe sanguine unde se analizeaza numarul eritrocitar, volumul mediu eritrocitar (VEM) dar mai ales hemoglobina iar mai apoi se va analiza functionalitatea maduvei sau alte patologii colaterale (renale, tiroidiene, etc.) ca sa se depisteze si cauza acestei anemii.
Raportul de globule rosii la numarul de globule albe, hematocritul (care reprezinta impartirea volumului de globule rosii la volumul sanguin total) este totodata o cifra de importanta in depistarea anemiei.
Valoarea numarului eritrocitar daca scade sub 4,8 mil./micolitru sau 4,5 mil./microlitru (femei) poate induce spre posibilitatea unei anemii.
Pentru o diagnosticare de o mai mare acuratete se poate realiza si o punctionare arteriala pentru a se depista echilibrul acido-bazic (EAB) dar si oxigenarea arteriala pt. a se depista un deficit de aport de oxigen.
Tratamentul anemiei variaza in functie de tipul de anemie, astfel ca fiecare subtip de anemie are un tratament specific si un regim alimentar recomandat.
a) Anemia feripriva
Pentru o diagnosticare exacta a anemiei de tip feripriv pe langa analizele de diagnosticare a anemiei este necesara si analiza sideremiei (cantitatea de fier in sange).
Este anemia cu cea mai mare pondere si se refera la o anemie cu hemoglobina redusa si aceasta datorata unui aport scazut de fier sau unei patologii in captarea fierului si metabolizarea acesteia. Ca si incidenta apare la peste 500 de mil. de locuitori, numar global.
Aceasta anemie poate fi usor tratata dar daca nu este diagnosticata si tratata la timp poate da o scadere a capacitatii de munca, dar poate da si o dezvoltare scazuta iar in cazul copiilor va duce la o mortalitate infantila redusa.
Tratamentul :
Tratamentul in cazul anemiei se refera si la un regim alimentar ce sa ajute la aceasta imbogatire nutritionala a fierului sanguin.
Acest fier poate fi administrat si direct pe cale injectabila de produse farmaceutice, dar in special prin modificarea regimului alimentar : ficatul de porc care contine peste 22 de mg de fier la 100g de astfel de produse, soia (>8,5 mg la suta de grame) sau cerealele integrale (10 mg fier la suta de grame).
Precum si tot ce inseamna legumele verzi sunt bogate in fier : varza, salata, mazare, brocoli sau spanacul (>4mg la suta de grame). Pestele, semintele de floarea soarelui, tofu sau fasolea verde ori mazarea pot contribui la aportul alimentar de aproape 10 mg de fier per zi, cat este necesarul zilnic de fier al unui om adult.
b) Anemia prin deficienta a acidului folic (deficit de vitamina B9)
Intregul complex de vitamine B sunt in special trofice pentru sistemul cardiovascular, adica un trofic atat pentru vase, pentru elasticitatea acestora , pentru fluidizarea sangelui dar si ce tine de eritrocite.
Aceasta anemie se observa paraclinic printr-un numar mic de globule rosii dar care au un VEM, o dimensiune foarte crescuta.
Aceasta anemie se corecteaza si printr-un aport alimentar de vitamina B9, si prin schimbarea regimului de viata, deoarece aceasta mai poate fi provocata sau accentuata si de catre consumul de alcool, acesta trebuie exclus total din alimentatie.
Acidul folic este implicat in metabolismul aminoacizilor si asadar si in formarea de globule rosii tinere si sanatoase, fapt pentru care alimentatia trebuie sa cuprinda : broccoli, mazare, asparagus sau spanac.
In terapia acestui tip de anemie intra si oprirea fumatului deoarece acesta inhiba aceasta metabolizare a vitaminei B9 si scade absorbtia sa (chiar daca exista un aport de acid folic) fapt pentru care fumatul trebuie oprit in cazul depistarii acestei patologii.
c) Anemia post-hemoragica
Aceasta anemie poate aparea ca urmare a unui traumatism ce a implicat o hemoragie importanta, a unor patologii interne (ulcer, ulcer perforat, tumori care au cauzat desprinderi tisulare sau leziuni interne prin traumatism) fapt pentru care o data redusa volemia sanguina se va produce anemia.
In cazul anemiei cauzate de o hemoragie se va observa un volum sanguin scazut , in schimb restul parametrilor sanguini vor fi in limite normale, iar simptomatologia de hemoragie este observata clinic : racirea tegumentelor, paloare, ameteala, cianozare periorala, senzație de tahipnee si tahicardie.
In aceasta anemie, masura de prima intentie este dupa oprirea hemoragiei o restaurare a volemiei in parametrii normali prin administrarea imediata de perfuzii cu ser.
d) Anemia pernicioasa (megaloblastica sau Biermer) este cauzata de un aport insuficient de vitamine B 12 la care uneori se poate adauga si un deficit de acid folic si care se corecteaza cel mai adesea printr-un aport intravenos de aceste doua vitamine.
e) Anemia hemolitica
Aceasta anemie inseamna o distrugere prea rapida si exagerata a eritrocitelor, care se datoreaza unor hematii defectoase pe care organismul le sesizeaza si doreste sa le distruga datorita calitatilor neconcordante ale acestora sau printr-o alta anomalie la nivelul splinei care va distruge prea rapid aceste hematii.
Acest tip de anemie este declansat cel mai adesea de factori biochimici sau chimici de tipul intoxicatilor cu : plumb, fosfor, dar si a cloratului de potasiu sau sulfamidelor (medicamente).
Exista si cazuri in care acesti factori sunt biologici de tipul : toxinelor parazitare, cum este cazul in malarie sau de toxinele eliminate de anumiti enterococi (factorul X, V), factorii beta-hemolitici eliminata de streptococi sau stafilococi, dar pentru ca acesti factori sa fie atat de nocivi acestia trebuie sa se regaseasca intr-un numar foarte mare cum este cazul in septicemii.
In cazul acestui tip de anemii este foarte importanta diagnosticarea cauzei principale, deoarece daca exista o infectie aceasta trebuie tratata mai intai si mai apoi anemia ar trebui sa se reduca si sa dispara in mod automat, iar in cazul patologiei provocate de medicamente, acestea trebuiesc sistate imediat, cat despre cazul intoxicatiei cu plumb sau fosfor se necesita eliminarea pacientului din mediu toxic si daca este necesar si administrarea de antidot.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.