Cum identifici formatiunile scrotale

Actualizat: 22 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt formatiunile scrotale


Formatiunile scrotale sunt cresteri tisulare ce apar la nivelul sau in jurul testiculului. Testiculele, glandele sexuale masculine, sunt invelite in tunica lor proprie numita scrot. Aparitia unei formatiuni testiculare de orice fel, lichida sau solida, poate fi un simptom al unei alte patologii. Acestea sunt de cele mai multe ori afectiuni benigne, nu foarte severe. In orice caz, unele formatiuni testiculare pot afecta fertilitatea sau pot indica o patologie mai grava precum cancerul testicular.

Cum se manifesta

Daca descoperiti la dumneavoastra sau copilul dumneavoastra o crestere anormala in volum la nivel testicular, apelati la ajutor medical. Consultul medical este esential pentru a exclude patologiile testiculare potential grave si pentru a primi un tratament corect. Formatiunile testiculare pot fi observate vizual prin auto-examinare sau in timpul unui efort fizic atunci cand acestea pot deveni mai evidente. Zona in care aceste formatiuni pot aparea variaza in primul rand in functie de cauza si tipul de formatiune, putand fi intotdeauna fie unilateral fie bilateral.

Prevalenta

Incidenta formatiunilor testiculare este mare, acestea fiind foarte comune in populatia generala. Majoritatea pe care le veti descoperi nu sunt un cancer testicular, insa acesta trebuie intotdeauna exclus cu ajutorul investigatiilor medicale. Acestea apar atat la copii, cat si la adulti.

Cauze

Formatiunile testiculare apar in diferite contexte patologice, fiind deseori semnul specific pentru o anumita afectiune.

Cele mai comune cauze ale formatiunilor scrotale vor determina tipurile clasice de astfel de formatiuni:

Epididimita. Aceasta reprezinta inflamatia epididimului, un organ mic tubular important. Epididimul se gaseste adiacent fiecarui testicul, avand rol in transportul lichidului spermatic.

Hidrocelul. Hidrocelul apare frecvent la copii, dar si la adulti, si reprezinta acumularea de lichid la nivelul scrotului. La copii, cauza hidrocelului este un defect congenital de inchidere a canalului peritoneo-vaginal. La adulti hidrocelul este de regula de cauza infectioasa-inflamatorie.

Hernia inghinala. Precum hidrocelul, aceasta se intalneste frecvent si la copii si la adulti. Hernia reprezinta deplasarea anormala a organelor abdominale, de regula a intestinului subtire, printr-un orificiu abdominal, pana in scrot. Orificiul herniar se formeaza in anumite conditii la adulti sau este congenital la copii. Astfel pacientii vor avea o formatiune moale si reductibila la nivel scrotal.

Orhita. Orhita este inflamatia testiculara propriu-zisa, este dureroasa si de regula de natura bacteriana sau virala. Orhita va produce simptome specifice asociate formatiunii scrotale.

Spermatocel. Spermatocelul este un chist al epididimului, cu lichid clar sau tulbure ce este amestecat cu lichidul spermatic.

Varicocel. Acesta apare atunci cand venele de la nivelul scrotului se inflameaza si tumefiaza

Cancer testicular. Un tip rar de cancer, cu originea in celulele testiculare unilateral sau bilateral.

Semne si simptome

Formatiunile scrotale pot prezenta simptome asociate, in functie de cauza acestora si de marimea formatiunii. Unele pot ramane complet asimptomatice, nefiind o problema pentru pacient.

Simptomele sunt mai mult sau mai putin specifice si includ:
• Atrofie testiculara (scaderea in volum a testiculului)
• Durere sau disconfort intens la nivel testicular sau scrotal. Aceasta durere poate iradia sau migra catre alte regiuni din zona inghinala sau pelviana
• Tumefierea testiculara sau scrotala
• Senzatia de greutate, de plenitudine scrotala
• Hematospermia (prezenta sangelui in lichidul spermatic)
• Febra
• Frisoane
• Durere in timpul mictiunii (disurie)
• Greata si varsaturi

Unele patologii ce pot evolua cu o formatiune scrotala pot avea consecinte asupra fertilitatii masculine, crescand riscul de infertilitate.

De asemenea, aceste formatiuni pot fi palpate si caracterizate in formatiuni moi sau dure, mobile sau imobile, sensibile sau insensibile la palpare. Majoritatea sunt moi si mobile in scrot, formatiunile din cancerul testicular fiind insa in mod caracteristic dure.

Alte semne ce pot duce la suspiciunea de cancer testicular includ:
• Formatiunea scrotala
• Cresterea in dimensiuni a unuia sau a ambelor testicule
• Durere scrotala
• Semne generale precum fatigabilitatea, scaderea in greutate

Diagnostic

Medicul dumneavoastra sau al copilului dumneavoastra va incepe cu o scurta anamneza ce cuprinde intrebari cu privire la simptome, dupa care va trece la examenul obiectiv. Acesta va inspecta si palpa zona scrotala bilateral, gasind caracteristicile formatiunii.

Ulterior se pot face teste paraclinice pentru a identifica tipul exact de formatiune scrotala:

• Ecografia testiculara. Aceasta este prima examinare si ajuta medicul sa se orienteze cu privire la tipul formatiunii. In urma rezultatelor ecografiei se pot cere si alte examinari imagistice care sa conduca procesul de diagnostic.
• Analize de sange. Acestea cauta semne de infectie, inflamatie sau chiar markeri tumorali specifici
• Test de urina, cu rol tot in identificarea infectiei sau inflamatiei.

Tratament

Cu ajutorul unui tratament corect, tintit asupra cauzei, formatiunile testiculare cu siguranta pot disparea. Tratamentul depinde de cauza, iar in cazurile in care formatiunea scrotala nu reprezinta o problema pentru pacient, este asimptomatica si nederanjanta, tratamentul poate fi temporizat. Unii pacienti nu vor avea nevoie de tratament niciodata.

Optiunile cele mai utilizate de tratament sunt:
• Tratament antibiotic pentru a trata infectiile prezente
• Interventie chirurgicala de reducere a herniei
• Interventie chirurgicala de rezectie a unei tumori sau drenaj a unei colectii lichidiene
• Interventie chirurgicala de inchidere a canalului peritoneo-vaginal, la copii
• Radioterapie sau chimioterapie in caz de cancer testicular
• Orhiectomie unilaterala sau bilaterala: indepartarea totala a testiculului, in caz de cancer testicular avansat

Riscuri si complicatii

In lipsa tratamentului pot aparea unele complicatii, in special in cazul patologiilor congenitale sau infectioase.

Epididimita, orhita si hernia inghinala la copii pot duce la:
• Formarea unui abces scrotal
• Acumulare de lichid la nivel scrotal
• Atrofie testiculara
• Infertilitate

Cancerul testicular poate avea complicatii fatale. Consultul medical precoce este esential pentru a preveni instalarea complicatiilor acestor afectiuni.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Daca apar simptome, mergeti imediat la medic. Orice amanare si intarziere a consultului medical de specialitate va creste riscul de agravare a patologiei si de complicatii.

Urmariti semne si simptome precum:
• Crestere vizibila la nivelul scrotului
• Senzatie de greutate scrotala
• Durere sau disconfort indelungat
• Semne de infectie

Concluzie

Formatiunile scrotale sunt foarte comune atat la copii cat si la adulti, iar acestea sunt de mai multe tipuri si etiologii. Desi deseori asimptomatice, formatiunile scrotale trebuie investigate medical intotdeauna, in eventualitatea unui risc de cancer testicular. Tratamentul se alege in functie de prezenta sau nu a simptomelor si de tipul de patologie subiacenta. Discutati cu medicul dumneavoastra cea mai buna optiune terapeutica.

Bibliografie
https://www.webmd.com/men/what-to-scrotal-masses
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21026-scrotal-masses


Citeste si despre:

Diagnosticul infertilitatii masculine Afectiuni ale aparatului genital masculin Cancerul testicular Principalele simptome in cazul herniilor Afectiuni ale aparatului reproducator masculin Un cadru unic pentru stomatologia sub anestezie generala sau sedare Inflamatiile si nodulii din zona testiculelor Tratamentele pentru infertilitatea masculina Durerea testiculara Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Varicocelul - dilatatia venelor spermatice