Spermatocelul (chistul epididimal)

Actualizat: 23 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Un spermatocel reprezinta cu chist cu continut spermatic localizat la nivelul epididimului (tubul rasucit de deasupra si posterior de ambele testicule).

La palpare este ca un nodul moale si compact la nivelul scrotului, deasupra testiculelor.

Cauze


Desi cauza este adesea necunoscuta, poate fi determinat de o obstructie la nivelul ductelor epididimale, tuburi care transporta sperma de la nivelul testiculelor.

Simptome


Adesea, spermatocelul este asimptomatic. Barbatul in cauza il poate descoperi prin obervarea unui nodul sau masa palpabile deasupra testiculelor de o parte a scrotului sau a unei mariri in dimensiuni a scrotului. Simptomele, atunci cand sunt prezente includ:
- durere scrotala
- edem (umflarea) al scrotului
- roseata scrotului
- senzatia de presiune la nivelul bazei penisului.

Diagnostic


Diagnosticarea spermatocelului se face de cele mai multe ori prin examinarea scrotului. Ca parte a examinarii fizice, medicul specialist poate folosi o lampa speciala (transiluminare) pentru a verifica prezenta unor mase solide care pot fi determinate de alte cauze, cum ar fi cancerul testicular. Datorita faptului ca spermatocelul are continut lichidian, lumina acestei lampi va trece prin el (transiluminare). Lumina nu va trece prin masele solide de alte cauze. Poate fi necesara o ecografie testiculara pentru a confirma diagnosticul de spermatocel.

Tratament medical

Spermatocelul nu este, de obicei, periculos si se trateaza doar atunci cand cauzeaza durere sau disconfort sau cand determina scaderea fluxului sangvin la nivelul penisului, care se intampla, din fericire, in cazuri rare.
Tratamentul nu este, de obicei, necesar daca spermatocelul nu creste in dimensiuni sau daca nu scade in dimensiuni, prin reabsorbirea continutului de catre organism.
Daca spermatocelul creste in dimensiuni sau determina disconfort, poate fi necesara extirparea acestuia (spermatocelectomie).


Citeste si despre:

Cancerul testicular Durerea testiculara Afectiuni ale aparatului genital masculin Cum identifici formatiunile scrotale Alergia la sperma Hemospermia (sange in sperma): cauze, simptome, investigatii si tratament Calitatea materialului seminal Viata bate filmul! Urmareste „Nephro”, un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Dieta pentru stimularea fertilitatii Cancerul testicular - autoexaminarea Epididimita Ghidul sistemului reproducator masculin Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Hepatita virala B - generalitati Infertilitatea la barbati - generalitati