Hematocritul si implicatiile lui

Actualizat: 05 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Un test de hematocrit este un simplu test de sange care masoara procentul de globule rosii din sangele dumneavoastra. Celulele rosii din sange sunt importante deoarece transporta oxigen in corpul tau. Rezultatele testelor care arata niveluri scazute sau ridicate ale hematocritului pot fi semne de tulburari de sange sau alte afectiuni medicale.

Cand se recomanda teste de hematocrit?

Hematocritele sunt parti ale hemoleucogramei complete (CBC). Este posibil sa aveti un CBC in timpul unui examen medical anual sau daca aveti simptome de afectiuni legate de niveluri scazute sau ridicate ale hematocritului.

Care este diferenta dintre un test de hematocrit si un test de hemoglobina?

Hematocritul este procentul de globule rosii din sangele dumneavoastra. Hemoglobina face parte din celulele rosii din sange. Hemoglobina ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigen in tot corpul. Hemoglobina da si celulelor rosii din sange culoarea lor. Un test de hemoglobina masoara cantitatea de hemoglobina din celulele rosii din sange.

Cum se fac testele?

Testele de sange pentru verificarea nivelului hematocritului sunt proceduri simple, sigure, cu foarte putine complicatii. Uneori, furnizorii obtin sange dintr-o vena, folosind un ac pentru a umple unul sau mai multe tuburi de proba. Alteori, furnizorii folosesc o intepatura cu ac pentru a obtine o picatura de sange. Iata detaliile analizelor de sange:

1. Furnizorul dumneavoastra medical cauta o vena din care sa extraga sange. De obicei, aleg o vena pe suprafata interioara a cotului.
2. Iti pun un garou pe bratul superior. Presiunea din garou ajuta la umplerea venelor de sub garou, facandu-i mai usor pentru furnizorul dumneavoastra sa va vada sau sa va simta venele.
3. Furnizorul dumneavoastra medical curata zona din jurul venei selectate pentru extragerea de sange. Apoi, va introduc un ac in vena. Acest lucru poate ustura la inceput.
4. Sangele dumneavoastra trece prin ac si intr-un tub colector sau o seringa.
5. Cand furnizorul dumneavoastra medical a colectat suficient sange pentru a fi testat, va elibera garoul si va scoate acul.
6. Furnizorul dumneavoastra medical va exercita o presiune usoara pe locul unde a plasat acul. Ei fac asta pentru a prevenii sangerarea.
7. Vor plasa un mic bandaj pe locul unde au plasat acul.

Trebuie sa ma pregatesc pentru acest test de sange?

Nu, acest test nu necesita pregatire speciala, cum ar fi postul.

Exista efecte secundare sau complicatii?

Majoritatea oamenilor se simt bine dupa testul de sange. Unii oameni se pot simti lesinati. Daca se intampla acest lucru, spuneti medicului dumneavoastra. Ei vor lua masuri pentru a va ajuta sa va simtiti mai bine.

Care este intervalul normal pentru nivelurile hematocritului?

Iata nivelurile normale ale hematocritului in functie de sex si varsta:
• Barbati adulti: 41% pana la 50%
• Femeile adulte: 36% pana la 44%.
• Sugari: 32% pana la 42%
• Nou-nascuti: 45% pana la 61%

Ce inseamna daca hematocritul tau este ridicat?

Un nivel ridicat al hematocritului poate fi un semn al mai multor afectiuni, inclusiv policitemia vera. Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala este cea mai buna resursa pentru informatii despre rezultatul testului dumneavoastra.

Unele afectiuni care pot cauza niveluri ridicate de hematocrit includ:
• Boli de inima: studiile arata ca nivelurile ridicate ale hematocritului cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
• Deshidratare: Deshidratarea scade tot continutul de apa din corpul tau, inclusiv plasma din sange. Nivelurile plasmatice mai mici cresc raportul dintre celulele rosii din sange si volumul sanguin. Aceasta creste nivelul hematocritului.
• Cicatricele sau ingrosarea plamanilor: cicatricile in plamani fac dificil pentru celulele rosii din sange sa transporte oxigen in tot corpul.
• Apneea obstructiva in somn: studiile arata legaturi intre apneea obstructiva in somn si nivelurile ridicate ale hematocritului.
• Fumatul: fumatul afecteaza nivelul hematocritului in doua moduri. Fumatul face ca organismul sa produca mai multa eritropoietina, hormonul renal care stimuleaza productia de globule rosii. Mai multe celule rosii din sange inseamna niveluri mai mari ale hematocritului.
• Intoxicatie cu monoxid de carbon: monoxidul de carbon va afecteaza capilarele, scazand cantitatea de plasma din sange si crescand numarul de globule rosii. Mai multe celule rosii din sange inseamna niveluri mai mari ale hematocritului.
• Utilizarea testosteronului: Studiile arata ca utilizarea testosteronului creste numarul de celule rosii din sange, ceea ce creste nivelul hematocritului.

Ce inseamna daca hematocritul tau este scazut?

Suspiciunea de anemie este cel mai frecvent motiv pentru testarea hematocritului. Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala este cea mai buna resursa pentru informatii despre rezultatul testului dumneavoastra. Alte conditii includ:
• Pierderea de sange din cauza unei rani sau a unei boli: Pierderea de sange afecteaza numarul de globule rosii din sange. Mai putine celule rosii din sange inseamna niveluri mai scazute ale hematocritului.
• Leucemie: aveti mai putine globule rosii decat in mod normal, deoarece celulele leucemie din maduva osoasa inlocuiesc celulele rosii sanatoase din sange.
• Anemia hemolitica: celulele rosii din sange se descompun sau mor mai repede decat le poate inlocuii corpul.
• Hiponatremie: Aceasta afectiune inseamna ca aveti prea multa apa in organism, ceea ce duce literalmente la udarea sangelui.
• Boala de rinichi: nivelurile scazute ale hematocritului sunt un semn de anemie. Anemia este o complicatie frecventa a bolii renale.
• Boala tiroidiana: Hormonii tiroidieni sustin productia de globule rosii. Mai putine celule rosii din sange inseamna niveluri mai scazute ale hematocritului.

Ce nivel de hematocrit este considerat anemic?

Daca nivelul hematocritului dvs. este sub intervalul normal pentru sexul dvs., furnizorul dvs. poate face mai multe teste pentru a verifica nivelul de celule rosii din sange. Anemia apare atunci cand nu aveti suficiente celule rosii din sange.

Ce inseamna cand hematocritul si hemoglobina sunt scazute?

Trei factori pot determina scaderea atat a nivelului hematocritului, cat si al hemoglobinei:
• Pierzi sange din cauza unei rani sau boli.
• Maduva ta nu produce suficiente globule rosii.
• Celulele rosii din sange mor mai devreme decat de obicei.

Cand ar trebui sa te adresezi medicului?

Este posibil ca furnizorul dumneavoastra medical sa fi comandat un test de sange deoarece aveti simptome de afectiuni care afecteaza nivelul hematocritului. Daca aceasta este situatia dvs., ar trebui sa va contactati medicul daca simptomele dumneavoastra se agraveaza.

Concluzie

Este posibil sa fi facut un test de sange care arata ca nivelul hematocritului este mai mare sau mai scazut decat in mod normal. Exista o multime de motive pentru care se intampla acest lucru. Uneori, nivelurile mai mari sau mai scazute ale hematocritului sunt semne ale unor afectiuni medicale grave.

Nivelurile neobisnuite ale hematocritului pot aparea pur si simplu pentru ca aveti afectiuni mai putin grave, cum ar fi apneea obstructiva in somn. Cereti furnizorului dumneavoastra de asistenta medicala sa interpreteze rezultatele individuale ale testelor. Va vor explica rezultatele si, daca aveti o afectiune de baza, vor determina tratamente pentru afectiunea dumneavoastra.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17683-hematocrit


Citeste si despre:

Tulburarile mieloproliferative cronice Analize hematologice (hematocrit, formula leucocitara, timp de coagulare, analiza grupelor de sange, etc.) Policitemia perinatala si sindromul de hipervascozitate Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Tetralogia Fallot Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Limfoame asociate cu SIDA – Tratament Diverticulul Meckel Depistarea precoce a bolilor Pneumonia de aspiratie Adevaruri despre sange Encefalopatia hepatica sau coma hepatica
Cere sfatul medicului ×