Ce presupune numarul mare de transaminaze hepatice?

Publicat: 10 Martie 2016
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Numarul crescut de enzime hepatice (transaminaze) poate indica o inflamatie sau o deteriorare a celulelor ficatului.

Celulele hepatice inflamate sau afectate prezinta riscuri mai mari decat valorile normale ale anumitor substante chimice, inclusiv a enzimelor hepatice din sange, ce poate duce la o crestere a enzimelor hepatice din corp, crestere relevata la unele teste de sange.

Cresterile enzimelor hepatice cele mai frecvent intalnite sunt:

-Transaminaza alanina;
-Aspartatominotraferaza.

Enzimele hepatice crescute pot fi descoperite in timpul unor teste de sange de rutina. In cele mai multe cazuri, valorile enzimelor hepatice sunt temporar crescute. In cea mai mare parte a timpului, cresterea enzimelor hepatice nu semnaleaza nicio problema cronica sau hepatica grava.

Cauze ale cresterii numarului de transaminaze

Multe boli si afectiuni pot contribui la cresterea numarului de transaminaze. Medicul va stabili cauza specifica, semnele si simptomele prin modificarea medicamentelor ce va sunt administrate si, in unele cazuri, se pot include unele teste sau proceduri. Cauzele cele mai frecvente sunt:

-Ciroza este o situatie in care persoana afectata poate avea niveluri ridicate de transaminaze in organism. Conditia se dezvolta ca urmare a unei boli hepatice cronice. Unul dintre aspectele cirozei este ca fibroza ia locul tesutului hepatic. Aceasta cicatrizare afecteza si ficatul. Nodulii pot aparea in urma acestei cicatrizari. In general, conditia conduce la o inrautatire a starii ficatului;

-Icterul este o alta situatie a nivelului crescut de transaminaze. Aceasta conditie implica o decolorare in galben a aproximativ intregului organism, afectand astfel starea pacientului. Adesea, icterul apare pe piele, dar nu se limiteaza doar la nivelul pielii, ci afecteaza si ochii. Mai mult decat atat, icterul afecteaza si mucoasele (gura, narile);

-Una dintre situatiile in care o persoana ar putea prezenta un numar mare de transaminaze este ficatul marit. Din punct de vedere medical, aceasta afectiune se poate numi hepatomegalie;

-Anumite medicamente ce sunt prescrise, inclusiv medicamentele statine utilizate pentru a controla colesterolul;
-Consumul de alcool etilic;
-Insuficienta cardiaca;
-Hepatita A, B, C;
-Obezitatea;
-Medicamentele pentru diverse dureri, in special acetaminofenul.

Alte cauze ale cresterii numarului de enzime hepatice sunt:

-Hepatita alcoolica – inflamatie hepatica severa cauzata de consumul excesiv de alcool;
-Hepatita autoimuna – inflamatie a ficatului cauzata de o tulburare autoimuna;
-Boala celiaca;
-Infectia cu citomegalovirus;
-Dermatomiozita – boala inflamatorie care cauzeaza slabiciune musculara si eruptii cutanate;
-Virusul Epstein-Barr;
-Inflamatie a vezicii biliare – colecistita;
-Infarctul;
-Hemocromatoza – prea mult fier stocat in corpul dumneavoastra;
-Hipotiroidie;
-Cancer de ficat;
-Mononucleoza;
-Pancreatita – inflamatie a pancreasului;
-Polimiozita – boala inflamatorie care cauzeaza slabiciune musculara;
-Hepatita toxica – inflamatie a ficatului ce este cauzata de medicamente sau toxine;
-Boala lui Wilson – prea mult cupru stocat in corpul dumneavoastra.

Cand puteti fi consultat de un doctor?

In cazul in care efectuati un test al functiei hepatice si vedeti ca aveti valori crescute ale transaminazelor, adresati-va medicului dumneavoastra cu privire la ce ar putea insemna rezultatul testului. Medicul va poate sugera sa fiti supus si altor teste suplimentare si va poate recomanda si alte proceduri care se fac pentru a determina cauza principala.

Simptomele cresterii numarului de transaminaze

Pacientii care sufera de aceasta conditie sunt foarte susceptibili de a experimenta o ingalbenire a pielii, a ochilor si a membranelor mucoasei de la nivelul gurii. Aceste simptome sunt similare cu cele ale icterului. Aceasta afectiune este adesea legata de oboseala, dureri abdominale, slabiciune si modificarea culorii urinei. Blocajul canalului biliar, cauzat de cresterea enzimelor hepatice, duce la formarea de scaune deschise la culoare.

Pruritul este, de asemenea, unul dintre cele mai comune si frecvente simptome ale cresterii numarului de transaminaze. Toxinele incep sa se acumuleaza in piele si sange si provoaca acest tip de senzatie. Umflarea picioarelor, a gleznelor indica faptul ca transaminazele au un nivel crescut in organism.

In primul rand, boala trebuie sa fie diagnosticata in mod corespunzator, iar testele functionale hepatice sunt foarte utile pentru aceasta. Dupa aceea, medicul va poate recomanda unele teste suplimentare pentru a identifica cauza exacta a starii dumneavoastra. Cu ajutorul ultrasunetelor, razelor X si a scanarii se poate detecta numarul crescut de transaminaze.

Tratament

Enzimele hepatice crescute pot fi experimentate de foarte multe cauze medicale care stau la baza acestei conditii, pornind de la unele boli de ficat, ajungandu-se pana la medicamente, precum si alte probleme. Odata ce a fost diagnosticata aceasta afectiune, va poate fi oferit un anumit tratament.

Metodele de tratament impotriva numarului crescut de tranaminaze pot varia intr-un caz de la o conditie la alta. In anumite circumstante, medicul implicat ar putea sugera o dieta care sa schimbe rutina de zi cu zi, prin introducerea unor alimente sanatoase si necesare ficatului. Anumite alimente care pot fi daunatoare pentru ficat pot fi evitate sau restrictionate.

In cazul unor niveluri anormale de transaminaze provocate de medicamente, sfaturile din partea unui medic sunt necesare pentru a stabili daca medicamentatia se poate opri sau nu. In anumite situatii, medicamentul poate fi vital pentru sanatatea pacientului sau chiar pentru viata acestuia. Discutati cu un medic despre acest lucru, precum si despre alte aspecte.

In cazul in care ingestia de alcool este in spatele acestei cresteri de transaminaze, incercati sa nu mai consumati bauturi alcoolice. Acest lucru este unul dintre cele mai bune tratamente. In cazul in care nivelul de enzime hepatice ramane ridicat dupa oprirea consumului de alcool, incercati si alte tratamente, unele teste de sange pot fi necesare unui pacient pentru a determina daca exista boli de ficat ce pot juca un rol important in aparitia acestei conditii.

Ce alimente ar trebui evitate?

Daca nivelul de transaminaze este crescut din cauza bolilor de ficat, atunci este necesara introducerea unei diete care implica mai multe alimente sanatoase pentru ficat. Ceea ce trebuie sa reduceti pentru ca ficatul sa fie sanatos sunt alimentele prajite.

Alimentele prajite sunt foarte dificil de procesat pentru ficat. In general, toate produsele alimentare bogate in grasimi ar trebui reduse. Alcoolul, desigur, este bine cunoscut ca ataca ficatul. Pacientii ar trebui sa limiteze consumul, iar medicul ii poate recomanda pacientului sa il elimine complet din alimentatie.

Datorita faptului ca prelucrarea normala a proteinei nu se face atunci cand ficatul are un nivel grav de deteriorare, este posibil ca in unele cazuri unele alimente sa fie eliminate. De asemenea, in functie de gravitatea afectiunii, consumul de sodiu (prin urmare si sarea) ar trebui sa fie limitat.


Citeste si despre:

Litiaza biliara (calculii biliari) Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Solutia perfecta pentru principalele efecte ale stresului! Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19