Carnea de peste este o parte importanta dintr-o nutritie echilibrata, fiind o principala furnizoare de grasimi esentiale omega-3, cu rol in dezvoltarea si mentinerea performantei intelectuale, precum si in protectia sistemului cardiac.
De-a lungul timpului, s-au vehiculat numeroase mituri despre carnea de peste, ale caror adevaruri nu sunt inca foarte bine cunoscute de consumatori.
Medicii nutritionsti sustin in unanimitate consumul regulat al carnii de peste, chiar si ca substituent al altor tipuri de carne grasa. Un numar important de cercetari stiintifice au descoperit beneficiile carnii de peste in alimentatie, cel mai important fiind aportul de grasimi mononesaturate, ce reduc semnificativ riscul afectiunilor cardiace.
Speciile de peste cu carne grasa, precum tonul, somonul, sardinele, pestele spada sau macroul, sunt surse importante de grasimi esentiale omega-3, extrem de benefice sanatatii inimii. Exista totodata dovezi stiintifice care atesta faptul ca introducerea in mesele principale a carnii de peste poate fi o masura preventiva in declansarea mai multor afectiuni, precum osteoporoza sau infectiile.
Alte studii vorbesc despre carnea de peste ca fiind benefica in prevenirea cancerului, in special cancerul renal, cancerul de piele sau cancerul de colon. Pestele este considerat a fi si un aliment care imbunatateste functiile creierului. Un experiment a relevat faptul ca oamenii care mananca o singura masa de peste pe saptamana isi reduc declinul intelectual specific inaintarii in varsta cu circa 10%-13%.
Tot carnea de peste este si un aliment de baza in meniul copiilor aflati in crestere. Incepand cu varsta de un an si cel putin pana la 3 ani de viata, copiii ar trebui sa manance peste de 2-3 ori pe saptamana, astfel incat sa li se dezvolte la parametri optimi functiile cognitive, memoria si randamentul intelectual.
Proprietatile nutritionale ale carnii de peste difera in functie de specie. Astfel
- cele mai bune surse de acizi grasi omega 3 sunt somonul, tonul, macroul, halibutul, pastravul, sardinele sau heringul.
- cele mai bune surse de proteine animale sunt tonul, somonul, bibanul, pestele spada sau codul.
- cele mai bune surse de vitamina B 12 sunt macroul, heringul, tonul, pastravul sau somonul.
- cele mai bune surse de fier sunt macroul si pestele spada.
- cele mai bune surse de zinc sunt pestele spada si pastravul.
- cea mai buna sursa de calciu este somonul la conserva cu oase.
Carnea de peste cu cel mai mare risc de contaminare a carnii cu mercurul din apa apartine pisicii de mare si pastravului de lac.
1. Pestele este cel mai dietetic tip de carne
Carnea de peste poate fi slaba sau grasa, asadar nu toate speciile de peste furnizeaza hrana asa-zis dietetica. Intr-adevar, peste slab este inferior caloric carnii de pui, spre deosebire de pestele gras, cum este tonul si somonul, care furnizeaza mai multe calorii decat carnea de pasare.
Pe de alta parte, crapul de Dunare sau pastravul de munte au un raport proteinecalorii ridicat, comparabil cu carnea de vanat.
2. Pestele nu mentine senzatia de satietate
In functie de cantitatea in care este consumat si alimentele cu care este asociat, pestele ofera sau nu o senzatie de satietate de lunga durata. In timp ce carnea de peste slab, consumata cu o salata verde, nu va alunga foamea pentru foarte mult timp, o portie de file de somon la gratar este suficient de bogata caloric, incat sa induca eficient starea de satietate.
3. Carnea de peste predispune la intoxicatia cu mercur
Riscul intoxicarii cu mercur a fost intens popularizat in ultimii ani, fiind vorba exclusiv de speciile de peste oceanic, ce traiesc in regiuni cu ape intens poluate. Pestele de apa dulce prezinta un risc considerabil mai mic de a fi contaminat cu substante nocive, insa nici nu este o sursa la fel de bogata de grasimi esentiale, precum pestele oceanic.
In plus, cercetatorii spun ca nu exista inca dovezi care sa ateste faptul ca posibila concentratie de mercur regasita in unele soiuri de peste poate sa aduca prejudicii grave sanatatii.
O varianta mai sigura de consum este cea a carnii de peste din crescatorii de renume, care sa detina toate autorizatiile necesare de functionare.
4. Pestele gras creste nivelul colesterolului in corp
Acesta este un mit extrem de raspandit despre carnea de peste, iar adevarul este unul singur nu carnea de peste in sine poate creste nivelul colesterolului rau in sange, ci doar cea preparata in mod gresit, prin prajire in alte grasimi nesanatoase.
Orice carne de peste gatita prin fierbere sau coacere isi pastreaza calitatile nutritive, fara sa afecteze sistemul cardiovascular, ci chiar sa il mentina sanatos.
5. Toate tipurile de carne de peste imbunatatesc sanatatea inimii
Un mit complet fals. Singurele specii de peste care imbunatatesc sanatatea inimii prin consum (dupa o procesare corecta) sunt cele de peste oceanic gras, precum somonul, tonul sau pestele spada. Pestele de apa dulce, asa cum este somnul, nu furnizeaza altceva decat grasimi saturate, care cresc nivelul colesterolului rau si predispun la acumularea kilogramelor in plus.
6. Consumul de lapte, imediat dupa peste, provoaca tulburari stomacale
Unii oameni cred cu tarie ca laptele, consumat dupa o portie de peste, fie declanseaza diverse tulburari stomacale, fie determina aparitia de pete pe suprafata pielii. In realitate, nu exista nicio dovada stiintifica a reactiei negative dintre lapte si peste, doar retete culinare delicioase cu cele doua ingrediente asociate.
7. Pestele prajit este o alternativa sanatoasa pentru mancarurile grase
Pestele prajit poate sa contina chiar mai multe calorii decat o friptura de porc sau un hamburger! Singura modalitate prin care pestele poate fi prajit, fara sa egaleze caloriile unui preparat de tip fast-food, de pilda, este sa fie preparat intr-o tigaie non-aderenta, in doar doua picaturi de ulei de masline si presarat cu un strat subtire de pesmet.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.