Consumul de sfecla rosie contribuie la mentinerea sanatatii creierului

Actualizat: 09 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Consumul de sfecla rosie contribuie la mentinerea sanatatii creierului prin stimularea fluxului sanguin de la nivelul acestuia. Acest lucru ar fi benefic mai ales in lupta impotriva dementei. Oamenii de stiinta de la Universitatea Wake Forest din SUA au realizat un studiu in care au analizat efectele nitratilor din componenta legumelor de culoare rosu inchis.

Conducatorul cercetarilor, profesorul Daniel Kim-Shapiro a declarat: "S-au facut foarte multe studii de amploare in care s-a demonstrat ca sucul de sfecla rosie scade tensiunea arteriala, dar noi am vrut sa aratam ca acesta are si rolul de a creste fluxul sanguin la nivelul creierului. Exista zone in creier care, o data cu inaintarea in varsta, sunt mai slab vascularizate si care sunt asociate cu dementa si cu alte tulburari ale memoriei."

Sfecla, telina, varza, spanacul, salata, sunt bogate in nitrati, care sunt transformati in nitriti, prin intermediul bacteriilor bune din cavitatea bucala. Studiile au constatat ca nitritii au un rol important in dilatarea vaselor de sange din organism si ajuta la cresterea fluxului de sange si oxigen, in mod special in zonele lipsite de oxigen. Acesta a fost primul studiu in care s-a descoperit ca sfecla rosie creste fluxul de sange din vasele sanguine de la nivelul creierului.

In cadrul studiului, publicat in Nitric Oxide Society, cercetatorii au analizat modul in care dieta pe baza de nitrati a actionat asupra a 14 subiecti de peste 70 de ani, pe parcursul a 4 zile. Acestia au consumat diete bogate in nitrati (in care a fost inclus si suc de sfecla rosie). In primele doua zile regimul alimentar al adultilor a fost scazut in nitrati iar cantitatea acestora a crescut in ziua a treia si a patra. Rmn-ul, realizat in fiecare zi, dupa micul dejun a inregistrat fluxul de sange din creier al fiecarui subiect.

S-a observat, in ultimele doua zile ale studiului, ca in cazul adultilor care consuma o dieta bogata in nitrati circulatia sangelui se intensifica in zona lobilor frontali ai creierului, zona resposabila de degenerarea caracteristica dementei dar si a altor tulburari cognitive.


Citeste si despre:

Alimentatie pentru o viata lunga Viermii si parazitii intestinali Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala Tratament naturist pentru anemia nutritionala Hematuria (urinarea cu sange) Stomatita – ce este si cum o putem trata Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Alimente bogate in fier Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? Detoxifiere naturala de primavara Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate 5 supe care ne ajuta sa slabim Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste inaintate