Rinosinuzita alergica

Actualizat: 03 Aprilie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alergiile nazale sunt rezultatul interactiunii unor alergeni cu celulele din mucoasa nazala.

Rinosinuzita alergica este declansata de alergenii care ajung in mucoasa nazala si interactioneaza cu anticorpii IgE la nivelul mastocitelor din interiorul nasului.

Acest lucru cauzeaza producerea de histamina. Histamina este cea care determina aparitia simptomelor specifice alergiilor stranut, congestie nazala si rinoree.

Celulele mastocitare elibereaza, de asemenea, alte substante numite eozinofile. Eozinofilele persista la nivelul in mucoasei nazale timp de 6-24 de ore. Apoi acestea elibereaza substante care pot cauza manifestarile alergice, dupa expunerea initiala.

Reactii

Prima reactie se numeste reactie timpurie, iar simptomele apar la doar cateva ore dupa ce alergenii au ajuns in mucoasa nazala. O persoana care este alergica la parul de pisica va dezvolta o reactie alergica imediata atunci cand in apropiere se afla o felina.

Acest atac initial acut poate continua atat timp cat individul este expus la alergen. Mai tarziu, dupa ce persoana s-a indepartat de pisica, procesul de eliberare a eozinofilelor poate cauza un alt val de simptome alergice.

Cauze

Cauzele sunt adesea foarte clare: expunerea la un anumit alergen. Alergenii intra in organism prin pasajele nazale. Printre factorii declansatori ai alergiilor se pot numara polenul, praful, acarienii din praf, sporii de mucegai si parul de animale.

Simptome

Simptomele din prima faza a rinusinuzitei alergice includ
- secretii nazale clare si apoase
- tuse
- mancarime in interiorul urechii
- mancarime, lacrimare si roseata la nivelul ochilor
- mancarime nazala
- congestie nazala si dificultati de respiratie pe nas
- stranut.

Manifestarile din etapa tardiva sunt foarte asemanatoare. Persoana care are o alergie cronica atunci cand este expusa la un anumit alergen poate avea si alte simptome, printre care
- congestie nazala accentuata
- diminuarea mirosului
- dureri de cap, de obicei la nivelul fruntii, obrajilor sau ochilor
- secretii nazale mai groase si mai putin clare.

Persoanele cu alergii cronice pot incepe sa fie afectate si de alti stimuli nonalergici. Acestia pot include aerul uscat sau rece, fumul de tigara si diverseparticule din aer.

Cele mai multe dintre efectele pe termen lung apar la cei care au prioade prelungite de manifestari alergice sau alergiile sunt intalnite cu o frecventa marita. Prezenta rinitei alergice creste, de 4 ori, riscul de astm. Persoanele cu alergii cronice, cum ar fi cele care sunt sensibile la praf, au un risc mai ridicat de a dezvolta simptome cronice pe termen lung.

Cei care sufera de boli alergice pe perioade mai mari de timp (cum sunt cele care au alergii sezoniere), pot dezvolta simptome alergice pe termen lung. Aceste simptome pe termen lung pot sa includa
- tuse cronica
- congestie nazala cronica
- mucus nazal gros si excesiv
- dureri faciale
- oboseala
- pierderea simtului mirosului
- dureri de cap
- sforait.

Rinosinuzitele alergice pot predispune un individ la infectii ale sinusurilor si ii pot afecta in mod negativ stilul de viata.

Diagnostic

Diagnosticarea rinosinuzitei alergice incepe cu istoricul medical si examenul fizic. Persoana poate raporta simptome dupa expunerea la un alergen specific, cum ar fi parul de animal sau animalul insusi.

Uneori, persoanele alergice pot avea manifestari specifice rinosinuzitei alergice numai in anumite anotimpuri. Pentru acestia, alergologul poate recomanda alte teste medicale, inclusiv cele pentru determinarea prezentei de eozinofile in mucusul nazal.

Testele specifice pentru depistarea alergiilor se pot face pentru a se determina cu exactitate care sunt declansatorii simptomelor de rinosinuzita alergica.

Tratament

Antihistaminicele orale pot fi folosite pe termen scurt in cazul bolilor alergice. Antihistaminicele cel mai frecvent folosite sunt difenhidramina, loratadina si fexofenadina. Acestea sunt foarte eficiente pentru controlul simptomelor cum ar fi stranutul si scurgerile nazale.

Antihistaminicele, in general, nu reduc secretiile nazale. De aceea, poate fi necesara utilizarea unui decongestionant cum ar fi pseudoefedrina alaturi de un anihistaminic. Pentru crizele severe se pot folosi steroizi administrati pe cale orala (prednison, de exemplu), care vor bloca raspunsul alergic.

Spray-urile nazale cu steroizi cum ar fi beclometazona si mometazona sunt recomandate in cazul alergiilor prelungite. Siguranta si eficienta acestora au fost confirmate in urma utilizarii acestora de peste 20 de ani. Acestea controleaza manifestarile acute mai eficient decat antihistaminicele.

Filtrele de aer si aspirarea freventa a mediului in care va petreceti majoritatea timpului pot fi de ajutor, iar spray-urile nazale cu apa de mare sau guaifenesin pot fluidiza secretiile nazale.

Medicamentele antialergice administrate injectabile pot fi indicate in cazul persoanelor care sufera de episoade prelungite de alergii sau la care alergiile se cronicizeaa.

Totusi, multe dintre antihistaminice au efecte secundare printre care se numara somnolenta, scaderea vigilentei mentale. Decongestionantele cum ar fi pseudoefedrina pot determina cresterea tensiunii arteriale, pot accelera bataile inimii si pot fi cauza tulburarilor de somn.

Steroizii pot provoca aparitia sangerarilor si crustelor nazale. Efectele secundare ale steroizilor utilizati pe cale orala sunt cresterea apetitului, iritabilitate, acumularea de kilograme si iritarea mucoasei stomacului. Utilizarea constanta a steroizilor poate provoca subtierea oaselor, poate predispune la declansarea infectiilor, diabetului si cataractei.

In urma administrarii pe cale injectabila a preparatelor antialergice ar putea sa se declanseze reactii alergice sau episoade de anafilaxie. Acestea pot determina si aparitia crizelor de astm.

Preventie

Majoritatea alergenilor sunt prezenti in aer, asa ca poate fi extrem de dificil pentru anumite persoane sa previna in totalitate alergiile nazale.

- In cazul in care simptomele de alergie sunt declansate de pisici sau alte animale specifice, este important ca animalele sa nu fie tinute in casa.

- Persoanele care sufera de alergii la acarieni sau praf pot opta pentru podele din lemn, pot acoperi (cat mai etans) pernele si saltele din camera de dormit. Atunci cand este posibil, persoanele cu alergii nazale severe pot lua in considerare migrarea catre o zona cu un climat mai uscat.

- La fel ca si in cazul oricarei persoane, cei care au rinusinuzita alerggic trebuie sa evite fumul de tutun.


Citeste si despre:

Rolul si eficienta vaccinului antialergic Principalele cauze ale pierderii mirosului si a gustului Pot fi prevenite infectiile sinusale? Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Polipii nazali De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cauze si remedii ale sforaitului Gestionarea efectelor sinuzitei cronice Ce nu stiai despre acupunctura: cum tratezi o boala cu un varf de ac Deviatia de sept. Cat de grava este si cum se trateaza Ce boli pot ascunde sangerarile nazale?