Tratamentul alergiilor sezoniere

Actualizat: 22 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O alergie sezoniera este o reactie inflamatorie la un alergen din mediul inconjurator, care provoaca simptome neplacute, cum ar fi raguseala, stranutul si inflamarea sinusurilor.

Daca sunteti predispusi la alergii, prima data sistemul imunitar va considera un compus (cum ar fi polenul) a fi un potential pericol, iar apoi organismul va produce masiv anticorpi numiti imunoglobulina E sau IgE.

IgE se atasaza la celulele mastocitare care sunt concentrate la nivelul nasului, ochilor si plamanilor si multi experti considera ca IgE protejeaza organismul de invadatori.

Cand organismul reintra in contact cu alergenii IgE, semnalizeaza celulelor mastocitare sa elibereze histamine, substante chimice care provoaca stranutul, mancarimea si lacrimarea ochilor.

Cum se dezvolta alergiile?

Exista o componenta genetica vinovata pentru cele mai multe dintre alergii. Daca unul dintre parinti o are, exista un risc de 50% ca si copilul sa manifeste alergii.

Este nevoie de expunerea repetata la un alergen pentru ca alergia sa se declanseze (un copil va manifesta alergii timp de mai multe sezoane pana sa se dezvolte febra fanului, de exemplu).

Alergiile sezoniere vor fi prezente pe tot parcursul vietii. Pot sa apara alergii noi in fiecare deceniu de viata dar acestea se manifesta in mod intens mai ales in jurul varstei de 20 de ani.

Diagnostic si tratament

O alergie sezoniera este asemanatoare cu o raceala, cu manifestari precum lacrimarea ochilor, congestie cronica, rinoree, dar in urma alergiilor rezulta o secretie nazala mai fluida fata de raceli si nu apare febra. Totusi exista un risc de pana la 14% mai mare sa apara dureri de cap si migrene decat in cazul racelilor.

Daca apar toate aceste simptome, sunt recomandate investigatiile pentru alergii. Acestea implica testele cutanate specifice pentru alergii, in timpul carora medicul injecteaza subcutanat, o serie de alergeni. In cazul in care in termen de 15 minute apare roseata, mancarimea sau inflamatia locala, inseamna ca persoana este alergica.

Procesul este superficial, nefiind implicata durerea. Alternativ sau in cazul in care testul este neconcludent, medicul ar putea incerca injectarea intradermica a alergenilor.

Tratamentele eficiente. Este important sa se amelioreze simptomele, pentru ca fara tratament, alergiile se pot agrava in timp. Reactiile alergice se pot raspandi la nivelul plamanilor si pot creste riscul aparitiei astmului. De fapt, pana la 40% dintre persoanele care sufera de alergii pe termen lung sufera si de astm, iar un alt procent de 40% va dezvolta sinuzita.

Pentru alergiile moderate si usoare, sunt suficiente uneori medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. Cu cat o persoana se duce mai repede la medic, cu atat tratamentul va oferi rezultate mai bune. Este indicat ca inainte de a iesi in aer liber, in plin sezon de alergii, personale care sufera de alergii sa urmeze tratament medicamentos.

Antihistaminicele - impiedica celule din organism sa elibereze histamine care declanseaza simptome asemanatoare cu ale racelii. Medicamentele administrate oral fara prescriptie medicala sunt deseori combinate cu un decongestionant pentru amelioarea alergiilor.

Antihistaminicele contribuie la tratarea pruritului nazal, ochilor care lacrimeaza, nasului care curge si stranutului. Exista si tipuri noi de antihistaminice care nu provoaca somnolenta. Pe de alta parte, antihistaminicele nu vor fi utile in cazul congestiei sau inflamatiei si unele tipuri pot declansa somnolenta.

Corticosteroizii nazali - Mai puternice decat antihistaminicele, spray-urile cu corticosteroizi (eliberate doar pe baza de prescriptie medicala) au dovedit in unele studii clinice ca sunt cele mai eficiente remedii pentru tratarea simptomelor alergice.

Corticosteroizii nazali sunt foarte eficienti pentru tratarea congestiei insa poate dura o saptamana sau chiar mai mult pana apar imbunatatirile vizibile. In plus, exista riscul aparitiei unor efecte secundare usoare, inclusiv sangerari nazale, iritatie si senzatie de arsura, comparativ cu alte medicamente alergice.

Decongestionantele - Eliberate fara prescriptie medicala si cu actiune rapida, decongestionantele sunt disponibile sub forma de medicamente ce pot fi administrate pe cale orala sau sub forma de spray-uri nazale. Acestea actioneaza prin constrictia vaselor de sange, reducandu-se astfel cantitatea de secretie nazala.

Decongestionantele amelioreaza congestia instant, insa durata de actiune a acestora este temporara. In timp ce unele spray-uri nazale actioneaza mai repede decat alternativele orale, majoritatea medicilor descurajeaza utilizarea lor mai mult de trei sau patru zile, din cauza efectului puternic de rebound.

De fapt, o data ce este initiat tratamentul cu decongestionante, o persoana va avea nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare de substanta pentru ca situatia sa se amelioreze.

Minimizarea simptomelor

Pentru minimizarea simptomelor se pot lua cateva masuri esentiale:

- Se vor inchide ferestrele pe timp de noapte si dimineata, deoarece plantele elibereaza polenul intre orele 4 a.m si 8 a.m. In plus, in acest interval orar se recomanda evitarea iesirilor in aer liber.

- Se va utiliza aerul conditionat si se va investi intr-un filtru HEPA, care are capacitatea de a captura 99% dintre particulele care il strabat. Intrucat polenul de pe pantofi, haine si alte lucruri, poate patrunde in covoare, se va lua in considerare inlocuirea covoarelor obisnuite cu unele lavabile. Se va acorda atentie inclusiv alergenilor care provin din mucegai si praf, care pot agrava alergiile sezoniere.

- Se va tunde gazonul pentru a se preveni germinarea si aparitia polenului in urma inmuguririi. Se va lua in considerare optiunea de a se planta specii de plante care nu elibereaza polen. Se vor arunca frunzele inainte ca acestea sa mucegaiasca.

- Se vor purta haine din fibre naturale, deoarece fibrele sintetice cum ar fi poliesterul si nailonul pot provoca alergii prin frecarea cu pielea.

- Se va curata casa cu atentie, de mai multe ori pe saptamana, deoarece reducerea nivelului de polen, praf si mucegai din casa ar putea reduce simptomele. In loc de matura, se vor folosi aspiratorul, mopul si carpe de praf din microfibra care colecteaza particulele.

De asemenea, se vor folosi fete de perna, huse pentru perna si lenjerii de pat antialergice si se vor spala frecvent la temperaturi de eradicare a acarienilor si polenului. Se vor sterge ferestrele cu carpe umede inainte de a merge la culcare pentru a se respira cat mai usor pe timp de noapte.


Citeste si despre:

Alergii sezoniere - alergia de primavara Factorii declansatori, simptomele si tratamentul alergiilor Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Cum sa tratam alergiile in mod natural Alergiile de toamna Topul alergiilor de primavara Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Cum sa facem fata alergiilor verii Alergia, mai agresiva ca niciodata Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Sa intelegem alergiile oculare Alergiile de primavara Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor?
Cere sfatul medicului ×