Nu numai primavara apar alergiile. Toamna este si ea un anotimp care vine cu frecvente reactii alergice.
Cele mai dese sunt problemele respiratorii, ochii inflamati, nasul rosu, care curge cu abundenta sau este mereu infundat.
De asemenea, din cauza alergiilor pot aparea stranutul, tusea, durerile de cap, mancarimile, ametelile sau crizele de astm.
Plantele care produc alergiile de toamna sunt cerealele, buruienile, secara, patlagina, pelinul si in special ambrozia. Acestea elibereaza particule mici de polen, care, odata inspirate, slabesc sistemul imunitar si pot aparea iritatiile oculare sau nazale.
Cum previi reactiile alergice acasa
In primul rand, trebuie sa acorzi o atentie sporita igienei caminului tau. De cele mai multe ori, mucegaiul si acarienii din locuinte produc astfel de reactii alergice.
Ai grija ca temperatura din casa sa fie una corespunzatoare, astfel incat sa nu apara umezeala, deooarece aceasta este un mediu perfect pentru dezvoltarea acarienilor, a ciupercilor si a mucegaiului.
Odata cu sezonul rece este bine sa aspiri cat mai des in casa, pentru a preveni aparitia acarienilor, deoarece acestia se hranesc cu ramasitele produse de descuamarea pielii.
De asemenea, incearca sa pastrezi in casa o temperatura mai mica de 25 de grade, pentru ca umiditatea sa fie maxim de 50%. Aeriseste casa zilnic, minim 20 de minute.
Spala asternuturile la 60 de grade si curata saltelele o data pe saptamana. Totodata, este important sa alegi niste saltele din latex, deoarece cele din lana sau fulgi sunt medii propice dezvoltarii acarienilor.
Da cu aspiratorul saptamanal si foloseste filtre speciale. Evita cat mai mult mochetele cu fir inalt. Mare atentie si la plantele pe care le aduci in camere.
Ai grija sa cureti orice urma de mucegai din casa, deoarece acesta produce cele mai multe alergii, in special in sezonul rece.
Alergia la ambrozie, cea mai frecventa toamna
Ambrozia, cunoscuta sub denumirea de pipirig, este o buruiana care isi incepe polenizarea in august, dar polenul ei este raspandit pana toamna tarziu, cand vine inghetul.
O singura planta poate produce pana la un miliard de particule de polen. Acestea se elibereaza in special seara si se raspandesc pe distante foarte mari.
Persoanele care sufera de astm bronsic sunt cele mai afectate de polenul ambroziei, ele suferind o agravare a crizelor de astm in primele doua luni ale toamnei.
Cum eviti alergiile afara
Pentru a evita aparitia alergiilor toamna, este indicat sa nu iesi in aer liber intre orele 10 si 15, deoarece atunci polenul inregistreaza cea mai mare circulatie in aer.
De asemenea, este recomandat sa folosesti o masca de fata daca stii ca ai sensibilitate la polen.
Cum se trateaza alergiile
Trateaza alergiile din timp. Nu astepta sa inceapa stranuturile sau mancarimea pentru a merge la medic. Medicamentele antihistaminice (fara efect sedativ) sunt principalul tratament in cazul alergiilor.
Cum se diagnosticheaza
Diagnosticarea alergiei consta in teste clinice cutanate (introducerea catorva picaturi ale substantei sau substantelor suspecte pe piele), aplicarea unor plasturi si, uneori, analize ale sangelui.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.