Alergiile de iarna – cauze, consecinte si preventie

Actualizat: 07 Ianuarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Uneori este foarte dificil sa recunoastem simptomele alergiilor, deoarece pot fi asemanatoare cu simptomele de raceala, insa exista si unele diferente importante. Ambele pot provoca congestie nazala, secretii nazale abundente, curgerea nasului sau stranut.

Mancarimea, in special a ochilor si a nasului, uneori si a urechilor ori a gatului este o trasatura comuna a alergiilor, dar nu este de obicei prezenta la o raceala.

Alte simptome, cum ar fi durerile de corp, febra sau durerea de gat apar frecvent la o raceala, insa acestea sunt absente la alergii. Simptomele alergice pot dura atata timp cat declansatorul este prezent. De exemplu, alergiile la polen pot dura un singur sezon, iar alergiile la un animal de companie pot fi mereu prezente, deoarece sunteti expus la acel animal permanent.

Simptomele racelii, de obicei, dureaza pentru cateva zile si de multe ori dispar intr-o saptamana. Medicul dumneavoastra poate vedea semne diferite in timpul unui consult, care il poate ajuta sa determine daca aveti o raceala sau diverse alergii.

Membranele mucoase din interiorul nasului sunt cel mai adesea umflate si palide in cazul unei alergii, iar in cazul unei raceli, culoarea este de cele mai multe ori de un rosu aprins. Alte semne ale bolilor alergice, cum ar fi eczemele sau respiratia suieratoare, pot sugera prezenta alergiilor la o anumita persoana.

Singura cale pentru a determina daca o persoana are alergii este de a efectua teste de alergie. Simptomele nazale cronice in absenta testelor alergice pozitive sugereaza prezenta rinitei non-alergice.

Care sunt cauzele alergiilor de iarna?

Sporii de mucegai si acarienii sunt declansatori comuni ai simptomelor alergice in timpul iernii. Diferite persoane cu alergii au declansatori diferiti. In timpul unei reactii alergice, sistemul imunitar se epuizeaza atunci cand vine in contact cu polenul, mucegaiul si alti alergeni. Se elibereaza o substanta chimica numita histamina, care declanseaza umezirea ochilor, secretiile nazale abundente si alte simptome aparute in urma alergiei.

Pentru ca oamenii au tendinta de a petrece mai mult timp in interiorul locuintei in lunile de iarna, alergenii de interior au devenit o problema mare.

Unii alergeni comuni din interior sunt:

Acarienii – acesti gandaci microscopici apar in saltele si in lenjeria de pat. Cand excrementele devin libere in aer, ele pot provoca simptome alergice la persoanele care sunt sensibile la acestea.

Mucegaiul – aceasta ciuperca se dezvolta in zone umede, cum ar fi subsoluri, pivnite si bai. Cand sporii ajung in aer, acestia pot declansa simptome alergice.

Animalele – acestea pot fi cei mai buni prieteni ai nostri, dar animalele de companie pot deveni cei mai inversunati dusmani pentru orice este alergic la ele. Contrar credintei populare, majoritatea oamenilor nu sunt alergici la blana animalelor, ci mai degraba la proteina care se gaseste in fulgii morti ai pielii (firele de par), saliva sau urina. Aceste proteine se pot inhala in nas si gura si provoaca o reactie alergica.

Parfumurile – lotiunile, fixativele, odorizantele pot provoca reactii persoanelor cu alergii la parfumuri.

In timpul sezonului de iarna, atunci cand oamenii calatoresc si mesele sunt preparate de catre altcineva, alergiile alimentare pot fi o problema mare.

Cei mai mari declansatori de alergii alimentare sunt:
-Ouale;
-Laptele;
-Arahidele si fructele cu coaja tare (nucile si alunele);
-Crustaceele;
-Soia;
-Graul.

Care sunt simptomele alergiilor de iarna?

Simptomele alergice provocate de acarieni sau mucegai includ:

-Tusea;
-Cearcanele intunecate de sub ochi;
-Mancarimi ale ochilor si nasului;
-Curgerea nasului;
-Stranutul;
-Ochii umezi.

In timpul iernii, atunci cand racelile trec de la o persoana la alta, iar sezonul de gripa este in plina desfasurare, alergiile pot aparea oriunde si oricand. De obicei, nu puteti avea o raceala mai mult de 10 zile. Alergiile, pe de alta parte, pot persista timp de cateva saptamani sau chiar luni – atata timp cat alergenul este prezent. De asemenea, gripa si uneori raceala sunt de obicei insotite de febra, precum si dureri – simptome ce nu au loc de obicei la alergii.

Mucegaiul si acarienii pot declansa astm, o afectiune in care caile respiratorii se restrang, ceea ce face ca respiratia sa se realizeze dificil si care duce la simptome de tuse, respiratie suieratoare si dificultati in respiratie.

In cele din urma, alergiile alimentare pot duce la urticarie, crampe abdominale, greata, varsaturi, diaree si tuse. Reactiile severe, numite anafilactice, pot provoca buzelor, limbii, gatului umflaturi si o respiratie dificila.

Cum sunt diagnosticate alergiile de iarna?

Daca aveti simptome respiratorii de mai bine de o luna, cereti sfatul medicului. Medicul va poate oferi sfaturi cu privire la reducerea expunerii la alergeni si tratamentele ce pot fi folosite in a controla alergiile.

Medicul va mai poate trimite la un specialist in tratarea alergiilor. Acest specialist va adreseaza intrebari despre istoricul sanatatii si a simptomelor. Urmatorul pas este sa faceti un test de piele, care presupune zgarierea pielii cu o proba mica de alergen sau injectarea doar sub piele. Daca sunteti alergic la substanta, zona se va transforma in culoarea rosie si apare senzatia de mancarime. Acest lucru inseamna ca organismul dumneavoastra produce anticorpi impotriva alergenilor.

O alta optiune pentru diagnosticarea alergiilor este testul de sange lgE care detecteaza nivelurile de anticorpi la un anumit alergen. Aceste tipuri de teste pot fi folosite pentru a verifica sursa de alergii alimentare.

Cum se pot trata alergiile de iarna?

Tratamentele pentru alergiile de iarna includ:

Antihistaminice – aceste medicamente reduc stranutul si mancarimile prin blocarea efectelor histaminice (o substanta produsa in timpul unei reactii alergice) in organism.

Decogestionantele – aceste tratamente ajuta la calmarea congestiilor si a diverselor umflaturi.

Spray-urile nazale cu corticosteroizi – acestea reduc inflamatiile ce sunt responsabile de simptomele alergice.

Imunoterapia – injectiile expun corpul la cresterea treptata a dozelor de alergeni, pana cand deveniti tolerant la ea. Aceste injectii pot ameliora simptomele, atunci cand medicamentele de alergie orale sau nazale nu au fost suficient de eficiente.

Cum se pot preveni alergiile de iarna?

Nu lasati alergiile de iarna sa va ruineze sanatatea. Iata cateva sfaturi utile pentru pastrarea simptomelor sub control:

Luati in considerare aruncatul oricarei perdele de dus sau covor care contine mucegai. Spalati dusurile mucegaite si chiuvetele cu o solutie continand 5% inalbitor si putin detergent.

Luati in considerare utilizarea unui dezumidificator pentru a mentine umiditatea in casa dumneavoastra sub 50%. Umiditatea mai mica va ajuta sa controlati acarienii din casa, care se dezvolta in suprafete umede.

Incercati sa folositi un filtru de aer de particule de inalta eficienta pentru a curata praful.

Spalati lenjeria de pat cu apa fierbinte (54 de grade Celsius) in fiecare saptamana. Luati in considerare utilizarea unor produse anti-alergice pentru saltele, perne sau pilote.

Daca sunteti alergic la parul animalelor de companie, luati in considerare cumpararea unui animal fara blana, cum ar fi un peste sau o soparla. Sau daca aveti deja o pisica sau un caine si nu vreti sa va despartiti de ele, nu lasati animalele sa doarma cu dumneavoastra in dormitor si faceti-le baie cel putin o data pe saptamana.

Iata cateva sugestii pentru a face sezonul de iarna mai suportabil:

Ganditi-va la orice alergie alimentara, atunci cand vizitati prietenii sau rudele. Daca aveti o alergie severa, tineti mereu cu dumneavoastra adrenalina injectabila in cazul in care aveti din neatentie contact cu alergenul.

Daca aveti o alergie la un animal si rudele au pisici sau caini, asigurati-va ca aveti medicamentatia disponibila si potrivita pentru aceasta alergie.

Fie ca este vorba de vara, primavara sau iarna, alergiile pe care le aveti le puteti gestiona sau preveni astfel:

Evitati alergenii. Primul si cel mai bun tratament pentru alergiile de iarna este evitarea alergenului. De exemplu, ramaneti in casa cand vantul imprastie frunzele moarte din curte si incercati sa pastrati alergenii din interior la un nivel minim cu ajutorul mopului, maturatului sau prin stergerea prafului.

Spalarea alergenilor. Spalarea mainilor si a fetei reduce semnificativ numarul de alergeni pe care ii raspanditi sau transportati. Cand simptomele alergice sunt intense, faceti un dus. Eliminati alergenii din par si schimbati hainele pe care se agata alergenii. De tinut minte: aburul unei bai fierbinti sau al unui dus poate ameliora simptomele alergice, cum ar fi, spre exemplu, congestia sinusurilor.

Spalati lenjeria de pat cat mai des. Cele mai multe camere sunt adevarate paradisuri pentru parul de animale de companie si diversi acarieni. Puteti sa pastrati aceste probleme si alti alergeni departe in functie de cat de des spalati fetele de perna sau paturile in apa fierbinte.

Gasiti o lenjerie potrivita pentru dumneavoastra. Cautati lenjeria de pat care este special conceputa pentru a fi mai putin permeabila la alergeni, cum ar fi acarienii.

Incercati o solutie salina. Irigarea cu apa sarata este un remediu foarte bun de a scuti aparitia congestiei nazale, care poate fi o parte integranta a alergiilor de iarna. Cautati cea mai buna solutie nazala la cele mai bune magazine de medicamente sau va puteti face chiar dumneavoastra o astfel de solutie singur, prin amestecarea intr-o sticla a unei lingurite de sare neiodata cu 250 de mililitri de apa.

Cautati spatii umidificate. Cand suflati nasul tot timpul si termostatul este la o temperatura mare, cu usurinta puteti deveni deshidratat. Beti apa, mancati multe fructe si legume bogate in apa sau savurati un ceai fierbinte. Un beneficiu secundar al bauturilor calde este ca aburul poate reduce congestia nazala.

Aerul are nevoie de umiditate, de asemenea. Este un act de echilibrare din interior: prea putina umezeala din aer poate irita nasul sau gatul. Un higrometru – un monitor de umiditate – va poate ajuta sa urmariti umiditatea din casa dumneavoastra si daca este necesar sa ajustati un umidificator/dezumidificator in consecinta. In general, umiditatea nu trebuie sa fie mai mica decat 30% si nu mai mare de 50%.

Luati medicamente pentru alergie. Medicamentele impotriva alergiilor pot ameliora simptomele, cum ar fi mancarimea ochilor sau congestia nazala, dar daca luati aceste medicamente peste ceea ce v-a prescris medicul, nu va vor face bine.

Gestionarea alergiilor de iarna se face mai usor daca luati medicamente inainte de aparitia simptomelor. Urmariti cu atentie instructiunile de pe eticheta si veti observa efectul.


Citeste si despre:

Rinita non-alergica Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Alergiile solare Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Joggingul pe timp de iarna Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Plimbarile iarna 7 cauze ciudate ale senzatiei de foame persistente 6 moduri eficiente sa va protejati ochii iarna aceasta Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna Filariaza, o patologie infectioasa cu consecinte asupra sistemului limfatic
Cere sfatul medicului ×