Alergiile alimentare: adevar versus mit

Actualizat: 13 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista mai multe puncte de vedere referitoare la alergiile alimentare care nu corespund cu realitatea.

Alergiile alimentare se manifesta atunci cand sistemul imunitar al unei persoane lupta impotriva atacatorilor - cum sunt considerate, in mod eronat, anumite componente alimentare (de exemplu, proteinele).

Este important sa se cunoasca datele reale cu privire la alergiile alimentare, intrucat multe dintre miturile referitoare la acest subiect pot crea confuzie si pot afecta calitatea vietii unei persoane.

Simptomele alergiilor alimentare se pot manifesta intr-un mod periculos, dar o persoana informata poate lua masurile corecte in cel mai scurt timp.

Mituri despre alergiile alimentare

Alergiile alimentare nu sunt reale

Fapt: Alergiile alimentare sunt reale si implica sistemul imunitar al organismului.

In cazul alergiilor alimentare, sistemul imunitar considera in mod gresit ca un aliment este un invadator nociv si elibereaza histamina si alte substante chimice pentru a proteja organismul.

Simptomele pot include urticarie, varsaturi, diaree si tulburari respiratorii.

Alergiile alimentare nu sunt periculoase

Fapt: Alergiile alimentare pot pune in pericol viata unei persoane. Anafilaxia este o reactie alergica severa care debuteaza brusc si poate fi letala.

Majoritatea persoanelor poate manca in cantitati mici, alimentele la care este alergica

Fapt: Chiar daca unele dintre persoanele cu intoleranta alimentara pot consuma in portii mici alimentele care le cauzeaza tulburari, persoanele care sufera de alergii la anumite alimente, trebuie atunci sa le evite cu strictete.

Alergiile reale se dezvolta dupa adolescenta

Fapt: Acesta este un adevar. De cele mai multe ori, simptomele alergiei alimentare apar in timpul copilariei, dar se pot dezvolta in orice moment dupa prima expunere la un produs alimentar.

In schimb, dupa perioada adolescentei creste predispozitia la anumiti alergeni.

De exemplu, alergiile la fructe de mare apar prima data dupa perioada copilariei, chiar la maturitate.

Alergiile persista pe perioada intregii vieti

Fapt: Majoritatea copiilor depaseste alergiile alimentare dupa varsta de 10 ani, cu exceptia celor care sunt alergici la nuci si alune. Cercetarile au confirmat ca doi din zece copii raman alergici si dupa perioada copilariei.

Prin prelucrare termica, alergenii din alimente sunt distrusi si alimentele pot fi consumate fara probleme

Fapt: De fapt, proteinele alimentare care au rol alergen din alimente precum laptele, ouale, alunele si fructele de mare nu se descompun la temperaturi inalte sau in contact cu acidul gastric.

Aceste proteine pot suferi modificari moleculare, iar efectul alergenului va fi mai estompat.

Totusi, conteaza si modul in care alimentele sunt prelucrate termic: alunele fierte sunt mai putin alergene comparativ cu alunele prajite.

Unii oameni pot fi alergici la fructe si legume

Fapt: Acest lucru se poate intampla la unele dintre persoanele diagnosticate cu febra fanului si la cei care sunt sensibili la polen sau la persoanele care sunt alergice la latex.

Simptomele includ mancarimi sau eruptii cutanate in jurul gurii sau buzelor, motiv pentru care aceasta alergie este numita sindromul de alergie orala.

Prin fierberea la temperaturi inalte, alergenii care cauzeaza acest tip de reactie pot fi distrusi.

De asemenea, exista unele legume care au efect alergen mai puternic decat altele in stare cruda, cum ar fi, de exemplu, situatia telinei.

O alergie sau intoleranta alimentara poate fi usor de autodiagnosticat

Fapt: Acest lucru este fals. Un numar tot mai mare de persoane cred ca simptomele lor sunt cauzate de o alergie sau intoleranta alimentara.

Peste 30% dintre oameni considera ca sunt alergici sau manifesta intoleranta alimentara la unul sau mai multe alimente, dar expertii estimeaza ca doar 5-8% dintre copii si 2-4% dintre adulti au alergii alimentare.

Daca un membru al familiei sufera de alergii alimentare, atunci si ceilalti membri sunt predispusi la acestea

Fapt: Daca parintii sau unul dintre frati a fost diagnosticat cu boli alergice, cum ar fi eczeme, astm bronisc sau alergii alimentare, aveti un risc mai mare de a dezvolta aceste tipuri de alergii.

Totusi, este posibil sa nu se manifeste exact aceleasi alergii.

Persoanele diagnosticate cu un tip de alergie alimentara sunt mai susceptibile de a dezvolta si alte tipuri de alergii alimentare

Fapt: Este adevarat ca tendinta de dezvoltare a alergiilor, la un individ care sufera deja de o alergie alimentara, este mai accentuata.

Astfel, acesta poate reactiona si la alte tipuri de alergeni si poate manifesta o reactivitate alergica incrucisata.

Acest lucru inseamna ca, daca o persoana este alergica la arahide, ar putea reactiona si la alimente din familia leguminoase, cum ar fi soia, mazare, linte sau fasole.

Daca aveti o alergie sau intoleranta alimentara este posibil sa aveti si o reactie alergica la produsele cosmetice

Fapt: Acest lucru este adevarat: daca sunteti o persoana alergica este important sa cititi cu atentie eticheta oricarui produs care intra in contact direct cu organismul dumneavoastra, nu doar a alimentelor pe care le mancati.

De exemmplu, unele produse cosmetice pot contine uleiuri sau extracte de fructe sau legume.

Daca suferiti de alergii, reactiile vor fi mai severe la fiecare nou contact cu alergenul

Fapt: Reactiile la alergeni sunt imprevizibile. Atunci cand apar, acestea pot fi la fel, mai putin severe sau mai intense decat reactiile anterioare.

In plus, o persoana posibil sa nu aiba intotdeauna aceleasi simptome, cand este expusa la acelasi alergen.

Tipul reactiei depinde de intensitatea alergiei si de doza de alergen.

Alergia sau intoleranta alimentara poate fi vindecata

Fapt: Acest lucru este fals. Nu exista in prezent niciun tratament pentru alergii sau intoleranta alimentara.

Singura modalitate de a preveni o reactie alergica este de a evita alergenii.

Cercetatorii incearca sa descopere daca strategiile de sensibilizare, cum sunt cele utilizate pentru tratarea febrei fanului, pot fi aplicate in cazul alergiilor alimentare.

Totusi, sunt necesare mai multe studii in aceasta directie.

In cazul in care credeti ca suferiti de alergie sau intoleranta alimentara este important sa consultati medicul, inainte de a incepe sa excludeti anumite alimente din dieta dumneavoastra.


Citeste si despre:

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara Cele mai comune alergii alimentare Cum te afecteaza alergiile alimentare Alergia, mai agresiva ca niciodata Intoleranta alimentara: interviu cu Dr. Maria Florea Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Remedii naturiste pentru alergii Tipuri de alergii Ai grija la diversificare! Pot aparea reactii alergice! Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate