Alergia la soia

Actualizat: 16 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este alergia la soia?


Alergia la soia determina sistemul imunitar sa reactioneze exagerat la proteinele din soia. Simptomele includ probleme cu stomacul, tuse si mancarime. O alergie severa la soia poate provoca anafilaxie. Un alergolog poate diagnostica o alergie la soia prin teste. Tratamentul include medicamente si evitarea produselor care contin soia.

O alergie la soia este un tip de alergie alimentara. Sistemul tau imunitar reactioneaza exagerat la soia pe care ai ingerat-o (mancat sau baut). Pentru multi oameni, ingerarea de soia este inofensiva. Cu toate acestea, daca aveti alergie la soia, sistemul dumneavoastra imunitar considera proteina din soia ca un „invadator” daunator, cum ar fi o bacterie sau un virus. Alergia la soia poate fi mortala. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi dificultati de respiratie sau umflare in gat, sunati la 112 sau mergeti imediat la cea mai apropiata camera de urgenta (ER).

Pe cine afecteaza alergia la soia?

Alergia la soia poate afecta pe oricine, de orice varsta. Cu toate acestea, sugarii si copiii mici sunt mai susceptibili de a avea alergie la soia. De asemenea, este mai probabil sa aveti alergie la soia daca aveti alte alergii alimentare.

Multi sugari depasesc alergia la soia pe masura ce cresc.

Puteti dezvolta alergie la soia?

Da. Alergia la soia poate aparea la orice varsta. Anumite alimente sau bauturi pe care le-ati ingerat anterior fara probleme pot declansa o reactie alergica.

Cum imi afecteaza alergia la soia organismul?

Alergia la soia provoaca o reactie alergica in corpul dumneavoastra. O reactie alergica este raspunsul corpului tau la un alergen. Daca aveti o alergie la soia, corpul dumneavoastra poate avea doua tipuri diferite de reactii:

1. Reactie mediata de imunoglobulina E
Daca aveti o alergie la soia, corpul dumneavoastra raspunde prin crearea de imunoglobuline E (IgE) dupa prima expunere la soia. IgE este un anticorp produs de sistemul tau imunitar. Corpul dumneavoastra produce multe tipuri diferite de IgE, care vizeaza tipuri specifice de alergeni. Reactiile IgE apar rapid dupa ingerarea soiei. Reactiile pot include anafilaxia, care este o reactie alergica severa care poate provoca moartea.

2. Reactie non-imunoglobulina E-mediata
Reactiile non-IgE pot implica sistemul dumneavoastra imunitar, dar nu si anticorpii dumneavoastra IgE. Reactia dumneavoastra la soia este mai lenta decat o reactie mediata de IgE. Poate dura pana la 48 de ore pentru a se dezvolta.

Majoritatea alergiilor alimentare non-IgE, inclusiv soia, nu pun viata in pericol. Cu toate acestea, soia este unul dintre cei mai frecventi factori declansatori pentru o reactie non-IgE la sugari.
Reactiile pot include intoleranta la proteinele din soia sau esofagita eozinofilica (EoE). EoE provoaca inflamatie in esofag, care este tubul care va conecteaza gura de stomac.

Care sunt simptomele unei alergii la soia?

Simptomele alergiei la soia includ:
Urticarie.
• Crampe stomacale.
• Indigestie.
• Greata si varsaturi.
• Diaree.
• Strangere in gat.
• Tuse.
• Mancarime
• Eczema.
• Anafilaxie (dificultati de respiratie, ritm cardiac crescut, scadere a tensiunii arteriale, ameteli si confuzie).

Poate o alergie la soia sa provoace probleme cu stomacul?

Da, o alergie la soia poate provoca probleme cu stomacul. Este posibil sa aveti crampe de stomac, indigestie, diaree, greata si varsaturi daca aveti intoleranta la soia, care este diferita de o alergie la soia.

Soia provoaca inflamatie?

Consumul de multa soia poate provoca inflamatii. Cu toate acestea, nu exista suficiente cercetari pentru a spune in mod concludent ca soia provoaca inflamatie.

Ce cauzeaza o alergie la soia?

Proteinele din soia provoaca o reactie exagerata a sistemului imunitar.

Este o alergie la soia contagioasa?

Nu, o alergie la soia nu este contagioasa. Nu puteti raspandi o alergie la soia unei alte persoane.

Cum este diagnosticata alergia la soia?

Medicul alergolog este specializat in alergii. Alergologii va pot ajuta sa va diagnosticati alergia la soia prin teste.

Inainte de a efectua teste de alergie la soia, acestia va pot pune intrebari, inclusiv:
• Aveti antecedente familiale de alergii alimentare?
• Ai fost vreodata diagnosticat cu alte alergii alimentare?
• Care sunt simptomele tale?
• Luati medicamente fara prescriptie medicala (OTC) pentru a va trata simptomele?
• Cand observati ca incep sa va apara simptomele?
• Tineti un jurnal alimentar?

Ce teste se vor face pentru a diagnostica alergia la soia?

Alergologul dumneavoastra poate utiliza diferite teste de alergie pentru a va ajuta sa diagnosticati alergia la soia pe baza simptomelor dumneavoastra. Aceste teste pot include:

1. Test de sange- In timpul unui test de sange, medicul alergolog va folosi un ac subtire (calibrul 21, putin mai mic decat dimensiunea unui cercel standard) pentru a extrage o cantitate mica de sange dintr-o vena a bratului. Proba de sange merge la un laborator. Laboratorul adauga proteine din soia in proba de sange si masoara nivelurile de anticorpi IgE din aceasta. Poate dura o saptamana sau mai mult pentru a obtine rezultatele unui test de sange trimis la un laborator.

2. Test de intepatura (zgarietura) cutanata- Acest test va expune corpul la cantitati mici de proteine din soia. Medicul alergolog va curata mai intai o zona de testare a pielii cu iod sau alcool. Zona de testare este de obicei pe antebrat sau partea superioara a spatelui. Medicul alergolog va folosi un ac subtire (lanceta) pentru a va intepa pielea cu o cantitate mica de lichid care contine proteine din soia. Lanceta nu va intra adanc in piele. Veti simti doar un mic strop si nu veti sangera. Unii alergologi pot folosi o metoda diferita pentru testarea pielii. Ei plaseaza o picatura de proteine lichide din soia pe piele. Apoi folosesc o lanceta pentru a-ti zgarie pielea usor. Picaturile vor intra in piele prin zgarietura. Veti simti doar un usor disconfort si nu veti sangera. Dupa testarea pielii, veti astepta 15 minute. Medicul alergolog va masura apoi orice pete decolorate de pe piele de la testul cu soia sau controalele pentru test cu o rigla. Un test de intepare a pielii dureaza mai putin de o ora.

3. Provocare orala gradata- Pentru a diagnostica definitiv o alergie alimentara, alergologul va poate recomanda o provocare alimentara. Acest lucru poate fi necesar daca antecedentele familiale de alergii alimentare si teste nu se potrivesc. In timpul unei provocari orale, vei manca o cantitate mica de soia. Apoi, medicul alergolog va va observa daca se dezvolta o reactie. Este posibil sa mananci treptat mai multa soia pentru a vedea cum raspunde corpul tau. O provocare orala gradata poate dura pana la patru ore.

Cum se trateaza alergia la soia?

Daca aveti o alergie la soia, evitarea soiei este singura modalitate de a preveni o reactie. Prin lege, producatorii trebuie sa includa soia pe eticheta ingredientelor alimentelor ambalate vandute in Romania.

Daca aveti alergie la soia, trebuie sa luati in considerare alte posibile expuneri, inclusiv:
• Articole nealimentare. Anumite articole nealimentare contin soia, inclusiv lumanari, creioane colorate, produse de curatare, alimente pentru animale de companie, tesaturi sintetice si anumite articole de machiaj si articole de toaleta. Cu toate acestea, legile de etichetare nu se aplica produselor nealimentare. Daca nu sunteti sigur de ingredientele dintr-un articol nealimentar, accesati site-ul web al producatorului sau sunati la numarul serviciului pentru clienti pentru a obtine lista completa a ingredientelor produsului.
• Echipament comun. In timpul procesului de fabricatie, unele articole impart echipamente sau suprafete cu soia. Cautati etichete care spun: „Facut pe echipamente impartasite cu soia”.

Ce alimente si bauturi ar trebui sa evit daca am alergie la soia?

Multe alimente si bauturi diferite contin soia. Acestea includ:
• Soia sub toate formele, inclusiv faina de soia, fibre de soia, albumina de soia si praf de soia.
• Alternative de soia non-lactate, inclusiv lapte de soia, inghetata de soia, branza de soia si iaurt de soia.
• Soia (cas si granule).
• Proteine din soia (concentrate, izolate si hidrolizate).
• Nuci de soia si muguri de soia.
• Sos de soia.
• Tofu si proteina vegetala texturata (TVP).
• Edamame.
• Miso.
• Natto.
• Tempeh.
• Tamari.
• Hoisin.

De asemenea, este o idee buna sa fiti constienti de alimentele care contin arome naturale si artificiale, bulion de legume, guma de legume si amidon vegetal. Aceste alimente contin adesea proteine din soia.
Articolele care includ proteina vegetala hidrolizata, proteina vegetala hidrolizata, extensor proteic si umplutura proteica pot include proteina din soia. Soia poate fi prezenta si in alimente si bauturi, cum ar fi vodca si unturile de nuci.

Pot manca lecitina de soia sau ulei de soia?

Studiile arata ca majoritatea persoanelor cu alergie la soia pot manca in siguranta alimente care contin lecitina de soia si ulei de soia. Uleiul de soia nu ar trebui sa fie presat la rece, presat cu expeller sau extrudat.

Cat de curand dupa tratament ma voi simti mai bine?

O injectie de epinefrina incepe sa functioneze imediat dupa ce v-ati injectat.

Cum pot preveni o reactie alergica la soia?

Cel mai bun mod de a preveni o reactie alergica la soia este de a evita cu strictete ingredientele din soia din alimente, bauturi si alte produse nealimentare.
Verificati etichetele ingredientelor de pe toate alimentele ambalate. Daca nu sunteti sigur daca un produs contine soia, evitati-l pana cand puteti confirma cu producatorul.

Care este diferenta dintre o alergie la soia si o intoleranta la soia?

O alergie la soia este atunci cand sistemul tau imunitar reactioneaza exagerat la proteinele din soia. O intoleranta la soia este atunci cand sistemul tau digestiv are dificultati in descompunerea (digerarea) soia. Cand ingerati soia, este posibil sa aveti simptome precum gaze, diaree si dureri abdominale.

Concluzie

O alergie la soia este un tip de alergie alimentara care apare atunci cand sistemul tau imunitar declanseaza in mod eronat un raspuns defensiv la soia. Acest raspuns - sau reactie alergica - poate provoca diferite simptome, inclusiv varsaturi, crampe stomacale, indigestie, diaree si, in cazuri severe, anafilaxie. S-ar putea sa va simtiti frustrati ca nu stiti ce va cauzeaza simptomele, dar furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va poate ajuta. Alergologii pot efectua teste pentru a confirma o alergie la soia si pot prescrie medicamente. De asemenea, va pot trimite la un dietetician care va poate ajuta sa aflati ce este mai bine sa mancati si sa beti.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11320-soy-allergy


Citeste si despre:

Alergiile la peste Alergia, mai agresiva ca niciodata Cum se manifesta alergia alimentara Alergiile copiilor Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Alergiile alimentare Tipuri de alergii Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarbatorilor Alergiile alimentare: adevar versus mit Sistemul imunitar al organismului - anticorpii