Prurigo nodular, o leziune in relief a pielii

Actualizat: 04 Martie 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este prurigo nodular?


Prurigo nodular este o patologie dermatologica caracterizata prin leziuni nodulare indurate, reliefate la nivelul pielii.

Acestea sunt de cele mai multe ori pruriginoase si acoperite de cruste.

Cum se manifesta?

Leziunile pot aparea difuz sau se pot conglomera intr-o singura regiune de piele.

Zonele mai frecvent afectate sunt:
- Abdomenul
- Bratele
- Membrele inferioare
- Umerii
- Scalpul

Prurigo nodular este o afectiune cronica, deseori cu un caracter episodic: perioade de recurenta ce alterneaza cu perioade de remisiune, asimptomatice.

Prevalenta

Oricine poate dezvolta aceasta afectiune, insa s-a identificat mai frecvent in randul adultilor cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani, in randul femeilor si a rasei afro-americane.

Statisticile estimeaza afectarea a 72 la fiecare 100.000 de persoane, insa patologia este probabil mai comuna decat sugereaza aceste date, fiind frecvent nediagnosticata.

Multe patologii dermatologice pot fi asociate, acestea crescand riscul de aparitie a prurigo nodular: pemfigoid bulos, limfomul cutanat, dermatita atopica, lichenul plan, psoriazis, xeroza cutanata.

Semne si simptome

Semnele si simptomele date de prurigo nodular debuteaza de regula insidios, progresiv.

Acestea au intensitate variabila si pot include:

- Aparitia unor macule reliefate pe piele, acoperite de cruste groase si uscate. Acestea pot avea aceeasi culoare ca si pielea sau pot fi decolorate, inchise la culoare, rosietice.

Dimensiunea si profunzimea variaza, uneori afectand doar epidermul (stratul superficial al pielii) si alteori mergand pana in derm (stratul median al pielii).

- Mancarime intensa (prurit). Din cauza scarpinarii apar leziunile de grataj, ce se suprapun peste leziuni; acestea se pot infecta la randul lor, agravand patologia

- Senzatie de arsursa sau intepatura la nivelul leziunilor

In functie de aspect si dimensiune, leziunile din prurigo nodular sunt clasificate in:

- Noduli: leziuni mai mari de 1 cm, profunde

- Papule: leziuni mai mici de 1 cm, superficiale

- Placi: leziuni mai mari de 1 cm, dar superficiale

Deseori exista multiple tipuri de leziuni, unele fiind confluate si pierzandu-si astfel aspectul initial.

Cauze

Prurigo nodular nu este o afectiune contagioasa.

Desi cauza exacta nu este cunoscuta, medicii considera ca o combinatie dintre inflamatie si anomalii structurale este responsabila.

De cele mai multe ori se asociaza cu alte patologii sau medicamente ce altereaza integritatea pielii si este declansata sau agravata de orice creste gradul de inflamatie in organism.

Factori de risc

Prurigo nodular este in mod caracteristic asociata altor afectiuni dermatologice si nu numai, aparand rareori izolat, de una singura.

Patologiile mai frecvent incriminate includ:

- Diverse tipuri de cancer

- Infectii bacteriene, virale sau parazitare, inclusiv infectia HIV

- Diabetul zaharat

- Guta

- Boala renala cronica

- Patologia hepatica

- Afectiunile sistemului nervos

- Patologii endocrine, in special tiroidiene

- Patologii autoimune cu afectare cutanata: psoriazis, lupus, pemfigus sau pemfigoid

- Arsurile solare sau degeraturile

- Xeroza cutanata (piele foarte uscata)

Astfel istoricul si antecedentele pacientului trebuie foarte atent investigate de catre medic, pentru a permite diagnosticul complet.

Diagnostic

Medicul dermatolog este cel specializat in astfel de patologii.

Diagnosticul este in principal clinic, ceea ce inseamna ca se bazeaza pe semnele si simptomele prezente si pe istoricul personal al pacientului.

Medicul se va uita atent la pielea afectata, verificand si notand dimensiunea leziunilor, tipul acestora (macule, noduli, placi) si simptomele asociate.

Este important sa mentionati medicului daca exista factori ce declanseaza, agraveaza sau amelioreaza pruritul.

Istoricul de alergii si de orice alte patologii sau medicamente pe care le luati acasa sunt de asemenea importante pentru a ghida diagnosticul.

Testele paraclinice pe care le poate face medicul pentru a confirma diagnosticul de prurigo nodular sau pentru a exclude alte patologii similare, includ:

- Dermatoscopia: prin aceasta, medicul poate vizualiza mai bine si mai in detaliu orice leziune de la nivelul pielii

- Analize de sange si urina: acestea se aleg in functie de istoricul pacientului, insa analizele uzuale ar trebui intotdeauna realizate pentru a exclude afectiuni endocrine, renale, hepatice sau metabolice  

- Biopsie: in special atunci cand exista dubii de diagnostic, medicul poate preleva fragmente mici de leziuni pentru a le analiza ulterior la microscop. Biopsia este insa rareori necesara in diagnosticul unui prurigo nodular

Tratament

Cauza fiind rareori clara, tratamentul prurigo nodular se concentreaza pe ameliorarea simptomelor. Identificarea si tratarea patologiilor asociate este de aseemenea importanta.

Optiunile de tratament mai frecvent recomandate sunt:

1. Injectiile intralezionale: de regula cu corticosteroizi, medicamente ce reduc inflamatia si implicit simptomele pacientului. Acestea pot fi insa dificil de realizat in leziunile foarte mici si numeroase

2. Tratamente topice antiinflamatoare.

Cremele si unguentele ce contin antihistaminice, corticosteroizi, inhibitori de calcineurina sunt deseori recomandate de catre medicul dermatolog. Acestea pot fi aplicate intermitent, in timpul perioadelor simptomatice, dar si cu scop preventiv in timpul perioadelor de remisiune, in doze mai mici

In cazurile refractare la tratamentul initial se apeleaza la tratamente suplimentare precum crioterapia, fototerapia si tratamentul imunosupresor.

Medicamentele imunosupresoare se pastreaza pentru pacientii ce au prurigo nodular in asociere cu afectiuni dermatologice autoimune, precum lupus si psoriazis.

Crioterapia si fototerapia pot fi insa aplicate majoritatii pacientilor, fiind cu riscuri minime.

Preventie

Prurigo nodular nu poate fi complet prevenit, insa exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a reduce mancarimea, inflamatia si episoadele simptomatice.

Multi pacienti reusesc sa isi reduca numarul de episoade pruriginoase si sa isi controleze simptomatologia prin respectarea urmatoarelor recomandari:

- Evitati expunerea excesiva la soare si utilizati crema cu factor de protectie solara atunci cand o faceti (razele UV accentueaza inflamatia si mancarimea)

- Mentineti-va unghiile taiate scurt si evitati contaminarea altor rani de pe piele

- Nu petreceti mult timp in medii foarte calde; indepartati transpiratia de pe piele cat mai repede dupa un efort

- Utilizati produse de igiena blande, hidratante pentru piele

- Evitati frigul si materialele reci aplicate direct pe piele

Prognostic

In unele cazuri, prurigo nodular dispare de la sine. De cele mai multe ori insa, fiind o patologie cronica, simptomele se vindeca greu, dupa cateva luni.

Pot de asemenea aparea recurente, in special daca persista factorii de risc si daca nu sunt luate masuri de reducere a inflamatiei din piele.

Pentru un prognostic cat mai bun, pacientii sunt nevoiti sa fie atenti si sa identifice eventualii factori declansatori, pentru a-i putea evita.

Complicatiile sunt insa rare, astfel ca prognosticul este favorabil, iar durata de viata nu este influentata.

Concluzie

Prurigo nodular este o patologie cronica a pielii, de cauza necunoscuta dar favorizata de inflamatie si alte afectiuni dermatologice. Aceasta raspunde la tratamentul suportiv, insa pot aparea recurente simptomatice.

Cereti sfatul medicului dermatolog intotdeauna inainte de a incepe sau intrerupe un tratament.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25247-prurigo-nodularis
https://dermnetnz.org/topics/nodular-prurigo


Citeste si despre:

Cum tratam corect dermatita atopica? Dermatita atopica la copil Lichenul plan Ingrijirea controlata a pielii atopice la orice varsta Bolile de piele Tu esti atent la retractiile gingivale? Boli de piele autoimune Terapie complexa pentru pielea uscata, iritata si atopica Descuamarea pielii (exfoliere talpi, palme) Pasi simpli pentru ingrijirea pielii afectate de psoriazis Psoriazis genital