Ce boli ale pielii par contagioase, dar in realitate nu sunt

Actualizat: 05 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Bolile de piele provoaca disconfort si ingrijorare, mai ales ca aspectul lor inestetic te duce cu gandul la o posibila afectiune contagioasa.

Ce trebuie sa stii este ca nu toate sunt contagioase.

In functie de aspectul leziunilor, poti sa faci diferenta intre o boala contagioasa si una care nu se transmite de la o persoana la alta.

Iata care sunt cele mai comune afectiuni care par transmisibile la prima vedere, dar nu sunt:

Eczemele

Exista mai multe tipuri de eczeme, majoritatea declansate pe un fond alergic. Nici una dintre ele nu este insa contagioasa.

Eczema este o iritatie a pielii, caracterizata prin aparitia unor mici pustule sau vezicule pline cu un lichid, care provoaca mancarimi si inrosirea pielii.

Poti sa faci eczeme si de la caldura, in special vara, acest tip de afectiune fiind cunoscut si sub numele de “alergie la caldura”. Este modul organismului de a reactiona la disconfortul termic.

Alteori, eczemele vin la pachet cu alte afectiuni de tip alergic, cum ar fi astmul bronsic sau febra fanului, acest fapt indicand o predispozitie genetica pentru alergii.

Eczemele pot afecta pe oricine, dar se manifesta cu precadere la copii si bebelusi, acestia avand pielea mult mai sensibila.

Aparitia eczemelor este favorizata de urmatorii factori:

- Substantele iritante, precum sapunul, anumite produse cosmetice, detergentii, produsele chimice, hainele cu tesatura aspra, bijuteriile care contin nichel sau crom;

- Alergenii si substantele poluante: acarienii, parul de animale, polenul, mucegaiul, substantele chimice cu miros intepator, precum clorul;

- Sensibilitatea la anumite alimente, cum ar fi ouale, ciocolata, capsunele, cerealele, produsele lactate sau alimentele care contin aditivi si conservanti alimentari;

- Stresul;

- Temperaturile extreme si umiditatea ridicata a aerului.

Tratamentul difera in functie de tipul eczemei si se bazeaza in special pe administrarea de antihistaminice, medicamente utilizate in tratamentul alergiilor.

Dermatitele

Sunt foarte asemanatoare cu eczemele si se caracterizeaza prin inflamarea tesuturilor si mancarime.

Poti sa faci dermatita de la nasturii pantalonilor sau de la anumite metale din bijuterii. Acest tip de afectiune este cunoscuta sub numele de dermatita alergica de contact.

Se trateaza foarte usor prin aplicarea unui unguent pe baza de betametazona (un antiinflamator), combinat cu gentamicina (un antibiotic) sau acid acetilsalicilic (aspirina).

Dermatitele se pot manifesta si la nivelul scalpului, sub forma de matreata (dermatita seboreica). In alte cazuri, provoaca inflamarea extremitatilor, facilitand astfel acumularea de lichid (dermatita de staza).

Psoriazisul

Este o boala de natura autoimuna, cauzele ei nefiind inca pe deplin intelese. Una dintre ipotezele lansate de specialisti este alimentatia bogata in grasimi.

Simptomele psoriazisului variaza de la o persoana la alta si pot include urmatoarele manifestari:

- aparitia unor pete rosii, acoperite de piele ingrosata;
- portiuni de piele descuamata sau foarte uscata, crapata, care poate sangera;
- senzatie de arsura sau mancarime;
- durere la nivelul leziunilor;
- unghii ingrosate sau crapate;
- articulatii umflate si dureroase.

Evolutia psoriazisului este cronica. Plagile apar, raman pe piele cateva saptamani sau luni, apoi se atenueaza sau dispar, eruptia reaparand dupa o anumita perioada.

Psoriazisul nu se vindeca, insa dermatologul iti poate prescrie un tratament pentru ameliorarea simptomelor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Bolile copilariei Probleme ale cavitatii bucale Poate dermatita seboreica sa provoace caderea parului? Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor? Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Banii: purtatori de bacterii si boli Afectiuni ale cavitatii bucale Probleme de sanatate ale ochilor Hidradenita supurativa Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina?