Boala Osgood-Schlatter – o afectiune a tendoanelor genunchiului

Actualizat: 19 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Boala Osgood-Schlatter este determinata de un stres repetitiv asupra portiunii de crestere a tibiei proximale (apofiza).

Este caracterizata de inflamatia tendonului patelar si a tesuturilor moi inconjuratoare zonei de insertie osoasa a tendonului.

Acesta boala poate fi asociata si cu o avulsie, in care tendonul este atat de intins incat se rupe impreuna cu o portiune de tesut osos.

Aceasta afectiune afecteaza in general tinerii, in special baietii cu varsta intre 10 si 15 ani, care practica sporturi ce includ alergarea si sariturile.

Simptome si diagnostic


Pacientii prezinta durere imediat sub genunchi, accentuata de miscare si diminuata la repaus. In portiunea superioara a tibiei apare o tumefiere dura, dureroasa la presiune. De obicei, miscarile la nivelul genunchiului nu sunt afectate. Durerea poate sa dureze cateva luni si poate reveni pana cand dezvoltarea osoasa este completa.
Boala Osgood-Schlatter este frecvent diagnosticata dupa simptomatologie. Radiografia poate fi normala sau poate sa arate o avulsie sau, mai tipic, arata mai multe fragmente ale apofizei tibiale.

Tratament


De obicei, aceasta afectiune dispare fara tratament. Aplicarea unei comprese cu gheata la aparitia durerii, reducere inflamatia, iar uneori este folosita concomitent cu exercitii fizice, exercitii de intarire musculara. Medicul poate sugera limitarea participarii la sporturi viguroase. Copiii care doresc sa continue activitati sportive moderate, vor purta genunchiere in timpul efortului si comprese cu gheata dupa incheierea activitatii. Daca apare durere intensa in timpul efortului, activitatea va fi redusa pana cand durerea ramasa este tolerata.


Citeste si despre:

Afectiuni care determina durerile de genunchi Afectiunile genunchiului Durerile de genunchi Ce afectiuni pot ascunde durerile de genunchi Durerea de genunchi - cauze posibile Cauzele durerilor de genunchi si tratamentul lor Cauze care duc la aparitia durerii de genunchi Cum sa ai grija de articulatiile tale Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Care sunt cauzele durerilor de picioare? Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Bursita genunchiului Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Bursita Sindromul Hoffa