Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulatii ale organismului, fiind extrem de solicitata si de sensibila. Datele statistice arata ca durerile de genunchi sunt cauza pentru o treime din vizitele la medicii ortopezi pentru durerile musculare si de oase.
Durerile de la genunchi pot avea cauze multiple, de la efortul fizic facut in cazul practicarii unor sporturi, la leziunile care pot sa apara la nivelul oaselor componente, cartilajului sau structurilor moi din jurul genunchiului.
Acestea pot avea ca punct de plecare si o entorsa, un ligament intins sau o ruptura de menisc.
In plus, astfel de dureri pot sa apara la orice varsta, iar intensitatea durerii tine de tipul leziunii. De asemenea, de cele mai multe ori durerea de la genunchi este insotita de semne precum: mersul dificil, blocarea genunchiului, roseata, prezenta unui edem.
Trebuie mentionat ca durerea prezenta la ambii genunchi este de regula intalnita in cazul bolnavilor cu varste inaintate si care au fost diagnosticati cu artrita, osteoartrita sau guta.
Cele mai frecvente cauze sunt:
- Fracturi. Acestea apar dupa un traumatism asupra structurilor osoase ale genunchiului.
- Tendinita. Acestea este o leziune care apare in urma unei lovituri si are ca efect umflarea tendoanelor.
- Leziuni ale ligamentului. Intalnite dupa efectuarea activitatilor sportive intense sau ca urmare a unor luxatii sau entorse.
- Luxatia de genunchi. Este insotita de o durere puternica si necesita de urgenta prezenta la medic.
- Boala Osgood-Schlatter. Este o inflamatie a tibiei, o afectiune care se intalneste de cele mai multe ori la tinerii care fac sport de performanta.
- Artroza. Se intalneste la persoanele in varsta si se produce din cauza suprasolicitarii articulatiilor sau in urma unor traumatisme.
- Artrita reumatoida. Este o boala autoimuna care poate afecta oricare din articulatiile corpului si poate sa apara la orice varsta.
- Osteoartrita. Reprezinta o afectare a cartilajului care inveleste suprafetele articulare, fiind o afectiune progresiva, care netratata duce la imobilizarea pacientului.
- Guta. Este o forma a artritei care poate afecta si artriculatia genunchiului. Aceasta apare in urma acumularii acidului uric in organism. Concret, atunci cand nivelul acidului este mare, in articulatii se formeaza cristale care provoaca dureri.
Tratamentul va fi stabilit de medicul ortoped in functie de leziunea care a dus la producerea durerii si poate consta fie in fizioterapie si gimnastica medicala, fie in medicamente cu rolul de a ameliora durerea.
Analgezicele si antiinflamatoarele trebuie luate cu precautie si numai la indicatia medicului specialist, fiindca au o serie de efecte adverse. Exista si tratament injectabil, dar acesta se poate face numai sub indrumarea si supravegherea specialistului in ortopedie.
O serie de masuri pot ameliora aceste dureri:
- Repausul si nesolicitarea genunchiului afectat va avea efect benefic asupra articulatiei lezate.
- Bandajul sau fesele elastice pot fi de ajutor articulatiei cu probleme.
- Aplicarea comprenselor cu gheata pe genunchi.
- Evitarea activitatilor care pot agrava durerile, precum ridicatul greutatilor.
- Sprijinirea sau ridicarea genunchiul pe o perna, seara la culcare, pentru a facilita reducerea umflaturii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.