Legatura dintre scolioza si pozitia copilului in banca

Actualizat: 16 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Pozitia pe care un copil o adopta in banca atunci cand este la scoala, dar si pozitia in care sta pe scaun cand este acasa si face teme sau mananca pot provoca afectiuni ale coloanei vertebrale precum scolioza.

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale, caracterizata printr-o curbura laterala mai mare de zece grade.

In mod normal, coloana vertebrala este dreapta atunci cand este privita din spate. Copiii cu scolioza pot avea o coloana vertebrala deformata, in forma de S sau C.

Copilul poate avea o pozitie anormala ca si cum ar fi inclinat intr-o parte. Devierea poate sa apara in partea stanga sau dreapta a coloanei vertebrale.

De asemenea, scolioza poate sa afecteze ambele parti in sectiuni diferite, astfel incat atat regiunea toracica a coloanei, cat si cea lombara pot fi afectate simultan.

Cauze

De cele mai multe ori, cauza scoliozei nu este cunoscuta. Un copil poate sa se nasca cu aceasta afectiune sau o poate dezvolta cu trecerea timpului.

Aceasta afectiune este cel mai adesea observata la copiii cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani. Scolioza tinde sa afecteze mai frecvent persoanele de sex feminin, in detrimentul celor de sex masculin.

De foarte multe ori, copiii adopta pozitii incorecte in banca. Aceste pozitii mentinute timp indelungat pot modifica forma normala a coloanei vertebrale, astfel putand sa apara scolioza.

Este esential ca pozitia copilului in banca sau pe scaun sa fie corecta pentru a preveni aparitia acestor afectiuni. De asemenea, o alta cauza a scoliozei poate fi reprezentata de purtarea inadecvata a ghiozdanului.

De foarte multe ori, ghiozdanele sunt prea grele, iar copiii le pot tine pe un singur umar modificand astfel, in timp, forma coloanei. Este recomandata purtarea ghiozdanului pe ambii umeri pentru a imparti in mod egal greutatea.

Alte cauze posibile ale scoliozei includ:

• Tulburari ale sistemului nervos, cum ar fi paralizia cerebrala sau distrofia musculara;

Factorii genetici, in cazul in care in familie exista cazuri de scolioza;

• Picioare de lungimi diferite;

• Leziuni care obliga copilul sa stea in pozitii anormale ce amelioreaza durerea;

• Infectii si tumori.

Manifestarile clinice

Tabloul clinic al scoliozei difera de la persoana la persoana. Unii copii pot avea simptome usoare, putin sesizabile, iar altii pot dezvolta o simptomatologie severa.

Aceste simptome pot include:

• Inaltimi inegale ale umerilor;

• Pozitie anormala a capului in raport cu corpul;

• Inaltimi diferite ale soldurilor si pozitii anormale ale acestora;

• Pozitii asimetrice ale omoplatilor;

• Diferenta in modul in care bratele atarna pe langa corp atunci cand copilul sta drept;

Dureri de spate;

• Tulburari de respiratie;

• Proeminenta de o anumita parte a pieptului.

In cazul in care copilul are unul sau mai multe dintre simptomele asociate cu scolioza, este necesara consultarea unui medic.

Daca scolioza este lasata netratata pot surveni anumite complicatii cum ar fi afectarea functiei cardiace si pulmonare.

Tipuri de scolioza

Scolioza este impartita astfel:

Scolioza infantila – apare la copiii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani;

Scolioza juvenila – este prezenta la copiii cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani;

Scolioza adolescentina – este cel mai frecvent tip de scolioza si apare la adolescentii cu varste situate intre 10 si 18 ani;

Scolioza adulta – apare la persoanele mai mari de 18 ani.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului pot fi efectuate urmatoarele:

Examenul fizic al coloanei vertebrale – acesta este primul examen efectuat de medic pentru a diagnostica scolioza. In cazul in care este prezenta scolioza, medicul va observa o pozitie anormala a spatelui, caracterizata prin curbarea coloanei vertebrale.

De asemenea, medicul poate evalua simetria umerilor si soldurilor;

Radiografia – utilizeaza cantitati mici de radiatii X pentru a crea o imagine a coloanei vertebrale. Este instrumentul principal pentru diagnosticarea scoliozelor si pentru masurarea gradului de curbura a coloanei vertebrale;

Tomografia computerizata (CT) – acest test imagistic utilizeaza radiatiile X pentru a obtine o imagine mai detaliata a coloanei vertebrale si a tesuturilor din jur;

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) – aceasta examinare imagistica utilizeaza undele radio si magnetice pentru obtinerea unor imagini detaliate ale zonei afectate.

Diagnosticarea precoce a scoliozei este foarte importanta pentru succesul tratamentului.

Tratament

Tratamentul va depinde de numerosi factori, gradul de curbura a coloanei vertebrale fiind unul important. Medicul va lua in considerare urmatoarele:

- Varsta;
- Starea generala de sanatate a copilului;
- Daca tanarul se afla in crestere;
- Tipul de scolioza.

Tratamentul nu vindeca afectiunea, dar are ca scop prevenirea curburii suplimentare a coloanei vertebrale.
In cazul in care curbura este mai mica de 25 de grade este recomandata doar monitorizarea copilului pentru a observa ce se intampla cu deviatia in timp, fara tratament.

De asemenea, pot fi recomandate exercitii fizice usoare si kinetoterapie.

In scoliozele cuprinse intre 25-40 de grade tratamentul poate include purtarea unor corsete. In aceste cazuri, scopul tratamentului nu este acela de a repara curbura, ci de a evita agravarea acesteia.

In cele mai multe cazuri, corsetele vor fi adaptate special astfel incat sa nu interfereze cu activitatile fizice. Aceasta metoda de tratament este mai eficienta in cazurile diagnosticate precoce.

Pentru o eficienta maxima, corsetul trebuie purtat 24 de ore pe zi. Ca o exceptie, copiii isi pot indeparta corsetele pentru a putea participa la exercitiile fizice si activitati sportive.

Atunci cand scolioza depaseste 45 de grade, medicii specialisti pot lua in considerare interventia chirurgicala.

Aceasta decizie nu este una usoara, deoarece procedura este complicata si rezultatul nu este intotdeauna optim. Chirurgia are ca scop indreptarea coloanei vertebrale, prin utilizarea de suruburi, tije si carlige.

Unele dintre riscurile interventiei chirurgicale includ:

• Sangerare excesiva;
Infectii;
• Durere severa;
• Lezari ale nervilor si vaselor de sange;
• Esec de vindecare.

Preventie

Pentru a preveni aparitia scoliozei este necesar ca adultii sa atraga atentia copilului atunci cand acesta are o pozitie incorecta in banca sau pe scaun. Copilul trebuie invatat sa adopte o pozitie corecta, chiar daca initial este incomoda.

In timp, pozitia corecta ii poate intra in reflex. Pozitia corecta este caracterizata prin formarea unui unghi drept din solduri, genunchi si glezne.

De asemenea, spatele copilului trebuie sa fie in contact cu spatarul scaunului. Este indicat ca picioarele sa fie in contact cu solul, iar coatele sa fie asezate pe masa. In timpul scrisului este recomandata o aplecare de 30 de grade asupra bancii.

Copilul nu trebuie sa care un ghiozdan foarte greu, deoarece ii poate afecta coloana vertebrala. Sunt recomandate ghiozdanele cu doua bretele pentru ca greutatea sa fie distribuita uniform.

Perspectiva

Perspectiva pe termen lung pentru scolioza depinde de cat de grava este curbura. Pentru cazurile usoare pana la moderate, afectiunea nu va interfera cu activitatile si functiile de zi cu zi. Copiii cu forme severe de scolioza pot avea limitari fizice.

In unele cazuri, scolioza poate afecta sever aspectul fizic al copilului, acest lucru putand duce la tulburari emotionale. Copilul afectat se poate simti rusinat de aspectul sau, acest lucru ducand la probleme in interactiunea cu prietenii si colegii.

Din aceste motive, diagnosticarea trebuie facuta precoce pentru a se putea acorda un tratament optim si prompt.


Citeste si despre:

Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale Cauze ale aparitiei scoliozei Gestionarea cifoscoliozei: optiuni terapeutice si strategii de recuperare Cum sa ne educam corpul Afectiunile spatelui si gimnastica Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare Neurofibromatoza Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa Afectiuni ce pot fi provocate de folosirea gadgeturilor in randul copiilor Cifoza