Chistul sinovial, depistat adesea accidental. Care sunt simptomele?

Actualizat: 27 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Ce sunt chisturile sinoviale


Membrana sinoviala este o foita subtire care acopera si protejeaza suprafetele articulare si produce lichid sinovial, cu rol in lubrifierea si protejarea de uzura a articulatiilor. Lichidul sinovial se poate forma uneori in aceasta membrana, producand astfel un chist sinovial.

Chisturile sinoviale sunt mici formatiuni saculare umplute cu lichid sinovial, de natura benigna. Aceste cresteri sunt asimptomatice, dar uneori pot afecta nervul sciatic sau maduva si pot cauza durere.

Chisturile sinoviale se pot dezvolta in jurul oricarei articulatii din organism, dar se estimeaza ca peste 90% din cazuri au fost prezente in regiunea coloanei vertebrale lombare.

Este foarte important sa se faca diferenta dintre chisturile sinoviale si cele ganglionare. Afectiunile seamana foarte mult intre ele si pot fi usor confundate.

Cu toate acestea, chisturile sinoviale afecteaza in principal coloana vertebrala, in timp ce chisturile ganglionare se dezvolta in alte regiuni, mai ales in apropierea articulatiilor si tendoanelor de la nivelul membrului superior.

Care sunt cauzele chistului sinovial

Specialistii nu inteleg pe deplin care sunt motivele pentru care se dezvolta chisturile sinoviale. Totusi, se considera ca aparitia lor predominanta la nivelul coloanei vertebrale are drept motiv anatomia complexa a acesteia.

Articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale permit miscari diverse ce ajuta la rasucirea si aplecarea trunchiului. Totusi, atunci cand apar modificari la nivelul articulatiilor, iar productia de lichid sinovial degenereaza, exista un risc crescut de formare a chisturilor sinoviale.

Chisturile sinoviale sunt mai frecvente in cazul persoanelor in varsta si la cele cu afectiuni articulare, precum artrita. La aceste persoane, sansele ca productia de lichid sinovial sa degenereze sunt mult mai mari, crescand riscul de producere a chisturilor.

Simptomele chistului sinovial

Tabloul clinic variaza in functie de localizarea si de dimensiunile chistului. Multe persoane cu chisturi sinoviale nu experimenteaza manifestari clinice sau disconfort.

Totusi, atunci cand chistul este situat la nivelul coloanei vertebrale si produce simptome, acestea includ:

- durere sau disconfort la nivelul regiunii inferioare a spatelui;
- dificultati la mers sau la ridicarea in picioare;
- durere la nivelul membrelor inferioare, care iradiaza spre calcai si se amelioreaza cand persoana afectata sta in pat;
- parestezii (senzatii de amorteala sau furnicaturi) la nivelul membrelor inferioare.

Cum se pune diagnosticul de chist sinovial

De cele mai multe ori, chisturile sinoviale care nu produc simptome sunt detectate accidental si nu necesita tratament. Cu toate acestea, atunci cand apar simptomele caracteristice se indica vizita la medic. Acesta trebuie informat despre tabloul clinic existent, dar si despre antecedentele medicale personale si familiale.

Dupa primirea tuturor informatiilor necesare de la pacient, medicul poate efectua un examen fizic al spatelui si al coloanei vertebrale. Astfel, daca se detecteaza cresteri anormale la nivelul coloanei, se poate realiza o ultrasonografie pentru a se determina daca este sau nu vorba despre un chist sinovial.

Pentru confirmarea diagnosticului de chist sinovial si pentru excluderea altor afectiuni posibile, medicul poate solicita si alte investigatii, precum:

- radiografia;
- scanarea CT (tomografia computerizata);
- scanarea IRM (imagistica prin rezonanta magnetica).

Diagnosticul diferential al chisturilor sinoviale trebuie facut cu chisturile ganglionare. Acestea sunt formatiuni pline cu lichid atasate articulatiilor sau tendoanelor. Adesea afecteaza articulatiile de la nivelul membrelor superioare, dar pot sa apara si la nivelul membrelor inferioare.

Si aceste chisturi sunt benigne si se estimeaza ca aproximativ 50% din ele dispar fara interventie. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca tratamentul ambelor afectiuni este identic.

Tratamentul chistului sinovial

Tratamentul depinde, in general, de marimea chisturilor si de severitatea simptomelor existente.

Chisturile sinoviale sunt de cele mai multe ori inofensive, iar tratamentul nu este necesar. Cu toate acestea, exista cazuri in care prezenta chistului produce durere, dificultati de mers sau alte probleme din cauza compresiei pe nervul sciatic.

Pentru simptomele usoare, medicul poate recomanda o perioada adecvata de odihna si evaluarea regulata a pacientului. De asemenea, terapiile fizice sau ocupationale pot fi de ajutor in unele cazuri.

In plus, medicul poate prescrie medicamentele antialgice pentru a reduce durerea si inflamatia.

In cazul simptomelor severe, se pot realiza injectii cu steroizi. Acestea au rolul de a ameliora durerea si presiunea de la nivelul chistului.

Cu toate acestea, injectiile cu steroizi pot provoca reactii adverse grave, din acest motiv folosirea lor trebuie realizata cu multa precautie.

Daca optiunile de tratament mentionate nu au succes in ameliorarea simptomelor existente, interventia chirurgicala poate fi recomandata. Scopul chirurgiei este de a inlatura chistul si de a reduce astfel presiunea exercitata asupra maduvei spinarii si a nervilor din jur.

Trebuie cunoscut faptul ca exista mai multe optiuni chirurgicale disponibile pentru tratarea chisturilor sinoviale, iar medicul o va alege pe cea mai eficienta pentru fiecare pacient.

Complicatiile chistului sinovial

Chisturile sinoviale produc rareori complicatii, dar sindromul de coada de cal sau cauda equina este una dintre acestea. Acest sindrom este grav si necesita asistenta medicala de urgenta.

Sindromul cozii de cal se caracterizeaza prin afectarea radacinilor nervoase din partea finala a maduvei spinarii.

Chistul sinovial poate comprima acest segment inferior si poate duce la pierderea capacitatii de deplasare, dar si la tulburari intestinale si urinare. Sindromul cozii de cal este o urgenta medicala, provocand daune permanente daca nu este tratata rapid.

De asemenea, recuperarea completa dupa aceasta afectiune este foarte dificila.

Concluzii

Chisturile sinoviale sunt mici formatiuni pline cu lichid, care se formeaza in jurul articulatiilor, dar in special la nivelul coloanei vertebrale lombare.

De cele mai multe ori, chisturile sinoviale nu produc simptome si sunt detectate accidental.

Cu toate acestea, exista riscul ca din cauza dimensiunilor avute sa preseze coloana vertebrala si nervii aferenti, producand dureri, parestezii si tulburari de mers.

Atunci cand simptomele apar, medicul trebuie sa fie anuntat pentru a evalua situatia. Optiunile de tratament sunt variate si depind de starea pacientului.

In unele cazuri pot fi necesare interventii chirurgicale, dar de cele mai multe ori sunt recomandate terapii fizice si perioade de odihna.

Foarte rar, chisturile sinoviale pot produce complicatii, precum sindromul cozii de cal. Aceasta afectiune este grava si necesita interventie medicala imediata.


Citeste si despre:

Artroscopia Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Care sunt primele semne ale bolii Parkinson Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci? Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? Iata care sunt cauzele insomniei Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile? Cistita – care sunt semnele, factorii de risc si tratamentul? Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?