Grefa osoasa dentara - procedura, beneficii, riscuri

Actualizat: 21 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este grefa osoasa dentara


Grefa osoasa dentara este un tratament ce adauga volum si densitate la nivelul maxilarului, in zonele in care s-a instalat pierderea osoasa. Materialul pentru grefa osoasa poate fi prelevat din propriul corp (autogen), poate fi o grefa animala sau un material preluat dintr-o banca de grefe (alogrefa). In unele cazuri, materialul de grefa este unul sintetic.

Cand se realizeaza

Grefa osoasa este plasata in locul sau locurile in care tesutul osos nu este suficient de dens sau unde lipseste complet. Denumirea de grefa osoasa dentara indica folosirea grefei la nivelul oaselor maxilar si mandibula, oase de insertie a dintilor. Odata grefa instalata, aceasta tine locul osului natural si permite cresterea si regenerarea tesutului din jur.

In unele cazuri, medicul poate combina o grefa osoasa dentara cu o procedura de tip PRP ce presupune folosirea plasmei din sange pentru a stimula vindecarea si regenerarea.

Pacientii cu pierdere de tesut osos pot beneficia de grefa osoasa dentara. Astfel, aceasta interventie poate fi recomandata daca:
• Ati avut o extractie dentara complexa
• Planuiti sa treceti printr-un implant dentar
• Aveti nevoie de reconstructia mandibulei inainte de o interventie stomatologica
• Aveti regiuni osoase rariefiate din cauza paradontozei

Grefele osoase dentare sunt foarte comune, fiind realizate fie de medicul stomatolog fie de medicul specializat in chirurgie buco-maxilo-faciala.

Tipuri de grefe

Exista patru tipuri principale de grefe osoase dentare:

Grefe cu prezervarea cavitatii. Acestea sunt introduse in cavitatea dentara imediat dupa extractia dentara. Acel spatiu gol este complet umplut, permitand evitarea remodelarii vicioase a cavitatii dentare.

Grefe cu augumentare. Daca aveti cavitati dentare golite de mult timp, osul de suport poate fi mai subtire decat in mod normal. Acest tip de grefa va adauga volum si dimensiune osului mandibular, astfel incat acesta sa devina o fundatie puternica pentru implantul dentar sau pentru alta procedura ulterioara.

Grefa cu ridicarea sinusului. Sinusurile maxilare sunt situate imediat deasupra dintilor din partea postero-superioara. Daca acesti dinti lipsesc, sinusul poate invada spatiul ramas liber. Medicul poate realiza o operatie de repozitionare a sinusului, astfel incat cavitatile dentare pot fi ulterior tratate fara riscuri.

Grefa osoasa periodontala. Bolile gingivale dau infectii ce pot eroda osul ce sustine dintii. Astfel dintii devin mai slabiti si cu mai multe probleme. Grefa periodontala este plasata in jurul unui dinte, nu in jurul unei cavitati, avand ca scop intarirea stabilitatii dintelui si oferirea unui suport aditional.

In majoritatea cazurilor, grefele osoase trebuie sa se vindece complet inainte de incercarea unui implant dentar. Deoarece fiecare pacient este unic, recuperarea si vindecarea pot varia. In cazuri rare, medicul dentist poate plasa grefa osoasa si implantul dentar in acelasi timp.

Inainte de procedura

Medicul stomatolog va face toate examinarile necesare inainte de procedura propriu-zisa. Acesta va incepe cu o examinare a cavitatii orale pentru a se orienta asupra sanatatii generale a dintilor, gingiilor si structurilor osoase.

Radiografiile dentare sau alte teste imagistice vor fi realizate pentru a determina gradul de pierdere osoasa. Medicul va discuta ulterior optiunile cu dumneavoastra, ajutandu-va sa alegeti optiunea optima si personalizata de tratament.

In timpul procedurii

In majoritatea cazurilor, anestezia generala nu este necesara. Este preferata anestezia locala realizata asemanator cu anestezia pentru extractiile dentare uzuale. Unii pacienti pot avea nevoie de o usoara sedare, pentru relaxare si pentru a le asigura confortul in timpul interventiei.

Medicul va incepe cu anestezia locala in locul unde urmeaza sa instaleze grefa osoasa. Ulterior acesta va face o incizie mica la nivel gingival, tesutul gingiei este indepartat usor astfel incat osul maxilar devine vizibil si accesibil.

Dupa curatare si dezinfectare, medicul adauga materialul grefei pentru a umple defectul. In multe cazuri grefa este invelita intr-un material steril de protectie. La final, gingia este reamplasata si incizia este suturata.

Dupa procedura

In urma unei astfel de interventii puteti experimenta durere, tumefiere si echimoze. Acestea sunt efecte normale si ar trebui sa dispara in primele zile. Simptomele pot fi gestionate cu antialgice si veti primi de asemenea si antibiotice, timp de cateva zile. Asigurati-va ca va administrati antibioticele pe toata perioada indicata de medic, conform indicatiilor, pentru a evita infectiile dentare, abcesele si alte complicatii nedorite.

Puteti observa mici fragmente osoase ce se desprind din locul interventiei, in primele zile. Acestea nu sunt de regula o cauza de ingrijorare, insa sfatuiti-va cu medicul dumneavoastra stomatolog.
Durerea post-interventie este de regula minima sau inexistenta, insa asigurati-va ca respectati instructiunile post-interventie pe care le primiti.

Rezultate

Grefele osoase dentare au rate de succes foarte mari, crescand eligibilitatea pacientilor pentru implant dentar si ameliorand paradontoza. Totusi, ca si in cazul oricarei proceduri, esecul tratamentului este posibil. Riscul de tratament ineficient este crescut in randul pacientilor fumatori sau cu anumite patologii asociate.

Semnele de esec al grefei osoase includ:
• Durere sau tumefiere ce se inrautateste dupa prima saptamana
• Secretii purulente la nivelul grefei
• Recesiune gingivala (indepartarea gingiilor, retractia lor departe fata de dinte)
• Lipsa imbunatatirii volumului maxilar

Riscuri si complicatii

Grefele osoase sunt de regula materiale sigure, iar operatia este una cu riscuri minime. Riscurile totusi posibile includ:
• Infectii
• Hemoragii semnificative
• Leziuni nervoase
• Complicatii ale anesteziei

Recuperare si prognostic

Desi va veti simti recuperat complet in 1-2 saptamani post-operator, vindecarea totala a osului asupra caruia s-a instalat o grefa dureaza intre 3 si 9 luni, uneori chiar mai mult.

Timpul de recuperae depinde de tipul de grefa, locul unde se instaleaza, sanatatea generala a dintilor si capacitatea corpului de vindecare. Respectati indicatiile medicului cu privire la comportamentele permise sau interzise in timpul acestei perioade de recuperare.

Concluzie

Grefa osoasa dentara reprezinta inlocuirea unei cavitati dentare sau a unei lipse de tesut osos, cu un material biologic sau sintetic potrivit. Procedura de instalare a grefei este realizata de medicul stomatolog sau de medicul chirurg BMF, fiind o interventie cu riscuri minime si rezultate bune.

Discutati cu medicul stomatolog despre posibilele riscuri si despre precautiile necesare in urma unei grefe osoase dentare.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/dental-bone-graft
https://cabinet-dentaire-nguyen-van-duong.fr/en/traitements/dental-bone-grafting/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Beneficiile cerealelor integrale Ciocolata neagra, mai benefica pentru vedere decat morcovul Beneficiile busuiocului Este ciocolata benefica pentru sanatate? 7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Masajul terapeutic - beneficii si riscuri Aloe vera: beneficii si intrebuintari Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Beneficii oferite de consumul de soia 10 beneficii surprinzatoare ale sexului