Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor

Actualizat: 06 Februarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt sinusurile?


Sinusurile sunt cavitati cu aer, captusite de o mucoasa care are rolul de a produce mucus pentru protectia cailor respiratorii si eliminarea substantelor nedorite sau a prafului. Ele au rol si in limbajul articulat, fiind ca o cutie de rezonanta pentru obtinerea sunetelor. Omul are patru perechi de sinusuri – frontale, sfenoidale, etmoidale si maxilare, in total 8 sinusuri.

Sinusurile frontale se gasesc la mijlocul fruntii, deasupra radacinii nasului si a sprancenelor. Sinusurile maxilare se afla in oasele obrazului, lateral de nas, sinusurile etmoide se afla intre ochi, iar snusurile sfenoide in spatele nasului.

Sinusurile sunt captusite de o mucoasa roz subtire si, in mod normal, sunt goale si aerisite, in afara de o cantitate redusa de mucus la suprafata mucoasei. Aerul care ajunge in sinusuri este in mod normal filtrat si umidificat in interiorul nasului.

Cauzele afectiunilor sinusurilor

Pot exista diverse cause care produc congestionarea sinusurilor, cel mai des raceala sau gripa, dar si boli cronice precum sinuzita sau rinita alergica.

Rinita alergica se manifesta prin mancarimi ale nasului si ochilor, nas infundat sau rinoree, stranut, uscaciunea gatului, migrene, pete eczematiforme pe piele. Rinita alergica apare datorita unui alergen, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul, acarienii prezenti in praf, parazitii sau parul animalelor. Sunt cunoscute alergiile sezoniere, mai ales primavara sau toamna si alergiile perene.

Factori de risc sporiti sunt fumatul, poluarea, parfumurile si sprayurile. Sistemul imunitar elibereaza histamine, care pot produce iritarea mucoasei nazale, congestie si stranut. Rinita alergica poate sa se transforme in sinuzita. Printre factorii care pot declansa sau agrava rinita alergica mai sunt si parfumurile, umiditatea sporita si vantul, prezenta unei eczeme, fumul de tigara si alti poluanti.

Sinuzita este o infectie care se manifesta prin inflamarea si blocarea sinusurilor. Simptomele includ nas infundat, secretii nazale persistente de culoare galbena sau verzuie, ochi inflamati, respiratie dificila, febra, tuse cu expectoratii, mai ales noaptea, presiune si durere la nivelul sinusurilor afectate – zone ale fetei sau dinti, sangerare nazala.

Sinuzita poate fi de cauza virala, bacteriana sau fungica. Sinuzita poate fi cronica, daca dureaza mai mult de 3 luni sau acuta, care de obicei dureaza intre 2 si 3 saptamani. Printre factorii de risc pentru aparitia sinuzitei se numara si obstructia mecanica a sinusurilor, prin deviatia de sept, chisturile, polipii nazali, traumatismele osoase.

Rinita acuta sau cronica se poate transforma in sinuzita. Trebuie consultat medicul daca simptomele dureaza peste 10 zile, daca exista saungerari nazale, tulburari ale vederii, febra persistenta peste 38C, durere la nivelul sinusurilor, durere de cap care nu cedeaza la analgezice.

Metode de curatare a sinusurilor

Hidratarea

Este important ca organismul sa fie bine hidratat, trebuie consumate zilnic suficiente fluide. De asemenea, e util sa folosim un vaporizator sau umidificator pentru aerul din incapere. Astfel mucusul va fi diluat si eliminat mai usor.

Irigarea nazala

Irigarea nazala este foarte eficienta si poate ameliora congestia si iritatia nazala. Se aplica solutie salina, cu ajutorul unui irigator special sau cu vasul Neti. Acesta trebuie sa fie spalat dupa fiecare utilizare si apa folosita pentru solutie trebuie sa fie apa distilata, fiarta si filtrata.

Aburul

Aburii amelioreaza congestia prin eliberarea mucusului. Se poate folosi un vas mare plin cu apa fierbinte, la care se pot adauga mentol, camfor sau ulei de eucalipt. Se acopera capul si vasul cu un prosop mare, astfel incat aburii sa ramana concentrati in interior. Chiar si dusurile mai fierbinti, indelungate, pot produce aburi care usureaza congestia nazala.

Supa fierbinte

Desi pare incredibil, se pare ca supa de pui calda are efecte benefice. Aburii supei consumata calda in combinatie cu efectele antiinflamatorii si antioxidante ale supei au un efect benefic in drenarea sinusurilor.

Comprese calde si reci

Compresele se aplica peste nas, obraji si frunte. Se sta in pozitie culcata, cu compresa calda, dar nu fierbinte, timp de 3 minute. Apoi se indeparteaza compresa si se inlocuieste cu o compresa rece, timp de 30 de secunde. Aceasta succesiune se repeta de 2-3 ori. Procedura se poate repeta de 2-6 ori pe zi.

Utilizarea unor produse din farmacie

Aceste produse farmaceutice nu necesita prescriptie medicala. Decongestionantele pot fi sprayuri sau pastile. Pot ameliora simptomele de inflamatie si presiunea in sinusuri. Se urmeaza instructiunile de pe prospect. Sprayurile nazale nu trebuie sa fie utilizate mai mult de trei zile, caci ar putea duce la agravarea inflamatiei.

Decongestionantele nu trebuie adminstrate niciodata copiilor sub 4 ani. Alaturi de decongestionant, daca exista o cauza alergica a blocarii sinusurilor, se pot administra antialergice cu antihistaminice. Antihistaminicele pot reduce simtpomele produse de alergii, dar au si efecte adverse, cum ar fi somnolenta si trebuie administrate seara. Se mai utilizeaza si analgezice, care nu actioneaza asupra congestiei, dar reduc durerea produsa de presiunea din sinusuri.

In afara de aceste metode de ingrijire si tratare a sinusurilor, nu trebuie sa uitam ca e bine sa mentinem igiena locuintei – prin aerisire, curatarea prafului, mentinerea unei temperaturi usor mai scazute si a umiditatii. De asemenea, mai ales in cazul unei sinuzite, putem evita alcoolul si cafeaua si alimente precum ciocolata, alimentele prajite, ouale si trebuie sa consumam multe lichide, supe, cereale integrale, legume crude sau usor fierte.

Este util sa dormim pe o perna mai inalta, pentru a permite o mai buna oxigenare, respirand mai usor. Trebuie evitate produsele cu clor sau alte chimicale, care pot irita si mai mult mucoasa nazala.


Bibliografie:
Picture of the Sinuses, https://www.webmd.com/allergies/picture-of-the-sinuses
How to Treat Nasal Congestion and Sinus Pressure, https://www.webmd.com/allergies/sinus-congestion
https://www.medlife.ro/articole-medicale/sinuzita-cauze-simptome-tratament-preventie - Sinuzita - de la cauze si simptome, la tratament si preventie
Infectious Diseases Society of America. (2012, March 21). Most sinus infections don’t require antibiotics [Press release]
idsociety.org/2012_Rhinosinusitis_Guidelines
Mayo Clinic Staff. (2016, July 1). Chronic sinusitis
mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/diagnosis-treatment/treatment/txc-20211202


Citeste si despre:

Convulsiile febrile la copil Febra Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale) Cum tratam febra musculara? Febra reumatica 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Febra hemoragica Febra tifoida Copilul tau are febra? Alung-o intr-o veselie! Insuficienta renala determinata de infectia cu hantavirus (Febra hemoragica cu sindrom renal) Febra Q: cauze, simptome, tratament