Cauzele si prevenirea sensibilitatii dentare

Actualizat: 15 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Andreea Papuc
Consultant medical:

Dr. Andreea Papuc
Estetica dentara si Stomatologie generala

Green Dental

Sensibilitatea dentara sau hipersensibilitatea dentinara este o problema globala de sanatate orala care afecteaza calitatea vietii. Studiile arata ca incidenta acestei afectiuni variaza de la 10% la 30% la populatia generala, dar si ca 42% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani prezinta sensibilitate dentara.

Este o problema destul de usor de identificat, deoarece atunci cand mananci ceva dulce, bei ceva foarte rece sau cand te speli pe dinti poate aparea durerea sau un disconfort accentuat.

Durerea poate fi moderata sau severa, poate aparea brusc si poate sa fie prezenta la un singur dinte sau la un grup de dinti in acelasi timp. Potrivit specialistilor, sensibilitatea dentara este mai frecventa la femei decat la barbati si afecteaza de obicei dintii premolari si incisivii.

Sensibilitatea dentara - principalele cauze

Cauzele aparitiei sensibilitatii dentare sunt multiple. Este important sa subliniem ca vorbim de hipersensibilitate dentinara atunci cand aparitia durerilor de dinti sau a starii de disconfort nu poate fi atribuita niciunei alte patologii dentare, cum ar fi cariile, afectiunile parodontale, traumatisme dentare, sensibilitate dupa tratamentul cu implant dentar.

Daca medicul stomatolog exclude toate aceste probleme dentare, iar durerile continua sa apara, atunci este stabilit diagnosticul de sensibilitate dentara.

De regula, aceasta afectiune se produce in momentul in care smaltul care protejeaza dintii este prea subtire, din cauza abraziunii sau eroziunii dintilor. Desi sunt forme de uzura a smaltului dentar, eroziunea si abraziunea au cauze diferite.

Astfel, eroziunea este definita ca pierderea ireversibila a structurii dintilor din cauza dizolvarii chimice a smaltului ca urmare a consumului de alimente si bauturi acide (suc de portocale, vin, bere) sau din cauza sucului gastric. Abraziunea, pe de alta parte, are drept cauza un proces mecanic anormal, cum ar fi rosul unghiilor, mestecarea de obiecte dure sau folosirea unei paste de dinti abrazive.

Retractia gingivala este considerata o cauza a sensibilitatii dentare. Retractia gingivala poate expune atat dentina, cat si cementul dentar, creand zone sensibile pe suprafata radacinilor. Gingivita este o inflamatie a tesutului gingival, care poate favoriza retractia gingiei datorita acumularii de placa dentara si tartru. In stadiile mai grave apar si pungile parodontale, spatii care pot fi ocupate de bacterii sau celule moarte, provocand agravarea situatiei. Dentina este acea parte a dintelui care, la nivelul coroanei, este acoperita de smalt, iar la nivelul radacinii este acoperita de un strat foarte subtire de un material numit cement.

Traumatismele dentare duc si ele la expunerea dentinei si, implicit, la aparitia sensibilitatii dentare.

O alta cauza a uzurii smaltului este bruxismul, o afectiune caracterizata prin scrasnirea, frecarea sau inclestarea dintilor. In situatia in care bruxismul nu este diagnosticat la timp de catre medicul stomatolog si nu este tratat, tesuturile dentare sunt afectate si apare retractia gingivala, ceea ce va duce la aparitia sensibilitatii dentare.

Periajul agresiv si frecvent al dintilor si tratamentele de albire dentara sau detartrajul sunt mentionate ca posibile cauze, insa prevalenta sensibilitatii dintilor determinate de acesti factori nu a fost stabilita clar. De cele mai multe ori, este vorba despre un disconfort temporar, care dispare in cateva zile.

Sensibilitatea dentara – Preventie si tratament

Primul pas este acela de a avea grija mereu de sanatatea orala a cavitatii bucale. Chiar si pentru cea mai mica problema este indicat sa consulti medicul stomatolog. De asemenea, nu uita de controalele obligatorii o data la sase luni, chiar daca nu te doare nimic.

Periaza dintii de minimum 2 ori pe zi cu o pasta de dinti fara agenti abrazivi. Igiena orala regulata reduce riscul aparitiei sensibilitatii dentare si ajuta la prevenirea aparitiei gingivitei. Ai grija ca periajul tau sa fie realizat corect.

Medicii stomatologi recomanda pasta de dinti cu fluor sau pastele de dinti special concepute pentru desensibilizarea dintilor ca metoda de tratament pentru hipersenbilitatea dentara. Potrivit studiilor, aceste paste de dinti contin saruri de potasiu care au un efect pozitiv asupra reducerii sensibilitatii dintilor. In plus, este bine sa folosesti o cantitate mica de apa, pentru un efect pozitiv de lunga durata.

Inlocuieste-ti periuta daca este uzata sau daca au trecut 2 luni de cand o folosesti. O periuta dentara uzata poate duce atat la retractia gingiei, cat si la uzura smaltului. Este indicat sa ai o periuta de dinti cu peri mori, iar periajul sa fie efectuat usor, cu blandete. Totodata, apa de gura ce contine azotat de potasiu si fluor poate fi folosita cu succes pentru a preveni sensibilitatea dentara.

Renunta pe cat posibil la alimentatia acida si la bauturile acide. Este demostrat faptul ca bauturile carbogazoase, citricele, bauturile alcoolice, dar si anumite produse lactate (iaurt) pot actiona drept agenti erozivi si pot provoca disconfort sau dureri la nivelul dintilor. Ideal este sa bei apa alcalina si sa mananci mai multe alimente care au pH-ul peste 7. Mai exact, consuma dovleac, cartofi noi, salata verde, patrunjel, usturoi, vinete, conopida, varza, mazare, avocado etc.

Retine! Singurul mod prin care se poate preveni sensibilitate este o sanatate dentara impecabila. De aceea, sunt esentiale controalele la stomatolog o data la sase luni!


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Specialistii ne sfatuiesc: cum sa facem fata dintilor sensibili! Cum puteti preveni cariile si caderea dintilor Dinti sensibili? Top 5 probleme dentare Cauzele umflaturilor de la nivelul boltii palatine Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Alergia la materialele dentare Gingivita, cauza principala a caderii dintilor Sinuzita - cauze, simptome, investigatii si tratament Albirea dentara – intre mit si realitate Optiunile de tratament pentru abcesul dentar