Lactoferina, proteina din lapte, sigura si eficienta in anemie si nu numai

Actualizat: 23 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Lactoferina este o proteina existenta in mod natural in laptele mamiferelor, precum si in multe alte fluide din organism, cum ar fi saliva, lacrimile, mucusul si bila. Cea mai mare cantitate se afla in colostru (de sapte ori mai mult decat in laptele produs ulterior), primul tip de lapte matern produs dupa nasterea unui copil.

Cele mai cunoscute functii ale lactoferinei in organism includ legarea si transportul fierului si imbunatatirea raspunsului imunitar. Cea ce este mai putin cunoscut de publicul larg este ca lactoferina ajuta la combaterea infectiilor, are proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Exista studii care au aratat ca se lega de receptorii de intrare ai virusurilor Sars in celula si, prin urmare, blocheaza infectarea organismului gazda. Lactoferina are o valoare preventiva si terapeutica in cazul actualei pandemii de COVID-19.

Cand este indicata lactoferina? Riscurile lipsei fierului in sarcina

Cea mai cunoscuta indicatie a lactoferinei este in anemie. Si asta pentru ca regleaza absorbtia fierului si il transporta in organism. Lactoferina este indicata in sarcina si in perioada alaptarii, pentru a echilibra metabolismul fierului. Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis ca peste jumatate dintre cazurile de anemie de sarcina sunt cauzate de deficitul de fier.

Sarcina este o stare fiziologica care necesita un nivel mai ridicat de nutrienti, inclusiv vitamine si minerale, pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Din acest motiv, deficienta de fier este frecventa in timpul sarcinii si poate duce la anemie, punand in pericol fatul, prin impiedicarea dezvoltarii intrauterina normale si cresterea riscul de nastere prematura. Prin urmare, medici ginecologi recomanda administrarea suplimentelor cu fier femeilor insarcinate. In ciuda aportul de fier (alimentar si din suplimentele recomandate), cantitatea de fier este adesea insuficienta din cauza absorbtiei dificile a fierului sau prin intreruperea suplimentarii aportului din cauza constipatie insemnate si a gretei. Rezultatele numeroaselor studii indica faptul ca suplimentarea dietei cu lactoferina, proteina care leaga fierul, poate fi benefica in profilaxia si tratamentul anemiei.

Lactoferina se poate administra in sarcina, impreuna sau separat de fier. Este sigura si in dozele recomandate nu provoaca reactii adverse.

Actiunile benefice, multidirectionale ale lactoferinei in timpul sarcinii cuprind: eliminarea stresului oxidativ, normalizarea microbiotei intestinale si a tractului genital, accelerarea vindecarii ranilor, precum si efecte hipotensive, analgezice si antistres.

Lactoferina, protectie impotriva virusurilor si bacteriilor

Studii medicale extinse au demonstrat proprietatile antimicorbiene (antivirale si antibacteriene) ale lactoferinei. Au descoperit ca poate inhiba atasarea virusurilor la celulele din organism si replicarea virusului in celulele gazdei.

Pentru a declansa o infectie, virusii trebuie sa atace celulele gazda, sa reuseasca sa le penetreze si sa invinga mecanismele de aparare imunitara ale organismului. Numai dupa ce reuseste sa depaseasca mecanismele de aparare imunitara, virusul poate produce boala. S-a demonstrat ca intrarea celulara a sars cov depinde de legarea virusului de un receptor de pe suprafata celulei gazda. Legarea virusului de receptorii celulari reprezinta probabil, cel mai important moment din evolutia bolii. De legarea proteinei S de receptorii celulei gazda (care faciliteaza intrarea virusului in celule), depinde marea contagiozitate a SARS-CoV2.

Efectul antiviral potential al lactoferinei este explicat prin prevenirea legarii virusului de suprafata celulei tinta, efect care este deosebit de eficient in timpul fazei incipiente de multiplicare timpurie a virusului in glandele salivare, gat si caile respiratorii superioare.

Lactoferina poate ajuta la eradicarea infectiei cu Helicobacter Pylori (H. Pylori), un tip de infectie gastrica care provoaca ulcer gastric. Lactoferina asociata cu antibioticele indicate in tratamentul acestei infectii, potenteaza actiunea antibioticelor si sensibilizeaza bacteria, usurand procesul de eradicare a infectiei cu H. Pylori.

Lactoferina inhiba dezvoltarea bacteriana impotriva unei game largi de microorganisme, inclusiv bacterii, drojdii, ciuperci, virusi si protozoare. Are o eficienta mare in inhibarea cresterii bacteriilor patogene comune, cum ar fi Escherichia Coli, Klebsiella pneumoniae si Listeria monocytogenes.

S-a demonstrat ca efectul bactericid al lactoferieni poate fi corelat cu capacitatea lor de a ataca integritatea membranei bacteriilor.
In concluzie, lactoferina si peptidele sale derivate sunt capabile sa contracareze diferitele mecanisme dezvoltate de bacterii pentru a invada si infecta gazda.

Cum se administreaza lactoferina?

Lactoferina este o substanta naturala a corpului nostru, este sigura si cu multiple beneficii. Globoferrina contine 200 de mg de lactoferina per doza. Administrarea de lactoferina in doza de 200 mg pe zi este bine tolerata, chiar si in timpul sarcinii.

Mod de administrare

Anemie – 1 capsula pe zi, dupa masa, atata timp cat este nevoie, cat sunt recomandate si alte produse pe baza de fier
Infectii respiratorii - 1 capsula de 2 ori pe zi, dupa micul dejun si cina, cel putin 10 zile
Infectia cu H. Pylori - 1 capsula de 2 ori pe zi, dupa micul dejun si cina, pe tot parcursul terapiei conventionale cu antibiotice recomandate de medic

Este contraindicata persoanelor cu intoleranta la lactoza sau alergice la proteinele din lapte.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Tratamentul echimozelor Importanta alaptarii pentru sanatatea copilului Reintoarcerea in colectivitate. Inceperea sezonului de raceala si gripa De ce sunt mai multe cazuri de gripa iarna? Laptele de magarita - laptele cel mai apropiat de laptele matern este tratamentul 100% natural pentru o multitudine de afectiuni Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Surse sanatoase de proteine Beneficiile consumului de lapte la copii Laptele de soia Nutrientii din diferite tipuri de lapte Proteinele in dieta vegana Boli cauzate de deficitul de proteine
Cere sfatul medicului ×