Durerile de urechi - cauze, simptome si tratament

Actualizat: 09 Noiembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerile de urechi apar de obicei la copii, dar pot aparea si la adulti. O durere de urechi poate afecta una sau ambele urechi, dar, in majoritatea timpului, durerea se simte doar intr-o ureche.

Acest tip de durere poate fi constanta sau este prezenta o perioada de timp, dupa care dispare, iar durerea poate fi surda, ascutita sau arzatoare. Daca aveti o infectie la o ureche, pot aparea febra si pierderea temporara a auzului. Copiii mici care au infectii ale urechilor tind sa fie agitati si iritabili.

Oamenii fac de multe ori o asociere imediata intre o infectie a urechii si o durere de urechi. Cu toate acestea, disconfortul in si din imprejurul urechii pot fi cauze a mai multor probleme diferite.

O rana, o leziune, o iritatie a urechii sau o anumita durere pot provoca dureri ale acestor organe de simt. Durerea care provine din maxilar sau dinti poate fi simtita si in ureche.

Cauze si simptome ale durerilor de urechi

Cauzele obisnuite ale durerii organului despre care vorbim includ:
a. O infectie a urechii;
b. Schimbare a presiunii;
c. Acumulare de cerumen;
d. Un obiect strain in ureche;
e. O infectie a sinusurilor;
f. Apa sau sampon in ureche;
g. Utilizarea betisoarelor de bumbac in ureche.

Cauze mai putin comune ale durerilor de urechi includ:
a. Sindromul articulatiei temporomandibulare;
b. Timpan perforat;
c. Artrita ce afecteaza maxilarul;
d. Un dinte infectat;
e. Eczeme in canalul auditiv;
f. Durere a nervului facial.

In cazul in care dumneavoastra sau copilul aveti o temperatura a corpului persistenta de 40 grade Celsius sau mai mare, solicitati asistenta medicala. Pentru un copil, solicitati imediat ajutor medical pentru o febra mai mare de 38 de grade Celsius. Dumneavoastra ar trebui sa cautati, de asemenea, asistenta medicala imediata daca aveti dureri severe care se opresc deodata.

Simptome ale durerilor de urechi:
a. Dureri severe de urechi;
b. Ameteli;
c. Dureri mari de cap;
d. Umflaturi in jurul urechii;
e. Drenare de sange sau puroi din ureche.

O durere de urechi poate surveni de la o banala raceala sau de la o durere ascutita care poate fi usor de suportat, ajungandu-se pana la pragul cel mai mare de durere. Chiar daca lichidul din interiorul urechii nu este infectat, acesta pune presiune pe timpan, determinandu-l sa se umfle. Cu o durere de urechi provenita de la o raceala, puteti avea tulburari de somn, febra si culoarea mucusului devine verde sau galbena.

In timp ce eruptiile cutanate pot aparea mai intai ca un virus, uneori, o infectie secundara se poate produce la nivelul urechii medii. Aceste infectii sunt bruste si extrem de dureroase inca de la debut, asta pentru ca terminatiile senzoriale in timpan raspund la cresterea presiunii cu durere.

Alte simptome ale unei infectii pot fi urmatoarele :
a. Pierderea poftei de mancare – acest lucru poate fi evident la copiii mici;
b. Iritabilitatea;
c. Tulburari ale somnului – durerea poate fi mai persistenta atunci cand stati intr-o pozitie culcata;
d. Febra – infectiile urechii pot provoca temperaturi mari ale corpului;
e. Vertijul;
f. Drenajul din urechi – fluid galben, maro sau alb care nu este cerumen se poate infiltra in ureche. Daca se intampla acest lucru, timpanul poate fi spart;
g. Dificultatea de a auzi – acumularea de lichid in urechea medie impiedica timpanul sa functioneze corect. Sunetul este in imposibilitatea de a fi transmis la oasele urechii medii si de acolo la creier;
h. Otita medie cu efuziune – simptomele de otita medie acuta vor disparea, dar lichidul, numit efuziune, poate ramane. Fluidul ramas cauzeaza pierderea temporara a auzului.

Cand medicul suspecteaza o infectie a urechii, el o va examina cu un instrument numit otoscop. Un timpan sanatos este transparent. In cazul in care o infectie a urechii este prezenta, timpanul poate fi inflamat, umflat sau rosu.

Medicul poate verifica, de asemenea, presiunea cauzata de lichid in urechea medie, folosind un otoscop pneumatic. Acest instrument loveste timpanul cu o cantitate mica de aer, cauzand timpanului o mutare inainte si inapoi. Timpanul nu se va muta la fel de repede, daca lichidul este prezent in interiorul urechii.

Un alt instrument util pentru diagnosticarea infectiilor urechilor este timpanometria. Acesta este un test ce utilizeaza presiunea acustica si aerul pentru a verifica lichidul din urechea medie (nu se poate testa auzul cu acest instrument).

O infectie a urechii este de obicei tratatabila si o deterioare permanenta a urechii este mai putin frecventa in zilele de astazi, mai ales datorita posibilitatii aplicarii unui tratament adecvat. Tratamentul poate include medicamente pentru durere si febra sau antibiotice pentru infectii bacteriene ale urechii.

Tratament

Ameliorarea durerii de urechi

Acetaminofenul sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea durerilor de urechi, cauzate de o raceala sau febra de peste 38 de grade Celsius. Aceste medicamente controleaza, de obicei, durerea de ureche in termen de la una pana la doua ore.

Antibiotice pentru o infectie a urechii. Antibioticele prescrise vor ucide bacteriile ce cauzeaza infectia urechii. Ele sunt necesare pentru tratarea durerilor de urechi, cauza fiind o raceala sau un virus. Antibioticele pot provoca greata, diaree, eruptii cutanate si pot interactiona cu alte medicamente.

Tuburi pentru calmarea lichidului din ureche – daca lichidul ramane in ureche mai mult de trei luni sau in cazul in care copilul dumneavoastra a avut infectii repetate, medicul va pote insera tuburi mici de metal sau tuburi de plastic prin timpan pentru a mentine urechea libera fara lichid si fara aparitia infectiilor. Aceasta procedura ambulatorie se face de obicei copiilor sub anestezie generala. Tuburile raman de obicei de la 8 pana la 18 luni si cad singure.

Dupa ce ati finalizat un tratament cu antibiotice pentru tratarea infectiilor, este posibil sa aveti in continuare fluid in spatele timpanului. Daca au trecut cateva luni de la tratament si inca aveti probleme cu auzul, va trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra despre testele de auz. Durerile de urechi nu vor dura pentru totdeauna, insa puteti gestiona durerea si sa obtineti astfel o oarecare usurare. O vizita la medic va poate ajuta sa va dati seama care este cauza durerii de ureche si daca exista ceva ce puteti face pentru a va calma durerile.

Lasata netrata, o infectie a urechii medii poate avea efecte negative pe un termen mai lung, printre care :
1. Cicatrizarea timpanului;
2. Pierderea auzului;
3. Mastoidita;
4. Meningita (infectie in tesuturile din jurul creierului si a maduvei spinarii);
5. Problemele de dezvoltare in vorbire la copii;
6. Paralizia faciala.

Exista foarte multe moduri de a trata durerile de urechi. De foarte multe ori, modificarea mediului de acasa si luarea de masuri preventive sunt solutiile de care aveti nevoie:
a. Protejarea copilului de raceala, mai ales in primul an de viata, deoarece cele mai multe infectii ale urechii incep cu o raceala;
b. Infectii ale urechii pot aparea dupa gripa, astfel intrebati medicul de un vaccin antigripal anual;
c. Cei mai multi copii primesc vaccinul pneumococic, care ajuta la prevenirea infectiilor cu Streptococcus pneumoniae.
d. Evitati fumul de tigara;
e. Daca prezentati alergii, mergeti la control, deaoarece inflamatia cauzata de alergii este un factor ce contribuie la infectiile urechilor. Aceste alergii pot proveni de la alimentatie (lactatele sunt cele mai frecvente) sau de la mediu. Daca este posibil, alaptati copilul in primele 6-12 luni de la nastere. Anticorpii din laptele matern reduc rata de infectii ale urechilor.
f. Daca aveti sticla de alimentare, tineti copilul la un unghi de 45 de grade. Hranirea in pozitie orizontala poate produce curgerea lichidelor in tuburile lui Eustachio.
g. Daca aveti o respiratie grea sau sforaiti, acestea pot fi cauzate de polipi. Acestea pot contribui la infectiile urechilor. Un examen la un otolaringolog sau chiar o interventie chirurgicala poate fi benefica.

Cel mai bun remediu facut la dumneavoastra acasa pentru o durere de ureche depinde de cauza. Daca o cavitate este vinovata de durere, de exemplu, durerea dumneavoastra de ureche nu se imbunatateste pana nu sunteti vazut de un medic dentist. Cu toate acestea, in cazul in care este o infectie a urechii (care de multe ori dispare si fara antibiotice), folosind un remediu natural puteti face ca boala sa fie suportabila. Multe infectii ale urechilor trec singure in maxim doua saptamani.

Asigurati-va ca ati vorbit cu medicul pediatru in cazul in care copilul are dureri de urechi si daca are sub doi ani. Medicul va poate oferi recomandari cu privire la modul de tratament, si anume daca sa incercati remedii facute in casa sau sa folositi un antibiotic.

Tratamentul de acasa poate incepe cu un ibuprofen sau paracetamol pentru a controla si a supraveghea durerea de urechi. Sunt foarte sigure de folosit cu sau fara antibiotic, singurul lucru de care sa tineti cont este sa urmati instructiunile de dozare de pe eticheta. Aceste medicamente va pot ajuta si sa reduceti febra. Daca administrati copiilor aceste medicamente, discutati cu medicul despre doza potrivita.

Oamenii folosesc, de asemenea, pachete de gheata sau comprese calde, cum ar fi un tampon de bumbac incalzit sau un prosop umed, pentru a calma durerile si acelasi lucru se poate face si in cazul durerilor de urechi. Aceasta metoda este sigura atat pentru copii, cat si pentru adulti. Asezati pachetul de gheata sau compresa calda pe ureche.

Un remediu popular pentru care nu exista nicio dovada stiintifica care sa dovedeasca utilitatea lui este uleiul. Picaturile de ulei din canalul urechii pot calma durerile de urechi. Puneti cateva picaturi de ulei de masline incalzit in ureche si sunteti in siguranta. O sugestie este aceea sa discutati mai intai despre aceasta metoda cu medicul dumneavoastra, mai ales atunci cand vine vorba de copii. Asigurati-va ca uleiul nu este mai cald decat temperatura corpului cu ajutorul unui termometru, astfel, evitati arderea timpanului.

In cazul in care un copil se lupta cu o durere de urechi, trebuie sa faceti tot posibilul ca acesta sa se simta confortabil si astfel sa uite de ea. Lasati-l sa se uite la desene animate, aduceti-i acasa o carte noua de colorat, dati-i voie sa se joaca un joc pe telefon ori pe tableta, dati-i sa manance gustarile lui preferate sau pur si simplu gasiti alte lucruri asupra carora copilul se concentreaza. Aceasta metoda functioneaza si pentru adulti. Bucurati-va de o carte buna sau un film favorit pentru a mai uita de durerea de ureche.

Picaturile naturiste de urechi pot fi gasite si online sau in diverse magazine. Un studiu a constatat ca aceste picaturi au un continut scazut de extracte de plante.

Daca doriti sa mergeti la un chiropractician pentru diferite ajustari, ati putea afla ca o astfel de practica ar putea calma durerea de urechi la fel de mult ca si o durere de spate. Un studiu a constat ca 93% dintre participanti au avut o imbunatatire in urma ajustarilor unui chiropractician, dintre care 43% dupa una sau cel mult doua tratamente.


Citeste si despre:

15 remedii simple pentru durerile de urechi Durerile de urechi frecvente la copii - cauze, preventie, tratament Inflamarea lobului urechii: cauze si optiuni de tratament Calmantele indicate in functie de tipul durerii Afectiunile urechii - remedii homeopate Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Durerea in gat Infectiile urechii Cerumenul sau dopul de ceara din urechi Durerile in gat: de ce apar si cum le tratam? Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament