Afectiuni ORL in sezonul rece - ce le declanseaza si cum pot fi tratate

Actualizat: 04 Octombrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vremea rece si aparatul respirator


Atunci cand vremea se inrautateste si temperaturile scad, multi oameni experimenteaza durere sau disconfort la nivelul urechilor, nasului si gatului. Acestea sunt cunoscute drept simptome sau afectiuni din sfera ORL (oto-ringo-laringe). Multi confunda simptomele cauzate de vremea rece cu o infectie, sau invers. Astfel, e important sa cunoastem cum ne afecteaza vremea rece aparatul respirator.

Afectiuni ale urechii

Contrar parerii generale, vremea rece nu duce la infectii ale urechii. O infectie este cauzata de o bacterie ce ajunge in sistemul respirator superior, migrand catre trompa lui Eustachio si pana in urechea mijlocie. Totusi, desi nu este cauzatoare, temperatura scazuta poate inrautati si accentua simptomele. Astfel, o infectie a urechii va fi resimtita mai tare in sezonul rece decat in cel cald.

In timp ce nu putem cu adevarat preveni aparitia unei infectii, putem preveni durerea. Durerea la nivelul urechilor se datoreaza unui flux mai mare de sange ce ajunge la acel nivel, atunci cand este frig. Astfel, cand sunteti afara, asigurati-va ca va acoperiti urechile cu o caciula de iarna sau o bandana calduroasa. Acestea va vor incalzi si proteja impotriva vantului puternic si rece.

Afectiuni ale nasului

Termenul medical pentru un ,,nas care curge’’ este rinoree indusa de frig. Una dintre importantele roluri ale nasului este de a incalzi si umidifica aerul pe care il inspiram, pregatindu-l astfel pentru plamani. De vreme ce aerul rece este uscat, mucoasa nazala produce o cantitate mai mare de lichid, incercand sa umidifice aerul. Excesul de lichid ajunge sa curga din nas.

In ceea ce priveste preventia rinoreei, nu puteti face multe in acest sens, de vreme ce este un proces natural de incalzire a aerului rece si uscat. Dar, cand intrati intr-o incapere incalzita, simptomele ar trebui sa dispara repede.

Afectiuni ale gatului

Cu totii am trecut cel putin o data prin afectiunea pe care o numim ,,rosu in gat’’. Senzatia de durere si arsura in interiorul gatului nu este intotdeauna cauzata de o anumita boala. Aerul rece inspirat, ajunge la nivelul laringelui si produce uscarea tesutului, cauzand o iritatie. Zona acum iritata va fi mai sensibila, ceea ce inseamna ca se resimte mai tare atunci cand respiram pe gura, nu pe nas. De aceea, persoanele care fac sport in aer liber, in timpul sezonului rece, sunt mai probabile sa dezvolte aceasta afectiune a laringelui.

Atunci cand alergati, skiati sau doar va plimbati afara, amintiti-va sa respirati pe nas. Spre deosebire de mucoasa nazala, care incalzeste si umidifica aerul de afara, mucoasa orala nu face acest lucru. Astfel, respiratia nazala este preferata celei orale.

Durata simptomelor

Simptomele comune enuntate mai sus tind sa dispara imediat ce intrati intr-o camera incalzita, sau cel mai tarziu dupa o zi sau doua. Daca oricare dintre simptome persista pentru mai mult timp, ar putea fi cauzat de ceva mai serios, investigatiile avansate, la medic, fiind necesare.

Raceala

Simpla raceala este una dintre cele mai comune afectiuni aparute la om. Raceala este o infectie virala (cauzata de un virus) a tractului respirator superior. Este, de cele mai multe ori, inofensiva si trece in 5 pana la 7 zile. Raceala este cea mai comuna infectie virala din lume, este contagioasa si apare preponderent in perioada ploioasa si perioada iernii.

Simptome

Raceala produce urmatoarele semne si simptome, odata instalata:
• Rinoree
• Rosu in gat
Tuse
• Nas infundat
• Stranut
• Dureri de cap
• Senzatie de oboseala

Cauze

Cauza este intotdeauna un virus. Rinovirusurile produc 50-70% dintre cazurile de raceala. Alte virusuri implicate sunt: adenovirusurile, virusurile paragripale si virusurile respiratorii sinciiale.
Gripa este cauzata de virusul gripal si nu este acelasi lucru cu raceala.

Este contagios?

Da, raceala este o infectie contagioasa. Se transmite prin contactul interuman dintre o persoana bolnava si una sanatoasa. Astfel, atunci cand suntem raciti si stranutam/tusim aproape de alte persoane, cel mai probabil le vom transmite virusul. De asemenea, virusul rezista mult timp pe diverse suprafete. Daca atingeti suprafete comune, apoi va duceti mana la gura sau nas, veti lua raceala.

Ar putea fi o pauza de cateva zile de la momentul infectarii si pana la aparitia simptomelor, ceea ce reprezinta perioada de incubatie a virusului. in aceasta perioada, virusul se multiplica in organism si se raspandeste in diferite zone, afectand in principal urechea, nasul si laringele, dar si alte organe din aparatul respirator.

Rolul frigului in raceala simpla

Pe parcursul perioadei reci, oamenii petrec mult timp inauntru, unul langa celalalt. Exista contact apropiat si intre copii, in diferite institutii, ceea ce promoveaza raspandirea usoara a unui virus.

De asemenea, mucoasa nazala are proprietati antivirale, ce sunt mult reduse in sezonul rece, datorita aerului rece si uscat ce ajunge la nivelul nasului.
In perioada ploioasa, atat copiii cat si adultii se uda si nu se usuca corespunzator. Acest lucru accentueaza infectia virala si promoveaza transmiterea ei.

Preventie

Preventia racelii din sezonul rece poate fi realizata in 2 moduri: protejandu-va pe dumneavoastra de la a primi virusul si protejandu-i pe ceilalti de a lua virusul de la dumnveaoastra.

Ca si masuri de bun simt, evitati contactul direct cu alte persoane in timp ce sunteti bolnavi. Nu folositi lucruri comune, stati cat mai mult acasa (ideal ar fi pe toata perioada racelii), folositi servetele pentru a va sufla nasul si spalati-va des pe maini.

Raceala vs Alergii

Daca obisnuiti sa ,,raciti’’ brusc, in aceeasi perioada in fiecare an, este posibil sa fie vorba, de fapt, despre o alergie sezoniera. Desi cele 2 au numeroase simptome in comun, sunt afectiuni foarte diferite.

Racelile sunt cauzate de virusuri, in timp ce alergiile sezoniere sunt raspunsuri ale sistemului imun la expunerea la alergeni.
Tratamentul racelii poate include odihna, analgezice si decongestionante. Tratamentul alergiilor include antihistaminice si antiinflamatoare.
Racelile trec dupa maxim 10 zile, in timp ce alergiile pot dura si cateva saptamani.

Simptome: raceala sau alergie?

Simptom Raceala
Alergie
Tuse Frecvent Uneori
Durere generalizata Uneori Niciodata
Oboseala si slabiciune Uneori Uneori
Mancarimi Rar Frecvent
Stranut Frecvent Frecvent
Rosu in gat Frecvent Rar
Rinoree Frecvent Frecvent
Nas infundat Frecvent Frecvent
Febra Uneori Niciodata


Tratamente naturiste

Aditional medicamentelor, exista si tratamente naturiste, ce pot fi facute acasa, pentru raceala si afectiunile ORL.

In timpul unei raceli, asigurati-va ca va hidratati cu o cantitate suficienta de lichide calde. Evitati fumatul, praful si expunerea la poluanti. Stati cat mai mult timp acasa si folositi o masca de protectie atunci cand trebuie sa iesiti. Mentineti un stil de viata sanatos in general, ingerand o abundenta de vitamine si minerale, si odihniti-va din plin.

Concluzie

In sezonul rece, protectia si grija noastra fata de noi insine si fata de cei din jur trebuie, negresit, sa creasca. Protejati-va impotriva frigului si evitati primirea si transmiterea virusurilor, pe toata perioada rece.

Bibliografie:

https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-home-remedies
https://earandsinusinstitute.com/how-cold-weather-affects-your-ear-nose-throat/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/common-cold/faq-20057857


Citeste si despre:

Remodelarea urechii (Otoplastia) Nu folositi betisoare pentru curatarea urechilor! Infectiile sanului - mastitele Infectiile streptococice Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Afectiunile urechii - remedii homeopate Cele mai frecvente cauze ale durerilor de urechi Durerile de urechi frecvente la copii - cauze, preventie, tratament Este sigur sa dormi cu castile in urechi? Problemele medicale ale vaginului