Pacientii hipertensivi cu risc inalt de infarct si AVC vor fi monitorizati de Ministerul Sanatatii

Publicat: 12 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministerul Sanatatii va sprijini Societatea Romana de Cardiologie in derularea unui program pentru depistarea pacientilor hipertensivi cu risc inalt, pentru ca acestia sa fie tratati corespunzator si cu prioritate, a anuntat, luni, prof. dr. Eduard Apetrei, cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii.

"Hipertensiunea arteriala este o boala frecventa, subdiagnosticata si incorect tratata, desi estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, pana in anul 2025, vor fi peste un miliard si jumatate de persoane hipertensive. Aceasta boala trebuie atent monitorizata, avand in vedere ca este principala cauza de infarct miocardic si atac vascular cerebral", a declarat vicepresedintele Academiei de stiinte Medicale, prof. dr Eduard Apetrei.

Medicii specialisti sustin ca pacientii hipertensivi trebuie sa aiba un mod de viata sanatos, care include o dieta riguroasa si saraca in grasimi si sare, renuntarea la fumat, daca este cazul, si exercitiile fizice.

In lunile octombrie si noiembrie ale anului 2008, s-a desfasurat o campanie sub deviza "Masoara pentru a controla", ce a urmarit cresterea ratei pacientilor hipertensivi diagnosticati care se trateaza corect.

"Mai putin de un sfert dintre pacientii care se stiu bolnavi de hipertensiune arteriala urmeaza un tratament corect, in conditiile in care aceasta boala contribuie la aparitia a peste jumatate dintre bolile cardiovasculare si este declarata prima cauza de mortalitate din lume", sustine prof. dr. Eduard Apetrei.

In Romania, un adult din cinci sufera de hipertensiune arteriala. in ultimii ani, foarte multi nou-diagnosticati cu hipertensiune arteriala au varste sub 40 de ani. "Sunt studii facute in Romania care au demonstrat ca aproximativ 6% dintre tinerii cu varste intre 10 si 19 ani sunt hipertensivi, ceea ce este ingrijorator", a explicat presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Dan Deleanu. Principalele cauze ale hipertensiunii arteriale sunt modul de viata stresant, sedentarismul, consumul ridicat de sare, alcool si varsta inaintata. Medicii cardiologi recomada populatiei masurarea tensiunii arteriale de aproximativ patru ori pe an, pentru cei care au o tensiune arteriala cu valori normale (140/90 mmHg, "14 cu 9" in limbaj comun). Cei care au o tensiune arteriala mai mare decat valorile normale sunt sfatuiti sa se prezinte lunar la medic pentru tratament si control.

Hipertensiunea arteriala este un factor major de risc pentru boli de inima si accident vascular cerebral si nu se manifesta prin simptome caracteristice.


Citeste si despre:

Istoricul familial si riscul pentru boala Am hipertensiune. Cum ma tratez? Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Gripa la copii Dieta DASH pentru scaderea tensiunii arteriale Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Sarcina dupa varsta de 35 de ani Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Terapia stomatologica la femeia gravida Anevrismul aortic abdominal Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra Metode de slabit: mersul vs. alergatul Angioplastia in tratarea infarctului miocardic si a anginei pectorale instabile Care sunt urgentele hipertensive ? Legea privind dispozitivele medicale