S-a descoperit un risc nou al stresului de la locul de munca asupra sanatatii

Actualizat: 19 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetari noi, realizate de savanti nemti si publicate in jurnalul "Psychosomatic Medicine", au descoperit ca stresul de la locul de munca creste riscul unei noi afectiuni grave.

Potrivit cercetatorilor, persoanele care sunt supuse unui stres constant si puternic la serviciu prezinta un risc cu 45% mai mare de a suferi de diabet de tip 2.

Stresul puternic invocat de cercetatori a fost caracterizat ca mediul de lucru in care exigentele slujbei erau mult prea mari in raport cu abilitatile salariatilor sau cu capacitatea acestora de a controla situatia tensionata.

Studiul nemtilor a fost efectuat pe 5337 barbati si femei, cu varste intre 29 si 66 de ani, care lucrau cu norma intreaga. Cercetatorii au analizat conditiile in care au activat la locul de munca si au descoperit ca cele care fusesera supuse unui nivel mare de stres prezentau cu 45% riscuri mai mari de a se imbolnavi de diabet de tip 2, indiferent de greutate.

Savantii nu isi explica inca modul in care anxietatea puternica declanseaza diabetul de tip 2, dar considera ca hormonii de stres ar putea determina un dezechilibru in modul in care organismul metabolizeaza glucoza in organism.

Diabetul de tip 2 predispune la complicatii grave - boli de inima, accidente vasculare cerebrale, risc de orbire sau amputare etc.


Citeste si despre:

Cum sa imbatranim sanatos Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti 7 efecte negative pentru sanatate ale muncii excesive Depresia - tristetea patologica Beneficiile renuntarii la fumat 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului Rinita non-alergica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Afectiuni ale cavitatii bucale Durerea cronica Limfomul non-Hodgkin Insomnia Cancerul ovarian Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Leucemia