Legatura surprinzatoare intre consumul regulat de alcool si cancerul de piele

Actualizat: 04 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Consumul regulat de alcool poate creste cu pana la 55% riscul de declansare a melanomului, considerat a fi cea mai severa forma a cancerului de piele, anunta o cercetare publicata in British Journal of Dermatology, care a comasat informatiile din nu mai putin de 16 studii pe aceasta tema.

Alcoolul este periculos pentru sanatate, indiferent de cantitatea si frecventa cu care este consumat.

Potrivit oamenilor de stiinta implicati in cercetare, chiar si persoanele care consuma mai putin de o bautura (echivalentul unui pahar de vin sau al unei jumatati de halba de bere), zilnic, prezinta un risc cu 10% mai mare de a dezvolta cancerul de piele decat cei care nu consuma deloc sau ocazional.

Riscul creste direct proportional cu cantitatile de alcool consumate. Persoanele care beau in jur de doua portii de alcool pe zi prezinta un risc de melanom cu 18% mai mare, iar pericolul creste cu 55% in cazul celor care consuma cel putin patru bauturi pe zi.

Explicatia cercetatorilor consta in faptul caanumite substante din alcool sensibilizeaza pielea si o fac mai vulnerabila la cancer, in timpul expunerii la razele ultraviolete. Pericolul dezvoltarii cancerului este si mai mare atunci cand bauturile sunt consumate in timpul expunerii la soare.


Citeste si despre:

Cauze ascunse si surprinzatoare ale cancerului Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Afectiuni ale cavitatii bucale Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Dieta si riscul de cancer Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce este cancerul gastrointestinal? Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Prevenirea cancerului de san Factori de risc in dezvoltarea cancerului Alcoolul, 'alimentul' toxic Cancer