Perceperea a doua imagini ale unui obiect privit. Diplopiile pot fi monoculare - atunci cand se inchide ochiul care nu este atins: ele provin dintr-o atingere a globului ocular. Diplopiile monoculare apar la debutul anumitor cataracte, in cazul afectarii maculei (zona centrala a retinei) sau chiar de iridectomie (ablatia unui fragment de iris) chirurgicala sau traumatica si diplopii binoculare ce dispar atunci cand se inchide unul dintre ochi: este vorba de o atingere a muschilor oculomotori. Ele pot proveni dintr-o paralizie oculomotorie de origine traumatica, tumorala, vasculara sau din cauza unei afectiuni, ca diabetul sau scleroza in placi.
Un diagnostic costisitor poate fi evitat prin consultarea unui medic oftalmolog sau neurolog inca de la debutul bolii. Daca diplopia este intermitenta este indicat un test Tensilon (ameliorarea neta a semnelor oculare - ptoza si disfunctii ale muschilor extraoculari dupa administrarea de Tensilon - clorura de edrofosmin).
Daca exista febra sau frisoane sunt recomandate urmatoarele investigatii:
- hemoleucograma;
- VSH;
- biochimie;
- hemoculturi;
- radiografie craniana si sinusala.
Totusi, in aceasta situatie este mai utila o tomografie computerizata craniana a sinusurilor si orbitelor.
Daca pacientul prezinta chemozis si echimoze, tomboza sinusului cavernos este foarte posibila si se recomanda internarea imediata si administrare de antibiotice, dupa prelevarea hemoculturilor.
Examenul RMN al creierului este necesar in diagnosticul sclerozei multiple si a infarctelor cerebrale.