Ochi mariti in orbite (Exoftalmie)

Proeminare a globului ocular in afara orbitei sale. Exoftalmia poate fi asociata unei inrosiri a conjunctivei, unui edem al pleoapelor, uneori unei vederi in dublu cu un strabism trecator.

In cazul exoftalmiei bilaterale, mai ales daca nu exista febra sau chemozis sau echimoze, cea mai utila investigatie este profilul tiroidian. RMN-ul orbitei poate fi facut, de asemenea.
Este posibil ca boala Graves sa fie prezenta, chiar daca profilul tiroidian este normal. In acest caz se pot doza anticorpii anti receptori de TSH (TRAB) si anticorpii anti tiroxinperoxidaza (ATPO). Alte investigatii endocrine ar putea fi necesare, daca hipertiroidismul a fost exclus.
In cazul exoftalmiei unilaterale, ecografia si radiografia simpla pot fi utile, dar tomografia cerebrala si sinusala este investigatia cu cea mai mare valoare diagnostica.
Angiografia carotidei este necesara in diagnosticul fistulei arteriovenoase.

Citeste si despre:

Ambliopia sau ochiul lenes Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!” Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Febra la copii - semnal de alarma? Diabetul insipid Cum se formeaza si se trateaza cearcanele Giardioza Intoxicatia alimentara Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare