Ambliopia sau ochiul lenes

Actualizat: 27 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este ambliopia


Ambliopia sau ochiul lenes reprezinta vederea redusa intr-unul dintre ochi, din cauza dezvoltarii oculare anormale in primele zile de viata. Ochiul considerat lenes va aparea adesea infundat sau protruzat. Ambliopia se dezvolta de la nastere si poate progresa pana la varsta de 7 ani. Este cauza primara de vedere neclara intre copii. Ambliopia afecteaza de regula un singur ochi, insa poate afecta ambii ochi in cazuri mai rare.

Diagnosticul si tratamentul precoce pot ajuta in preventia problemelor pe termen lung ale copilului afectat. Ochiul cu vedere neclara poate fi corectat prin multiple metode de tratament, prognosticul fiind unul bun.

Semne si simptome

Semnele si simptomele ambilopiei includ:
- Un ochi infundat in orbita/protruzat in exterior
- Ochi ce par sa nu se miste simultan, sa priveasca in directii diferite
- Vedere in profunzime alterata
- Reflexul de inchidere frecventa a unui ochi
- Inclinarea frecventa a capului intr-o parte
- Rezultate anormale ale vederii, la testele diagnostice

Desi simptomele sunt deseori prezente si observabile, exista cazuri in care acestea fie lipsesc, fie sunt prea subtile pentru a putea fi detectate. In acele situatii ambliopia poate fi diagnosticata doar pe baza unui examen oftalmologic.

Chiar si in lipsa simptomelor, toti copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani ar trebui sa treaca printr-un consult oftalmologic de control.

Cauze

Ambliopia apare din cauza vederii neclare ce survine din copilarie. Ochiul afectat, cu defect de vedere, va suferi modificari ale cailor nervoase ce conecteaza retina cu sistemul nervos central. Intr-un final, abilitatea ochilor de a lucra impreuna pentru a asigura vederea se altereaza, iar creierul invata sa ignore semnalele vizuale slabe de la ochiul bolnav. Astfel, copilul creste cu un defect de vedere nediagnosticat si progresiv, pana se instaleaza ambilopia.

Orice patologie ce afecteaza vederea unui copil poate deveni o cauza de ambilopie. Cele mai frecvente cauze includ:

Strabismul.Cea mai frecventa cauza o reprezinta dezechilibrul musculaturii oculare si anume strabismul. Acest dezechilibru duce la rotirea alterata a globilor oculari si previne functionarea lor sinergica.

Ambilopia refractara.Prezenta unei diferente semnificative intre dioptriile fiecarui ochi, asa cum se intampla in astigmatismul netratat, poate duce la ambilopie. Defectele de vedere refractare pot fi corectate cu usurinta cu ajutorul lentilelor de contact si a ochelarilor, fiind astfel prevenita ambilopia.

Depravarea. O problema structurala la nivelul ochiului, precum cataracta sau leziunile traumatice nevindecate, pot altera vederea. Ambilopia de aceasta cauza necesita tratament de urgenta pentru a preveni pierderea permanenta a vederii.

Factori de risc

Exista o serie de factori ce favorizeaza instalarea ambilopiei la copii. Acestia includ nasterea prematura, greutatea mica la nastere, istoricul familial de ambilopie sau anomaliile congenitale de dezvoltare.

Metode de diagnostic

Medicul oftalmolog va efectua un examen oftalmologic, testand starea de sanatate a fiecarui ochi si comparand vederea celor doi ochi. In cadrul examenului se pot folosi picaturi oftalmologice, pentru a dilata pupila si a permite o vizualizare mai buna a retinei. Picaturile oculare pot da vedere usor neclara pentru restul zilei.

Metoda exacta de examinare a ochilor depinde de varsta copilului si de stadiul de afectare oculara. Astfel, pentru copiii mici care inca nu pot vorbi, se poate folosi un dispozitiv dotat cu lumina, de marire, ce testeaza abilitatea de a fixa si a urmari un obiect cu privirea. Pentru copiii cu varsta de 3 ani sau mai mult, se vor utiliza teste cu imagini, litere sau cifre pe care copilul le poate identifica. Fiecare ochi va fi acoperit pe rand, pentru a testa si vederea monoculara.

Optiuni de tratament

Este important sa incepeti tratamentul ambliopiei si a defectelor de vedere cauzatoare cat de curand, in copilarie, pentru a evita complicatiile permanente precum cecitatea (orbirea). Cele mai bune rezultate apar atunci cand tratamentul incepe inainte de varsta de 7 ani. Dintre copiii ce incep tratamentul la varste cuprinse intre 7 si 17 ani, aproximativ jumatate raspund eficient la tratament.

Optiunile de tratament variaza in functie de severitatea ambliopiei. Medicul poate incepe cu recomandarea de ochelari de vedere sau lentile de contact specifice pentru a trata defectul de vedere care a cauzat ambliopie. Astfel, se pot folosi ochelari pentru miopie, hipermetropie, astigmatism. Se pot utiliza si filtre speciale atasate lentilei ochelarilor, deasupra lentilei pentru ochiul sanatos. Aceste lentile scad claritatea vederii pentru ochi, stimuland astfel ochiul cu defect.

In special la copiii mici, se recomanda deseori plasurii oculari. Copilul va purta plasture pe unul dintre ochi, pe ochiul cu vedere mai buna, timp de 2 pana la 6 ore in fiecare zi. Astfel este stimulat ochiul ,,lenes" sa depuna efort de vedere si sa isi imbunatateasca functia.

O alta optiune de tratament este cel medicamentos, cu picaturi de ochi. Picaturile de ochi sunt solutii medicamentoase cu administrare speciala intraconjunctivala, fiind deseori folosita atropina. Acestea vor dilata ochiul, cauzand vedere neclara in ochiul in care se instileaza. Prin administrarea picaturilor in ochiul sanatos, va fi incurajata vedere clara cu celalalt ochi. Astfel se repeta mecanismul filtrelor sau a plasturilor oculari. Picaturile de ochi pot da insa fotosensibilitate si iritatie oculara atunci cand sunt utilizate excesiv.

In unele cazuri de ambliopie, poate fi nevoie de interventie chirurgicala. Pentru anomaliile globului ocular sau a pleoapelor sau in caz de cataracta, exista operatii cu rol curativ care vor vindeca, probabil, si ambliopia.

Nu in ultimul rand, medicii pot incuraja parintii sa aplice tratament bazat pe activitati precum desenatul, rezolvarea unui puzzle, jocurile de atentie, jocurile pe calculator. Acestea pot ajuta la stimularea ochiului lenes.

Pentru majoritatea copiilor cu ambliopie, un tratament eficient dureaza de la cateva saptamani la cateva luni, fiind uneori prelungit. Este important ca acesti pacienti sa fie monitorizati atent si frecvent atat pe perioada tratamentului, cat si dupa, in caz de recurente.

Inainte de programare

Pentru a primi un diagnostic eficient, medicul dumneavoastra pediatru va poate orienta catre un medic specialist pediatru oftalmolog. Inainte de programare, va puteti pregati eventualele intrebari si va puteti pregati o lista cu toate simptomele copilului si perioada in care au debutat, medicamentele, vitaminele si suplimentele pe care le ia copilul si orice alta informatie pe care o considerati importanta. De asemenea, asigurati-va ca va cunoasteti istoricul familial si ca mentionati eventualele patologii atunci cand ajungeti la medic.

Concluzie

Ambliopia reprezinta slabirea vederii care poate avansa fara tratament pana la pierderea acesteia. Cel mai frecvent ambliopia apare progresiv atunci cand exista un defect de vedere nediagnosticat si netratat la timp. Pentru a preveni complicatiile, adresati-va cat mai curand la un medic pediatru oftalmolog pentru a primi tratament precoce.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lazy-eye/symptoms-causes/syc-20352391

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10707-amblyopia-lazy-eye


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Cum se schimba vederea odata cu inaintarea in varsta Strabismul la copil - care sunt primele semne Strabismul - privirea incrucisata Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!” Tot ce trebuie stiut despre tulburarile de vedere in cazul bebelusilor 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Sindromul Down si monitorizarea prenatala Orbirea sau cecitatea Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei Retinopatia de prematuritate Cum sa va mentineti ochii sanatosi