Crestere in dimensiuni (umflare) a unei regiuni a abdomenului.
Testele de rutina includ hemoleucograma completa, VSH, sumarul de urina, biochimie, ionograma, amilaza si lipaza sangvina, examen coproparazitologic pentru detectarea sangerarilor oculte, EKG, radiografie toracica, radiografie abdominala simpla.
Dozarea antigenului carcinoembrionar (CEA) poate detecta cancerul de colon. Alfa 1-fetoproteina poate diagnostica neoplasmul ficatului. Daca pacientul prezinta febra si frisoane se fac hemoculturi repetate. Pentru elucidarea diagnosticului se pot efectua radiografii cu substanta de contrast cum ar fi tranzitul baritat, clisme cu bariu, urografie intravenoasa si colecistografia.
Pentru stabilirea diagnosticului este necesar consultul chirurgical si gastroenterologic. Ecografia abdominala poate fi folositoare in diferentierea unei colecistite de alte mase cistice, pancreatice, renale sau genitale.
Procedurile endoscopice ajuta la diagnosticarea carcinomului gastric sau de colon sau a diverticulitei. ERCP (colecistografie endoscopica retrograda) este folosita in diagnosticul carcinoamelor pancreatice sau de duct biliar.
Limfangiografia poate diagnostica tumori retroperitoneale. Tomografia computerizata a abdomenului si pelvisului poate evidentia toate tipurile de mase tumorale. Prin utilizarea substantei de contrast se pot depista abcese subdiafragmatice, perirenale si diverticulare.
Punctia peritoneala poate diferentia ascita, pancreatita si sangerarea peritoneala. Biopsia ficatului sau a oricarei mase tumorale prin ghidaj laparoscopic poate pune diagnosticul. Laparoscopia este folositoare pentru a face diferenta intre multe tipuri de mase. In ultima instanta se poate face o laparotomie exploratorie, aceasta fiind o excelenta metoda de a pune diagnosticul.