Cancerul la stomac - factori de risc, simptome si investigatii

Actualizat: 05 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Popa
Consultant medical:

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Generalitati


Cancerul gastric este una dintre patologiile oncologice inca diagnosticate in stadii avansate, in ciuda dezvoltarii resurselor de diagnostic si terapeutic.

Acest lucru se intampla din cauza adresarii tardive a pacientului la medic si ignorarea simptomelor sau confuzia lor cu manifestarile altor afectiuni mai putin serioase.

Singurul tratament cu potential curativ este cel chirurgical, completat sau nu de tratamentul oncologic.

Factorii de risc ai cancerului gastric

- Factorii genetici. Majoritatea cancerelor gastrice apar sporadic (intamplator), insa pana la 10% dintre pacienti prezinta un istoric familial de cancer, motiv pentru care evaluarea rudelor de gradul I ale acestor pacienti, precum si eventuala testare genetica pot ajuta in preventia dezvoltarii neoplasmului gastric. 

- Stilul de viata ce contine alimente bogate in sare, compusi N-nitrozo sau grasimi, alimente procesate sau cu continut scazut de nutritienti sau vitamine, fumatul si aloolul in exces contribuie la cresterea riscului de cancer gastric. De asemenea, obezitatea si lipsa activitatii fizice constituie factori de risc.

- Infectia cu Helicobacter pylori, prin cresterea inflamatiei si atrofiei mucoasei gastrice, determina in timp modificari ce pot merge pana la dezvoltarea cancerului gastric

- Anemia pernicioasa si nivelurile scazute de vitamina B12 se pot concretiza in gastrita atrofica, care in timp prezinta risc de transformare maligna

- Expunerea ocupationala la carbune, metal, cauciuc, radiatii ionizante

- Infectia cu virusul Ebstein-Barr

- Afectarea gastrica prin gastrita atrofica sau hipertrofica, in special in asociere cu Helicobacter pylori, prezinta un risc de dezvoltate in timp a cancerului gastric, in timp ce ulcerul gastric poate chiar sa fie forma initiala de prezentare a unui neoplasm gastric.

- Conform literaturii, s-a observat o incidenta mai mare a cancerului gastric in randul persoanelor cu grupa sangvina A2, precum si la locuitorii din tarile asiatice, in mod particular Japonia.

In ceea ce priveste factorii cu rol de protectie impotriva cancerului gastric, studiile au evaluat aspecte precum dieta bogata in fructe si legume, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene si sexul feminin (prin productia hormonala), cu rezultate favorabila, care necesita insta cercetari suplimentare.

Care sunt simptomele cancerului gastric?

Majoritatea cancerelor gastrice sunt diagnosticate la prezentare in stadii simptomatice. Principalele manifestari clinice ale acestei patologii sunt:

- durerea abdominala- localizata in epigastru ("capul pieptului"), de cele mai multe ori este surda, vaga, initial de intesitate mica, agravandu-se si devenind constanta pe masura ce boala avanseaza

- pierderea in greutate si lipsa poftei de mancare, desi nespecifice, indica de cele mai multe ori o afectiune subiacenta de importanta mare

- disfagia sau dificultatea la inghitire apare in general la pacientii cu cancer localizat in portiunea proximala a stomacului

- greata, varsaturile si senzatia de satietate precoce apar in general in cancerele mai agresive care cuprind peretele stomacului sau cele care se dezvolta spre interior, blocand pasajul alimentelor

- sangerarea digestiva- de cele mai multe ori oculta (fara a fi vizibila cu ochiul liber) se poate traduce prin tegumente si mucoase palide, in timp ce hemoragia importanta se poate prezenta ca si varsaturi cu sange proaspat sau "in zat de cafea", precum si scaune negre sau cu sange rosu proaspat.

- semne ale metastazelor la distanta, fie ca vorbim de neurologice, dureri osoase, afectare ovariana etc.

- manifestarile paraneoplazice- sunt fenomene generate de sistemul imun ca reactie la prezenta cancerului si nu un efect direct al acestuia. Acestea pot cuprinde: manifestari dermatologice (keratoza seboreica, acantoza, hiperpigmentari), echimoze (vanatai), anemie hemolitica, afectare pulmonara. 

- marirea in volum a abdomenului prin lichid de ascita apare in stadiile avansate si poate genera dureri abdominale difuze si disconfort la respiratie

Diagnosticul cancerului gastric

Diagnosticul neoplasmului gastric cuprinde mai multe investigatii:

- analize de laborator: pot evalua prezenta anemiei, infectiei, inflamatiei sau a markerilor tumorali, deficitul de vitamina B12 si infectia cu Helicobacter pylori. Testarea genetica poate fi utila in ghidarea tratamentului oncologic sau stabilirea rirscului genetic mostenit de rudele de gradul I ale unui pacient cu cancer gastric.

- endoscopia digestiva superioara reprezinta investigatia de electie, prin care, cu ajutorul unei camere, se vizualizeaza intreg stomacul, permitand astfel identificarea tumorii, prelevarea de biopsii si in cazuri selectate, diagnosticate precoce, interventia endoscopia de rezectie.

Endoscopia permite de asemenea detectia leziunilor posibil precursoare cancerului gastric, precum gastrita, ulcerul gastric, polipii gastrici si asigura si diagnostic biopsic al infectiei cu Helicobacter pylori.

Ecoendoscopia, o ramura a endoscopiei ce utilizeaza in paralel ecografie, poate vizualiza straturile peretelui gastric si organele din jur, eventual cu prelevarea de biopsii. 

- Computer tomografia permite identificarea leziunii in stadii avansate, a complicatiilor, precum si prezenta metastazelor loco-regionale sau la distanta, stabilind astfel posibilitatea tratamentului curativ chirurgical

- Imagistica cu bariu poate identifica atat ulcerele maligne, cat si cancere gastrice precoce, dar nu se mai utilizeaza de rutina.

- ecografia abdominala are indicatie limitata, putand vizualiza prezenta unor metastaze, a lichidului de ascita, sau, in anumite cazuri, a modificarilor de perete gastric.

- Scintigrafia- este rezervata de obicei metastazelor osoase.

Tratamentul cancerului gastric

Desi detectarea endoscopica foarte devreme a acestei afectiuni ar putea beneficia de interventie endoscopica, realitatea este ca majoritatea cancerelor gastrice se prezinta in stadii deja avansate, ce necesita abordare multidisciplinara, prin colaborarea medicului gastroenterolog cu ramurile oncologice, radiologice si chirurgicale.

Tratamentul cancerului gastric se adapteaza fiecarui pacient si de cele mai multe ori implica o combinatie intre tratamentul chirurgical si cel chimioterapic.

Rata de supravietuire variaza cu stadiul tumoral, motiv pentru care adresarea pacientului catre medic este recomandata la aparitia primelor simptome sugestive.

Ignorarea unei aparente infectii cu Helicobacter sau a unei gastrite, precum si stilul de viata dezechilibrat, pot reprezenta diferenta intre vindecare si ingrijiri paliative. 

Bibliografie:

https://www.uptodate.com/contents/clinical-features-diagnosis-and-staging-of-gastric-cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459142/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29579788/#:~:text=A%20total%20of%2052%20risk,occupational%20exposures%20and%20ionizing%20radiation'


Citeste si despre:

Simptomele si factorii de risc ai cancerului laringeal Prevenirea cancerului esofagian Profilaxia cancerului gastric Screeningul in cancerul colorectal Stilul de viata si aparitia cancerului Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Legatura dintre alimentatie si cancer Screeningul cancerului esofagian Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Screeningul cancerului gastric Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament