Cancerul la stomac - factori de risc, simptome si investigatii

Actualizat: 10 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Popa
Consultant medical:

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Generalitati


Cancerul gastric este una dintre patologiile oncologice inca diagnosticate in stadii avansate, in ciuda dezvoltarii resurselor de diagnostic si terapeutic. Aceste lucru se intampla din cauza adresarii tardive a pacientului la medic si ignorarea simptomelor sau confuzia lor cu manifestarile altor afectiuni mai putin serioase. Singurul tratament cu potential curativ este cel chirurgical, completat sau nu de tratamentul oncologic.

Factorii de risc ai cancerului gastric

In ceea ce priveste factorii cu rol de protectie impotriva cancerului gastric, studiile au evaluat aspecte precum dieta bogata in fructe si legume, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene si sexul feminin (prin productia hormonala), cu rezultate favorabila, care necesita insta cercetari suplimentare.

Care sunt simptomele cancerului gastric?

Majoritatea cancerelor gastrice sunt diagnosticate la prezentare in stadii simptomatice. Principalele manifestari clinice ale acestei patologii sunt:

Diagnosticul cancerului gastric

Diagnosticul neoplasmului gastric cuprinde mai multe investigatii:

Tratamentul cancerului gastric

Desi detectarea endoscopica foarte devreme a acestei afectiuni ar putea beneficia de interventie endoscopica, realitatea este ca majoritatea cancerelor gastrice se prezinta in stadii deja avansate, ce necesita abordare multidisciplinara, prin colaborarea medicului gastroenterolog cu ramurile oncologice, radiologice si chirurgicale.

Tratamentul cancerului gastric se adapteaza fiecarui pacient si de cele mai multe ori implica o combinatie intre tratamentul chirurgical si cel chimioterapic. Rata de supravietuire variaza cu stadiul tumoral, motiv pentru care adresarea pacientului catre medic este recomandata la aparitia primelor simptome sugestive.

Ignorarea unei aparente infectii cu Helicobacter sau a unei gastrite, precum si stilul de viata dezechilibrat, pot reprezenta diferenta intre vindecare si ingrijiri paliative. 

Bibliografie:

https://www.uptodate.com/contents/clinical-features-diagnosis-and-staging-of-gastric-cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459142/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29579788/#:~:text=A%20total%20of%2052%20risk,occupational%20exposures%20and%20ionizing%20radiation'


Citeste si despre:

Simptomele si factorii de risc ai cancerului laringeal Prevenirea cancerului esofagian Profilaxia cancerului gastric Screeningul in cancerul colorectal Stilul de viata si aparitia cancerului Rasfatul perfect dupa plaja – Produse hidratante pentru o piele catifelata Legatura dintre alimentatie si cancer Screeningul cancerului esofagian Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Screeningul cancerului gastric Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament