Emisie de gaze intestinale (flatulenta)

Flatulenta reprezinta evacuarea frecventa, abundenta si necontrolata a gazelor din intestine.


Daca gazul este eructat, se recomanda efectuarea unui test pentru hemoragie oculta si explorarea radiologica a tubului digestiv superior. Aceste investigatii ar putea evidentia hernia hiatala, esofagita, ulcerul gastro-duodenal si alte afectiuni ale tractului digestiv superior. Explorarea radiologica a vezicii biliare poate fi facuta daca explorarea radiologica digestiva superioara nu a adus rezultate remarcabile. Poate fi necesara si gastroscopia sau esofagoscopia, la fel si analiza sucului gastric.

Daca gazul in exces trece mai departe in intestinul gros, se poate face un test pentru hemoragie oculta, un examen coproparazitologic sau o coprocultura. Daca aceste investigatii sunt negative se poate face un tranzit baritat sau o clisma baritata sau colonoscopia. Poate fi facuta analiza gazelor pentru volum si compozitie.
Determinarea cantitativa a grasimilor din scaun poate indica steatoreea.

Un test de toleranta la lactoza poate fi facut in cazurile suspecte de deficit de lactaza. Determinarea hidrogenului din aerul respirat este utila pentru evidentierea deficitului de lactaza si a altor compusi carbohidrati si pentru evidentierea inmultirii florei bacteriene.
Cand toate testele sunt negative se poate apela la un psihiatru.

Citeste si despre:

Flatulenta Despre balonare, eructatii si flatulenta Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale Alimente pentru combaterea flatulentei Prolaps de organe pelvine Sindromul de intestin iritabil (SII) Tot ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal