Retentie patologica de lichid in tesuturile organismului, in particular in tesutul conjunctiv. Edemul se manifesta mai intai printr-o crestere in greutate. Atunci cand se agraveaza, se constata o umflare care atinge cel mai des membrele inferioare. Aceasta forma de edem este insotita, in general, de oboseala si se manifesta cel mai frecvent seara. Printre edemele membrelor inferioare se deosebesc edemul bilateral si edemul unilateral, consecutiv adesea unei insuficiente venoase la bolnavii care au varice sau flebita unei vene profunde.
Pentru diagnosticul tromboflebitei venoase profunde sunt utile ecografia Doppler, pletismografia (inregistreaza modificarile de volum ale unui segment anatomic in raport cu regimul sistolo-diastolic de curgere a sangelui prin acel segment) si venografia cu substanta de constrast.
Dozarea Ddimerilor (produsi de degradare a fibrinei) este utila pentru evidentierea tromboflebitei active si pentru evaluarea necesitatii de administrare a medicatiei anticoagulante.
Pacientii suspectati de celulita sau osteomielita necesita efectuarea hemoleucogramei, VSH-ului si hemoculturilor sau a culturilor din orice fluid care se poate recolta de la nivelul zonei afectate, fie direct fie prin aspiratie. Radiografia sau tomografia computerizata a zonei respective sunt de asemenea folositoare pentru diagnostic. Cicatricile osoase sunt utile in diagnosticul osteomielitei sau fracturilor.
Limfangiografia este necesara pentru excluderea carcinomatozei sau limfedemului. Tomografia computerizata abdominala sau pelvina poate evidentia prezenta ganglionilor limfatici maligni.
Profilul tiroidian va diagnostica mixedemul pretibial, cauza de tireotoxicoza. Pacientii cu edem al extremitatii superioare necesita radiografie sau tomografie mediastinala pentru determinarea cauzelor sindromului de vena cava superioara.