Acidoza (pH sangvin scazut)

Acidoza se refera la o crestere a aciditatii, adica un nivel scazut al pH-ului, si o diminuare a rezervei alcaline din sange. Acest fenomen se produce ca urmare a unor tulburari functionale ce au loc in organism, care conduc la un pH scazut.

Pentru a stabili un diagnostic precis al acidozei, exista o serie de analize uzuale care se pot efectua. In primul rand, hemoleucograma completa este utila pentru evaluarea starii generale de sanatate a pacientului si detectarea unor eventuale anomalii ale celulelor sanguine.

Biochimia, de asemenea, face parte din setul de analize recomandate pentru diagnosticarea acidozei. Aceasta investigatie permite medicului sa evalueze diverse aspecte ale functiilor organismului, inclusiv functionarea rinichiului, a ficatului, a inimii, etc.

Ionograma este o analiza de laborator care masoara nivelurile unor anumiti ioni - potasiu, sodiu, clor - in sange. Aceasta este extrem de relevanta, in conditiile in care dezechilibrele electrolitice pot contribui la aparitia acidozei.

Gazele arteriale reprezinta un alt parametru important in evaluarea acidozei. Acestea sunt oxigenul si dioxidul de carbon, componente esentiale pentru procesele de respiratie si de productie de energie la nivel celular.

Dozarea cetonelor in sange si urina este o alta analiza necesara. Cetonele sunt substante chimice produse in organism atunci cand este nevoie sa descompuna grasimile pentru energie.

Acidul lactic este masurat, deoarece acesta poate creste in cazul in care organismul nu are oxigenul de care are nevoie pentru a functiona.

Testele functionale pulmonare si EKG-ul sunt proceduri efectuate pentru a evalua functionarea plamanilor si a inimii, respectiv.

In final, consultul pneumologic sau nefrologic poate fi necesar, in funcție de originea acidozei - respiratorie sau metabolica. Presenta acidozei indica, de cele mai multe ori, o problema la nivelul plamanilor sau al rinichilor.


Citeste si despre:

Retinopatia de prematuritate Tetralogia Fallot Ischemia entero-mezenterica Diabet Abuzul de barbiturice Fibrilatia ventriculara Rahitismul - deficitul de vitamina D la copii Terapia postresuscitare si hipotermia terapeutica
Cere sfatul medicului ×