Absenta menstruatiei (amenoree)

Absenta menstruatiilor. Amenoreea este normala in timpul sarcinii si al secretiei de lapte matern, ca si dupa menopauza.


In primul rand se face un test de sarcina, deoarece sarcina este cea mai frecventa cauza de amenoree secundara. Daca testul este negativ se recomanda consult ginecologic. Daca acesta nu este disponibil se pot face unele teste - testul cu medroxyprogesteron administrat injectabil intramuscular sau pe cale orala.

Daca sangerarea apare la oprirea progesteronului se poate trage concluzia ca uterul este functional. Se poate preciza si daca vaginul si colul uterin sunt normale. Daca sangerarea nu apare, cauza cea mai probabila este la nivelul uterului si trebuie consultat un ginecolog.

Daca nu exista galactoree, raspunsul la progesteron este normal, iar pacienta este adolescenta, se pot opri investigatiile si se asteapta debutul natural al menstruatiilor.
Daca pacienta cu amenoree a ajuns deja la varsta de 20 de ani sau daca este amenoree secundara clara, trebuie realizate alte analize.

Daca exista galactoree trebuie dozata prolactina din sange. Daca este crescuta se recomanda efectuarea tomografiei computerizate la nivelul capului pentru a cauta o tumora pituitara sau hipotalamica. Daca nu exista galactoree, prolactina tot ar trebui dozata impreuna cu FSH, LH si estradiolul seric. Daca FSH-ul si LH-ul sunt crescute si estradiolul este scazut se ia in considerare un defect primar ovarian. Analiza cromozomiala din celule recoltate de la nivelul gurii poate exclude sindromul Turner. Alte cauze de defect ovarian primar sunt ageneza ovariana sau sindromul ovarelor micropolichistice (sindrom Stein-Leventahal). Pentru cel din urma se poate efectua dozarea testosteronului liber in sange care, daca este crescut, confirma diagnosticul.

Daca FSH-ul, LH-ul si estradiolul sunt scazute, se ia in considerare hipopituitarismul precum si tulburari hipotalamice. In acest moment se poate apela la consultul endocrinologic. Cand se suspecteaza tumora de suprarenala, trebuie efectuata dozarea cortizolului seric si testul de suprimare a cortizolului.

Citeste si despre:

De ce intarzie menstruatia Ce este amenoreea primara si cea secundara? Cum pot fi evitate si tratate problemele menstruatiei anormale? Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Anovulatia – cum poate fi depistata si tratata Tulburari ale ciclului menstrual Ciclul menstrual Cum se poate trece mai usor peste menopauza timpurie? Ciclul menstrual – probleme ce pot sa apara Disfunctii ovariene