Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi

Actualizat: 29 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Madalina Alice Lata
Consultant medical:

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Spitalul Clinic Judetean de urgenta Oradea

Ce este virilismul pilar


Parul in exces la femei, cunoscut sub denumirea de virilism pilar, se caracterizeaza prin dezvoltarea excesiva a pilozitatii in zone ce depasesc arealul de distributie a pilozitatii sexuale feminine, in zone caracteristice barbatilor: buza superioara, menton, fata interioara a coapselor, in jurul mamelonului, abdomen, piept.

Parul in exces si sindromul ovarelor polichistice

Dezvoltarea excesiva a pilozitatii este legata exclusiv de patologia corticosuprarenalei sau a gonadelor din cauza excesului de hormoni androgeni (tipici barbatilor).

Ciclul menstrual neregulat se defineste prin:
- menstruatii care vin la un interval mai mic de 21 de zile intre ele
- menstruatii care vin la distanta mai mare de 35 de zile intre ele, sau chiar absenta menstruatiei pentru cateva luni

Aceste doua caracteristici, parul in exces si mentruatiile neregulate caracterizeaza sindromul ovarelor polichistice.

Consensul de la Rotterdam 2003 sustine ca este nevoie minim 2 din cele 3 criterii pentru a putea pune diagnosticul de sindrom de ovare polichistice:
- hiperandrogenism (clinic sau biochimic)
- anovulatie sau oligo-ovulatie cronica (poate fi caracterizata prin sangerari la interval de mai putin de 21 de zile, mai mult de 35 de zile; mai putin de 9menstre/an)
- morfologia polichistica a ovarelor, evidentiata ecografic

Ce este si cum se manifesta sindromul ovarelor polichistice

Etiopatogenia sindromului de ovare polichistice este complexa, si au fost incriminate anomalii la nivelul: hipatalamusului si hipofizei, ovarelor, corticosuprarenalelor.

De asemenea, caracterul genetic al bolii, sansele fiicelor femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, sa dezvolte boala fiind mare.

Factori precum, stilul de viata dezordonat, mancatul haotic, alimente de tip inflamator cu indice glicemic crescut, vor duce la instalarea hiperinsulinemiei, rezistentei la insulina, care va modifica functia ovariana.

Sindromul ovarelor polichistice debuteaza de obicei in jurul perioadei de pubertate. La pubertate exista o hiperfunctie tranzitorie, cu un ritm desincronizat de secretie a hormonului luteinizant (LH), niveluri crescute de androgeni si structura ovariana multifoliculara.

In mod normal, aceste modificari inceteaza o data cu maturarea axei hipofizo-gonadale cu instalarea unei secretii fiziologice circadiene de LH si a ciclurilor menstruale ovulatorii. In unele cazuri, aceasta desincronizare persista, cu secretie maxima de LH vesperala.

Cauzele acestei desincronizari sunt inca incomplet elucidate, iar efectele sale constau in aparitia unei structuri polichistice a ovarelor si cresterea secretiei de hormoni androgeni.

Un rol important in fiziopatologia acestei afectiuni il are rezistenta la insulina si hiperinsulinemia.

Insulinorezistenta este prezenta la 50-70& din femeile cu sindromul ovarelor polichistice. Insulina actioneaza sinergic cu hormonul luteinizant la stimularea zonei tecale, inhiba productia hepatica de SHBG (proteina sintetizata la nivel hepatic, ce leaga specific androgenii si estradiolul circulant), si astfel, determina cresterea nivelului de androgeni liberi.

Este nevoie de observarea atenta a aspectului fizic si o anamneza detaliata pentru a identifica toate manifestarile sindromului de ovare polichistice.

Semne si simptome

Manifestari cutanate
- hirsutism – pilozitate excesiva, cu topografie masculina: (apreciata prin scorul Ferriman-Gallwey (≥ 8)
- alopecie androgenica (in zona parietala si vertex)
- achantosis nigricans (cu localizare predominant la nivelul plicii axilare, inghinale, gat)- martor clinic al insulinrezistentei
- acnee seboreica

Infertilitate
- tulburari de ciclu menstrual: polimenoree  mai putin de 21zile/ amenoree sau bradi/oligomenoree mai mult de 35 zile;
- anovulatie cronica si infertilitate
- femeile gravide cu SOPC au risc crescut de diabet gestational, nasteri premature, avort spontan, preeclampsie- exacerbate si de obezitate

Obezitate si alte complicatii
- crestere ponderala: obezitate in special de tip android, tronculara (in 50% din cazuri) este asociata hiperandrogenismului
- prediabet sau diabet zaharat tip 2
- sindrom metabolic, steatoza hepatica si risc cardiovascular crescut
- sindrom de apnee in somn

Tulburari anxios-depresive: frecvent pacientele se confrunta cu anxietate, oboseala excesiva, tulburari de comportament alimentar de tipul mancatului compulsiv.

Paraclinic:
- Testosteron liber si total crescut
- Progesteron seric in ziua 21 scazut (confirma anovulatia)
- LH crescut, raport LH/FSH crescut
- SHBG scazut (sex hormone binding globuline – proteina sintetizata in ficat care leaga androgenii)
- AMH (hormonul antimullerian) seric crescut
- PRL (prolactina) (PRL poate fi crescuta la15-20% din femeile cu SOP)
- Ecografia endovaginala in prima saptamana a ciclului menstrual- cel putin 20 de foliculi cu diametrul de 10 mm

Fiind o patologie metabolica, multe femei vor asocia prezenta sindromului metabolic, care necesita:
- monitorizarea tensiunii arteriale
- evaluarea profilului glicemic
- evaluarea profilului lipidic

Obiective terapeutice:
Anularea surselor de exces androgenic
Anularea efectelor androngen-induse
Echilibrarea balantei estro-progestative deficitare
Restabilirea ovulatiei
Prevenirea hiperplaziei endometriale si implicit a riscului de carcinom endometrial

Regim igieno-dietetic:
Regim hipocaloric, cu 2,3 mese principale, bogate in proteine, cu evitarea carbohidratilor, dieta mediteraniana fiind printre cele mai recomandate in aceasta afectiune. O scadere ponderala intre 5-10% din greutatea initiala, poate restabili functia ovariana cu aparitia ovulatiei
Exercitii fizice:minim 250 minute de exercitii fizice tip pilates pentru a combate rezistenta la insulina, cu evitarea exercitiilor de tip cardio

Analogii GLP-1:
Studiile disponibile in tratamentul obezitatii la femeile cu SOPC demonstreaza ca aceste preparate contribuie la scaderea in greutate alaturi de o dieta corespunzatoare

Chirurgia bariatrica se indica la:
IMC (indice de masa corporala)>35kg/mp
IMC: 30-34,9kg/mp asociat cu comorbiditati (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, apnee in somn etc)

Terapia cosmetica:
- De obicei se indica in combinatie cu terapia hormonala.
- Prin metode cosmetice se realizeaza extirparea parului existent, iar prin tratament hormonal se impiedica aparitia si cresterea altuia nou.
Cel mai eficient: epilarea prin laser, facuta dupa 2-3 luni de tratament hormonal

Cand ne adresam medicului

In momentul in care observi pilozitate in exces, menstruatii neregulate, dificultati in conceperea unui copil, crestere in greutate cu dificultate in incercarea de a slabi, sunt semnele care ar trebui sa te indrume spre medicul endocrinolog si ginecolog poentru o evaluare completa.

Complicatii

Fiind un sindrom cu multiple caracteristici, netratat corespunzator, vor aparea complicatii:
- cardiovasculare: hipertensiune arteriala, risc crescut de infarct miocardic acut si accident vascular
- metabolice: hiperglicemie cu instalarea diabetului zaharat de tip 2, cresterea colesterolului total cu risc crescut de instalare a complicatiilor cardiovasculare
- infertilitate: una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate, dar care poate fi conbatuta printr-un tratament personalizat
- obezitate, care si ea contribuie la complicatiile cardiovasculare

Concluzii

Sindromul ovarelor polichistice este o patologie ca un cerc vicios, inca incomplet elucidata, cu efecte asupra intregului metabolism. Este necesar diagnosticul cat mai timpuriu, pentru a evita instalarea complicatiilor, iar pentru gestionarea simptomelor este nevoie de echipa multidisciplinara formata din: endocrinolog, dietetician si ginecolog.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8316-polycystic-ovary-syndrome-pcos
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome


Citeste si despre:

Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Ciclul menstrual neregulat si ovulatia Ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, cauza frecventa a infertilitatii Ciclul menstrual Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Hirsutismul – pilozitatea excesiva la femei Indepartarea parului in exces cu ajutorul laserului Sindromul ovarului polichistic Rezistenta la insulina Ce modificari ale stilului de viata pot preveni si trata sindromul metabolic?