Vindecea este o planta din flora spontana, originara din Europa. In Romania ea poate fi intalnita in zonele montane, la marginea padurilor sau in luminisuri, in apropierea izvoarelor. Radacina este lemnoasa, din ea creste tulpina, care este inalta de cca 1 metru, are patru muchii si este crenelata.
Frunzele ce cresc pe tulpina sunt departate, in perechi opuse, au marginile adanc crestate si sunt sesile, dar majoritatea lor sunt bazale, sunt mai mari decat cele tulpinare si au forma de inima. Toate frunzele sunt aspre, acoperite cu perisori si sunt acoperite de glande ce contin un ulei aromatic amar.
Florile cresc in varful tulpinii, grupate intr-o inflorescenta asemanatoare spicului si sunt rosii-purpurii. Dintre substantele chimice din compozitia plantei amintim: substante amare, betaina, colina, glicozizi, stahidrina, tanin.
Principalele proprietati ale plantei sunt: astringenta, antidiareica, antiseptica, antihemoragica, antiinflamatoare, colagoga, febrifuga, stomahica.
In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei, ce se recomanda sa fie recoltata in iulie.
Uz intern:
- astm, diaree, dureri de cap, guta, hemoragii, litiaza biliara sau renala, digestie lenta, stari febrile - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- leucoree, plagi, rani diferite, ulcere varicoase, boli de urechi - sub forma de comprese sau spalaturi locale cu infuzie, suc de planta proaspata aplicat local.