Colina este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism.
Indicatii terapeutice - Colina este indicata in: ameliorarea capacitatii de memorare, in tratarea alcoolismului, in ateroscleroza,hipertensiune arteriala,hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroza hepatica, ameteli, ulcer gastric, dureri de inima, blocaj renal, o inflamare a pielii si a limbii. Concentratia acesteia in organismul uman determina si stimuleaza cresterea parului si intarzie caderea acestuia, scaderea hemoglobinei, lipsa apetitului alimentar, oboseala, alterarea psihicului, calmeaza durerile musculare. Eficienta acestei vitamine sporeste prin asociere cu vitaminele A, B9, B12 si inozitolul. Inamici ai colinei sunt sulfamidele, alcoolul si tehnicile de prelucrare alimentara. Vitamina B8 este indispensabila persoanelor cu unghii fragile si casante, doza zilnica recomandata fiind de 0,3 mg (300 mcg).
Sursa - Vitamina B8 provine din alimentatie: drojdie de bere, carne, creier, inima, ficat si rinichi, galbenus de ou, produse lactate, lapte, anumite legume, cerealele integrale, porumbul, melasa, papadie, nuci, ciuperci, spanac, rosii, morcovi, dar ea mai este sintetizata partial si de catre flora intestinala.