Veninarita (Gratiola officinalis)

Planta face parte din flora spontana din Europa, asia si America de Nord. In Romania este intalnita in zone umede, mlastinoase sau este cultivata ca planta decorativa. Planta are in pamant un rizom scurt si orizontal. Tulpina creste pana la 30 cm inaltime si este neteda. Frunzele sunt lanceolate sau liniare, sesile, cresc opus, din dreptul nodurilor si sunt ascutite la varf. Floarea este alba si creste in varful tulpinii sau la subsuara frunzelor. Infloreste din aprilie pana in iunie cand este flora spontana sau din iunie pana in octombrie atunci cand este cultivata. Printre substantele chimice din compozitia plantei se numara: uleiuri grase, substante amare, tanante si glicozidul gratiotoxina. Principalele proprietati sunt: iritanta, vomitiv drastic, periculos.


Uz intern:

- boli gastrointestinale, leucoree si gonoree, insomnie, nimfomanie. Se recomanda utilizarea produselor prelucrate farmaceutic. Se regaseste in cantitati mici in ceaiurile recomandate in: bolile gastrice, in viermi intestinali, boli cardiace, afectiuni ale ficatului.

Atentionare: este o planta toxica!

Citeste si despre:

Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Fitoterapia hiperglicemiilor Mahmureala Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice Medicamentele administrate in timpul sarcinii Migrena Ghid simplu al plantelor Probleme de sanatate tratate cu remedii homeopate Tratamentul homeopat, ajutor in insomnii
Cere sfatul medicului ×